Финансира ли Маша от Сибир победата на Тръмп

27.07.2018;

Как агент Бутина и нейният руски ментор се сближиха с Националната оръжейна асоциация на САЩ, подкрепяща президента

Разследването за арестуваната за шпионаж сибирска активистка Мария Бутина, радетел за правото за притежание и носене на огнестрелно оръжие, се насочва към Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ.

ФБР разследва дали организацията е получила от Русия пари за избирателната кампания на Доналд Тръмп, пише в. “Ню Йорк таймс”. Организацията дарява 30 млн. долара за републиканския кандидат.

През май 2016 г. Пол Ериксон,

лобист и посредник, събиращ средства

за оръжейната асоциация, пише имейл до съветника в президентската кампания на Доналд Тръмп Рик Дирборн със заглавие “Връзка с Кремъл”. В него се казва, че на конгреса на асоциацията в Луисвил Русия планира да "влезе в контакт" с лагера на Тръмп. На конгреса Доналд Тръмп-младши се среща със зам.-председателя на руската “Центробанк” Александър Торшин. Този епизод придобива ново значение на фона на скандала с агент Мария Бутина, наричана в руските медии “протеже на Торшин”.

Ако между Националната оръжейна асоциация, Тръмп и Русия има връзка, Торшин и Бутина очевидно са това звено. Торшин помага да се създаде руска лобистка група “Право на оръжие”, която се ръководи от Мария Бутина. През 2015 г. “Право на оръжие” урежда прекрасно пътуване в Русия за лидерите на оръжейната асоциация, а през 2016 г. Ериксон и Бутина създават частна фирма, която трябвало да осигури на Мария пари за магистратурата й във Вашингтон.

Днес според сътрудници на прокуратурата в САЩ Бутина е обвинена, че е работила тайно като агент на руското правителство за връзка с руското разузнаване.

Коя е Мария Бутина

Бутина е израснала в Южен Сибир в семейство на предприемачи от Алтай. През 2012 г. тя казва в интервю пред “Пъблик” за този край: "Малко сибирци можеха да си представят, че в дома им няма оръжие". Бутина изучавала политология и основала мрежа от мебелни магазини. 20-годишна, тя е избрана в Обществената палата на Барнаул и участва в избирателните кампании в региона и на национално равнище. През 2011 г., 22-годишна и вече в Москва, тя създава руската “Право на оръжие”, аналог на американската Национална оръжейна асоциация и се бори за либерализация на строгите руски закони за притежание и носене на оръжие.

В този период Бутина заиграва с различни политически сили в Русия, като главната й цел е да се добере до властимащите. Тя намира своя ментор в лицето на Александър Торшин, бивш сенатор от партията на Путин, днес зам.-председател на руската “Центробанк”. Той членува в Националната оръжейна асоциация и години наред създава контакти както с консервативните сили в САЩ, така и с оръжейните лобисти, според “Ди Велт”. През 2012 г. Мария Бутина също става член на американската асоциация. Според щатското правителство дейността й в САЩ е била елемент от

дългосорочна тайна операция за влияние,

която вероятно е ръководил Торшин. През последните години тя е чест гост в САЩ, снима се с функционери на Асоциацията, записва се да учи международни отношения в Американския университет във Вашингтон през 2016 г. и се представя за борец за правото за носене на лично оръжие в Русия.

Според “Ди Велт” от 2015 до 2017 г. задачата на Бутина е била да установи контакти с представители на Републиканската партия и да се внедри в оръжейната асоциация и други консервативни кръгове в САЩ. Бутина по някои сведения се е срещнала с Доналд Тръмп-младши. По “наофициални канали”

тя е уреждала срещи

между американски политици и руснаци, за което й съдействал Торшин, в момента в американския списък за лица под санкции.

Бутина е присъствала през април 2015 г. на среща между тогавашния вицепрезидент на Управлението на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер и нейния покровител Александър Торшин като преводачка на последния, пише “Уолстрийт джърнъл”. За членовете на федералния резерв е обичайно да се срещат и разговарят с колеги от други централни банки, отбелязва Фишер в електронно писмо.

“Между Русия и САЩ има нещо много общо – пише Бутина в списание “Нешънъл интерес”. - Спокойствие в отношенията може да има само с идването на републиканците в Белия дом.”

За да бъде успешна в работата си, 29-годишната Бутина използва умело контактите и на 56-годишния си приятел Пол Ериксон, активист и консултант на републиканците. Бутина се запознава с него по време на посещението на ръководството на Националната оръжейна асоциация в Москва, посветена на правото на носене на оръжие.

Именно той й помага да стигне до някои фигури с политическо влияние сред консерваторите. Двамата са заедно, когато Бутина е арестувана. “Този човек постоянно лъже” – казва за Ериксон Майкъл Бърнс, юрист от Лос Анджелис, който по молба на Ериксон инвестира 50 000 долара в несъществуваща нефтена сделка. През 2015 г. съдът постановява, че Ериксон е извършил мошеничество и присъжда на Бърнс компенсация. Ериксон твърди пред много хора, че е участвал в преходния екип на Тръмп, но двама ключови съветници на президента казват, че не го познават. Мария Бутина е предлагала секс на още един човек в замяна на “работа в лобистка организация”, според съдебния иск.

Трето лице, което

се споменава

анонимно в документите на обвинението в съда, в имейли и чатове на Мария Бутина, е на руски милиардер, спонсор на Бутина, който често идва в САЩ и по данни на “Форбс” има състояние от 1,2 млрд. долара. То съвпада с това на Константин Николаев, инвеститор в американски енергийни и технологични компании, според в.“Вашингтон пост”.

През април Бутина заявява пред Комитета по разузнаване в САЩ, че Николаев е финансирал организацията и за правото да се носи оръжие. Представител на милиардера потвърждава, че той е контактувал с Бутина, когато тя стартира организацията си в периода 2012-2014 г., но отказва па потвърди дали й е предоставял финансова подкрепа. Николаев натрупва състоянието си от инвестиции в руските пристанища и жп пътища. Освен това е в управлението на компанията American Ethane и е инвеститор в един от стартъпите в Силициевата долина. Синът му Андрей учи в САЩ през 2016 г. и е бил доброволец в кампанията за подкрепа на Тръмп, а самият Николаев е бил забелязан в “Тръмп интернешънъл” хотел по време на клетвата на Тръмп. Според сътрудник на милиардера, цитиран в американската преса,

връзките на Николаев с руското правителство

не може да се характеризират като дълбоки. Той твърди също, че синът му е раздавал листовки, за да трупа опит, и връзката с офиса на Тръмп не бива да се надценява.

“Вашингтон пост” съобщава информация за инвестицииите на Николаев в САЩ. Компанията American Ethane, в чието управление влиза, е отбелязана от Тръмп по време на посещението му в Пекин през ноември. От 15-те договора, сключени по това време, един, на стойност $26 млрд., се отнася до доставката на течен етан в Китай от American Ethane. През 2016 г. Николаев инвестира в стартовата компания Grabr, която се занимава с онлайн услуги, позволяващи да се купуват необичайни продукти с помощта на пътешественици по целия свят. Друг инвеститор в Grabr е ръководителят на руската фармацевтична компания Алексей Репик, който присъства при встъпването в длъжност на Тръмп, пише “Вашингтон пост”. Репик твърди пред медиите, че той и Николаев са миноритарни инвеститори в Grabr, но не близки познати. По думите му той не познава Бутина е не подкрепя правото на носене на оръжие.

В съдебните материали са описани и срещите на Бутина с руски дипломати, някои от които са

работили под прикритие

В документ, подготвен от помощник-прокурора Ерик Кенерсън, се казва, че Бутина е пазила информация за контакти със сътрудници на ФСБ и “вероятно е била в контакт с ФСБ по време на цялото й пребиваване в САЩ”. Сред документите, иззети от дома на приятеля й Ериксон, е била собственоръчно написана бележка за организацията на Мария “Руски патриоти чакат”, според документите по делото, представени от прокуратурата. В бележката имало и въпрос: “Как да отговорим на предложение на ФСБ за работа?” По данни на прокуратурата Мария Бутина и Александър Торшин са си обменяли съобщения в Twitter, в които са постигнали единомислие по въпроса, че тя може да действа само в тайна в САЩ, пише “Вашингтон пост”. В документ от 2017 г. Торшин й пише: "Вие превъзхождате Анна Чапман”.

Заради превод на пари в Русия непосредствено преди ареста и данни, че може да избяга, съдът отказа свобода на Бутина.

Четете още:

Все по-вероятно е да са шпионирали предизборната ми кампания

Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.