Ефектите от дъжда: чист въздух, лошо вино, повече ток от ВЕЦ

01.08.2018;

Дъждовното време невинаги е лошо. За страната ни има няколко ползи от влажното лято до този момент.

Първо, доведе до много чист въздух, защото въздушните потоци се сменят бързо, пада много дъжд, духа ветрец, коментира проф. Георги Рачев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той посочи като сравнение Атина, в която цяла седмица температурите тръгваха от 20° сутрин и стигаха до 35°на обяд, без въздухът да помръдне.

Цялото замърсяване от бензиновите изпарения

и фините прахови частици пада като похлупак в града. По думите на климатолога се е развил т.нар. лосанджелиски тип смог. Той не се вижда като зимния лондонски смог, но е 5 пъти по-опасен от него.

А в София и другите градове в България в момента заради постоянните валежи въздухът е изчистен.

Втората полза от постоянните дъждове е, че страната ни е добила 1,5 милиарда киловатчаса енергия от водноелектрически централи повече от миналата година. Този ток не струва нищо, защото централата си стои на мястото, работи, ако има вода.

Това рефлектира в увеличен износ на ток, който спрямо същия период на м.г. е с 30% повече. Така влизат допълнителни приходи в бюджета.

Третият плюс от влажното лято е невероятно топлата морска вода. През последните 10-15 г. не е имало толкова дълго температури над 25 градуса.

"Когато бях студент, като ходех на море и сварвах 25 градуса, беше фантазия. Сега още в края на май стигнахме тази морска температура", добави проф. Рачев. Той припомни 2010 г., когато на 13 август във Варненския залив беше измерена най-високата температура, отчитана някога по българското крайбрежие. Тогава тя беше 31,5 градуса.

Обикновено всяко лято се радваме 20-30 дни на морска вода като чай с температура по 26-27 градуса. А тази ще е по-дълго.

Само два периода имаше досега с по-ниски градуси - до 23. През останалото време в целия 10-15-метров слой до брега температурата е над 25 градуса.

Дъждовете ще доведат и до друг ефект.

Ще се радваме

на прекрасна слънчогледова реколта,

царевицата също се развива много добре. В поликултурно стопанство, където лавандулата е до царевицата, гроздето, трайните насаждения и пшеницата, не може да има време, което да е добре за всички тях.

Когато има повече влага, е лошо за лозята, коментира проф. Рачев. Те искат много слънце. Сега обаче ще се радваме на хубава царевица и слънчоглед за сметка на малко по-некачествено вино от тази реколта. "Надявам се сухият август да повиши захарността на гроздето, което е най-важното", завърши климатологът.

Още от Секретно

Как малки отряди от скиори разбиха 400 хил. съветска армия

Преди 75 години, на 13 март 1940 г., СССР и Финландия сключват примирие в един от най-изумителните военни конфликти на ХХ век. Формално световната свръхсила е успяла да се наложи в ролята си на

Как световните лидери влияят върху цената на петрола

Тръмп си приписа заслугата за понижаването, Путин я използва, за да постигне влияние в Средния Изток Световните цени спаднаха с 20% от последния пик и президентът Доналд Тръмп смята това за своя

Съветската агентка Лидия разцепила БЗНС след 9 септември 1944 г.

Страховитият прокурор Андрей Вишински шантажирал Александър Оббов с неприлични снимки

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.