Не само Йозил е жертва на расизъм, а всички емигранти във футбола

28.07.2018;

Той дава турския си паспорт, за да играе за Германия, но се съмняват в лоялността му.

Райнхард Гриндел е президент на германската футболна асоциация и очевидно не долюбва Реджеп Ердоган. Той бе изключително ядосан, след като звездата на "Арсенал" Месут Йозил се снима с политика, а гневът му отключи такава буря, която доведе до оттеглянето на футболиста от националния отбор на Германия.

Със сигурност това не е най-тактичната постъпка на Йозил да позира с лидера, за когото всички смятат, че води Турция по много лош път, но със сигурност бурната реакция на Гриндел

закова последния пирон в ковчега, пълен с доказателства, че Европа е пълна с расизъм, а футболистите, които идват от Турция и други мюсюлмански държави, не се третират честно.

Футболистите като Йозил често са разкъсвани между любовта към своя дом - мястото, където са родени, и държавата, от която са корените им. Когато печелят, те са европейци, когато губят - те са емигранти.

"Тежко ми е на сърцето, но след дълги размишления реших, че вече няма да играя за Германия в международни мачове - поне дотогава, докогато все още изпитвам усещането за расизъм и липса на респект - написа Йозил в туитър и продължи. - Не желая повече да бъда изкупителната жертва

за неговата некомпетентност и неспособността му да си върши работата, както трябва. За тях съм ту германец, ту чужденец."

Но това разделяне на наши и ваши не се случва само в Европа. Когато Мъзи Изет, бивш играч на "Лестър", роден в Лондон, но турчин по произход, се отказва от футбола в Европа и отива да играе за националния отбор на кръвната си родина, се сблъсква с пълна изолация. Между това "момче от Изтока, второ поколение турчин, и тях имаше огромна пропаст", пише той в автобиографията си.

Турция може да е прекалено националистична и неотстъпчива към онези, които по някакъв начин са омаловажили нацията. Когато стриктните германски закони искат от 17-годишния Йозил да се откаже от турския си паспорт, за да играе футбол в страната, той не се замисля и го дава, ала неговите кръвни съграждани не приемат постъпката му добре. Той вече не е желан в Турция. В страната има силна враждебност към него. Той е смятан за предател. Но вместо да послуша баща си, който знае как ще се развият нещата, Йозил вече няма двойно граждан- ство и е в националния отбор на Германия. Години по-късно е тъжно, че някой, дори и за кратко, се е усъмнил в неговата лоялност.

Йозил олицетворява мигранта, който не се вписва в матрицата. Родителите му са от черноморския град Зонгулдак, но са израснали в Гелсенкирхен в Западна Германия.

Той е суперзвезда на "Арсенал", който се аргументира за немско-турските отнощения на английски език.

Отговорът на спора от двете страни разкрива едно - единствено нещо - всички умишлено изолират онези, които са попаднали между две държави.

Както Германия, така и Турция са сходни в това, че имат категорични виждания за "раса" и "кръв", определящи нацията.

А вместо да слушаме ужасните гласове от двете страни, трябва да обърнем повече внимание на самия играч. "Подобно на много хора моето потекло произлиза от повече от една страна", пише Йозил в съобщението си, с което подава оставка.

"Имам две сърца, едно немско и едно турско."

Още от Спорт

Агаси няма да тренира ударите на Гришо, ще ровичка в главата му!

Най-добрият ни тенисист извади от летаргията носителя на 8 титли от Шлема, ангажирайки го с нелеката задача да го извади от дупката Горе-долу по това време миналата година Григор Димитров се

Тираничен баща направи от Андре Агаси шампион, но съсипа психиката му

Андре Агаси е най-добрият възможен избор за човек, който да се пребори с демоните в главата на Григор Димитров. Самият той години наред преодолява последиците от ужасяващо си детство.

Футболистите прогониха циганите, а те ги проклеха никога да не вдигнат важен трофей

Треньор на “Бирмингам” уринираше по терена, за да пребори черната магия, но лошият късмет върви с отбора повече от 100 години Стивън Кинг пише един от популярните си романи "Проклятието" под

Кралски хаос в “Реал” (М) - треньорът натирен, а капитанът разлюбен

Някой прокле наставника Лопетеги и той буквално съсипа кариерата си в рамките на 1 година. Невиждана по размерите си криза тресе най-успелия футболен клуб в света “Реал” (Мадрид).

Да продадеш душата си за 80 хил. долара, или как белите чорапи станаха черни

Легендарният гангстер Арнолд Ротщайн-Богаташа вади една торба пари, за да бъде уреден финалът в бейзболното първенство на САЩ. Впоследствие букмейкърът ще се облажи с огромна печалба,

В огнения ад загина милиардерът, когото феновете наричаха свой татко

Тайландецът Вичай Шривадханапрабха предизвика чудото в английския футбол, което едва ли ще се случи в следващите 100 години. Футболистите не можеха да повярват на очите си,

Футболистите на бъдещето

Килиън Мбапе е златното момче на световния футбол. На 19 години той има три пъти повече голове, отколкото гениалният Лео Меси на същата възраст.

Любимецът на Ердоган Арда Туран може да влезе задълго в затвора

Никога не е приятно да осъзнаеш, че работодателят ти не е доволен и всячески се опитва да се отърве от теб. Още по-гадно е раздялата да върви със захаросани обяснения колко си бил необходим на екипа

Скромният Фриц, който се спаси от лагер на смъртта и вкара гола на столетието

Милиони млади мъже с амбиции, мечти и талант загубиха живота си по време на двете световни войни. Сред тях щеше да бъде и един гениален германски футболист,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.