Най-странните постъпки на президента Тръмп по света

27.07.2018;

От определението, че Меркел е “превъзходен търговец”, до изказването, че черногорците може да станат по-агресивни и “ето ви Трета световна война”

Американското издание “Бъзфийд нюз” класира най-странните постъпки на Доналд Тръмп по време на срещите му със световни лидери, като ги подкрепи с цитати и снимки от неговия Twitter-акаунт, фото- и видеоматериали.

 Тръмп каза на генералния секретар на НАТО, че Германия "е напълно под контрола на Русия", пишат журналистите Алберто Нардели и Матю Чемпиън.

"Изглежда няма смисъл, че (Германия плаща) милиарди долари на Русия и сега ние трябва да ги защитаваме срещу Русия", заяви Тръмп по повод изграждането на спорния газопровод “Северен поток-2” между Русия и Германия. “Това е много нечестно към нашата страна, много нечестно към нашите данъкоплатци.” Изказването му предшестваше срещата на върха на НАТО в Брюксел, поради което се очакваше форумът да бъде неудобен

 Тръмп порази лидерите на НАТО с визията си за съвършено нова политика, а след това напусна заседанието.

“Много години наред президентите се опитват неуспешно да накарат Германия и другите богати страни членки на НАТО да плащат повече за тяхната защита от Русия. Те плащат само една неголяма част от тяхната сметка. САЩ плащат десетки милиарди долари повече, за да субсидират Европа, и губят голяма част от търговията!”, написа Тръмп в twitter.com. “Всички нации на НАТО трябва да изпълнят ангажимента си от 2% и това в крайна сметка трябва да достигне 4%!”, е заявил Тръмп. Белият дом потвърди предложението му. На пресконференция на заключителната среща американският президент каза, че САЩ са се ангажирали с НАТО, но "вероятно" биха могли едностранно да се оттеглят, ако той поиска.

 Тръмп каза, че Русия отново трябва да бъде приета в Г-7/Г-8.

Европейските лидери бяха смутени на срещата на върха на Г-7 в Квебек миналия месец, когато Тръмп предложи страната на Владимир Путин да бъде приета отново в групата. "Това беше Г-8, защото Русия беше в него", заяви Тръмп в отговор на въпрос на репортер по пътя към срещата на високо равнище. Сега Русия не е там. Вие виждате какво правя… Русия трябва да бъде на това заседание. Защо провеждаме тази среща, без Русия да бъде на срещата?” Тръмп предсрочно напусна мероприятието, а след това нарече канадския премиер Джъстин Трюдо "много нечестен и слаб."

 Той непрекъснато говореше на световните лидери за "най-лошата сделка в историята".

На срещата на Г-7 Тръмп е описал НАФТА като втората най-лоша сделка, а Световната търговска организация - също като най-лоша. Тръмп освен това е казал на останалите шест лидери, че НАТО "е толкова лош, колкото и НАФТА"

Президентът на САЩ описва по подобен начин споразумението за иранската ядрена програма и Парижкото споразумение за климата, от които се оттегли.

 Той нарече канцлера на Германия "превъзходен търговец".

По време на обсъждането на темата "Русия" с останалите шестима лидери на срещата на върха на Г-7 германският канцлер Ангела Меркел анализира задълбочено действията на президента Путин, за да обясни защо е против връщането на Русия в Г-7/Г-8, твърди пред “Бъзфийд нюз” дипломат, присъствал на срещата. "Добър стил, бихте могли да бъдете отличен продавач", й казал Тръмп, според дипломата. „На Меркел не й беше забавно. Тя отговори: "Намирам това за много обидно", добавя дипломатът.

 Тръмп заяви, че Крим е руски, защото всичките му жители говорели руски. По време на дискусия по външните работи с други лидери по време на вечерята в Г-7 Тръмп каза, че Крим, присъединен към Русия през 2014 г., е руски, защото всеки, който живее там, говори руски. Двама дипломатически източници твърдят пред “Бъзфийд нюз” също, че Тръмп е попитал защо лидерите на Г-7 общуват с Украйна, която според него е "една от най-корумпираните страни в света". Тръмп закъсня за закуска, посветена на равенството на половете.

Лицето на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард показва красноречиво какво мисли за закъснението на американския президент.

 Той написа в Twitter, че е променил мнението си за заключителния документ на срещата на лидерите на Г-7.

След много ожесточени дебати за търговията в Г-7 САЩ подписаха окончателното съвместно изявление. Тогава Тръмп каза, че е променил решението си заради канадския министър-председател Джъстин Трюдо. "На основание на фалшивото изявление на Джъстин на пресконференцията му и поради факта, че Канада облага с високи мита нашите американски фермери, работници и компании, инструктирах нашите членове в Палатата на представителите на САЩ да не одобряват комюникето (Г-7), докато разглеждаме митата за автомобили, наводняващи американския пазар!" - написа американският президент в социалната мрежа. Той даде интервю за ABC, в което каза за канадския министър-председател: “Той не биваше да прави това. Направи грешка и тя ще му струва много пари”.

 Той избута премиера на Черна гора на среща на върха на НАТО, за да застане на челно място за снимка.

Поведението на президента на САЩ бе запечатано на видео, което обиколи света. През последната седмица Доналд Тръмп е в центъра на нов скандал, след като пред тв “Фокс” каза, че най-новата държава член на НАТО е много агресивна. “Черна гора е малка страна с много силни хора. Те са силни хора. Много агресивни хора.

Могат да станат още по-агресивни и честито! Ето ви Трета световна война”, каза Тръмп в отговор на въпрос на водещия „Защо синът ми трябва да ходи в Черна гора, за да ги защитава от нападение?”. Думите на Тръмп предизвикаха острата реакция на Подгорица. Правителството й отговори, че се гордее с мирната си политика.

 Той небрежно стана след обяда на Г-20 и отиде да си говори с Путин. В края на дълъг час и половина обяд на миналогодишната Г-20 Тръмп обиколи масата, за да разговаря с руския президент. Според източници на “Бъзфийд нюз” разговорът е продължил дълго, без присъстващи сътрудници, само с преводач на Путин. Той позволи на дъщеря си Иванка да заеме мястото му на срещата на Г-20 сред световните лидери.

Тръмп се появи с Иванка на срещата, но по някое време си тръгна. “Невероятно”, казва източник пред “Бъзфийд нюз”. Изданието показва снимка, на която Иванка седи на масата между британския премиер Тереза Мей и японския премиер.

 Тръмп произнесе толкова странна реч, че другите световни лидери на срещата на НАТО не разбраха напълно какво иска да каже и започнаха да се гледат един друг малко объркани. “Техните лица казват всичко” – пише журналистката Сара Кели. - Шепот и леки усмивки…” Тръмп иска да стисне ръката на френския президент Макрон, но Макрон се отдалечава. Макрон започва да се ръкува както е по протокол - първо с дамите – започва от Меркел. На следващ кадър Тръмп просто разтърсва ръката на Макрон.

Кадрите показват, че Тръмп не си е взел урок от визитата си през 2017 г. в Полша, когато първата дама Агата Корнхаузер-Дуда пропусна подадена ръка за ръкостискане от Тръмп и вместо това се здрависа първо със съпругата му Мелания, с което просто спази протокола, припомнят медии.

 Докато лидерите на Великобритания, Италия, Германия, Франция, Япония и Канада се разхождат по малките калдъръмени улички на Таормина в Сицилия в Италия, Тръмп ги последва в голф кола. Той закъснява за снимката на Г-7, защото е чакал автомобил за голф да го вземе, вместо да ходи. Странните постъпки на Тръмп продължават по време на визитата му при кралица Елизабет II.

Мелания и Доналд Тръмп изнервиха Елизабет, която, докато ги чакаше за чай права, бе забелязана да поглежда часовника си нетърпеливо. 92-годишната кралица погледна часовника си няколко пъти, но в крайна сметка поздрави закъснелите си гости с усмивка. Президентът Доналд Тръмп реши, че може да не се поклони на кралицата и вместо това й подаде ръка. На друг видеокадър, запечатал инспекцията на почетния караул и обиколил света, Тръмп тръгна без да изчака кралицата, докато тя се опитваше да го заобиколи. А какво да каже премиерът Тереза Мей, за която Тръмп заяви, че е провалила Брекзит и няма да има търговско споразумение със САЩ?

“Бъзфийлд нюз” не е включило “британските гафове” в своя списък на странни постъпки на Тръмп на световната сцена, които се случват след публикацията на изданието. Кралицата е великодушна към тези, които не знаят протокола, но все пак не пропусна да направи деликатно послание към Тръмп, като го посрещна с брошка, подарена й от Обама, и го изпрати с брошка от Джъстин Трюдо. Вероятно иска да му напомни за трансатлантическото единство…?

Още от Репортаж

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Софийски градски съд: Присъдата по “Алабин” е постановена единодушно

Давността за престъплението, в което са обвинени бизнесменът Георги Кирчев и още трима, изтича на 19 септември 2021 г. “Присъдата по делото “Алабин” е постановена при пълно единодушие на тричленния

Пионерски круиз по р. Дунав

Точно в три следобед всеки божи ден над задрямала България прозвучаваше ясен мъжки или женски глас: “Говори Радио София. Говори Радио София. Предаваме сведения за нивото на река Дунав в сантиметри”...

Обрат! Красимир убил Ангел във влака, а топеше сестра си

Красимир Мутафчийски е убил вчера във влака Пловдив-София 50 годишния Ангел Цветков, а не сестра му Запринка, както той се опитваше да я натопи пред разследващите.

Откриха останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж. Подводен миниробот я локализира на 800 м дълбочина в Атлантическия океан

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити в Атлантическия океан, предадоха световните агенции,

Фандъкова: Оставката на Симеонов е очаквано и добро решение

Оставката на Валери Симеонов е очаквано и добро решение, което да позволи дa продължи промяната в законодателството за децата с увреждания. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова

Фандъкова: Закъснялото решение на Симеонов доведе до нагнетяване на напрежението

Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство. Това каза зам.

Каракачанов: Чакаме Валери Симеонов да предложи нов вицепремиер

Думите на Петър Петров сигурно са провокирали оставката "Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО.

Каракачанов: Чакаме Валери Симеонов да предложи нов вицепремиер

Думите на Петър Петров сигурно са провокирали оставката "Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.