Мистерия с изчезналата българка в Атина. Синът й от Англия уверил няколко човека, че тя е добре

19.07.2018;

Диаспората ни се опасява да не последва съдбата на 5-те сънароднички в Гърция, които от началото на 2018 г. са убити или в неизвестност

Пълна мистерия цари около българката Софка Парапанова, обявена за изчезнала в Атина на 11 юли. Паниката започна, тъй като от началото на годината 5 нашенки изчезнаха или бяха убити в южната ни съседка за кратко време.

Снимката на жената бе разпространена във фейсбук от наша сънародничка, живееща в Гърция. Призивът й бе всеки, който я види, да сигнализира на компетентните органи. Противоречива информация за намирането й обикаля в интернет от няколко дни, обърквайки близките й. Първата публикация за изчезването бързо събра интереса на огромен брой потребители, а десетки я споделиха, за да помогнат за откриването й. В разгара на кампанията обаче няколко човека разказаха пред "168 часа", че са говорили със сина на жената, който ги уверил, че се е свързал с майка си и тя била при своя приятелка.

Първа контакт с него успяла да осъществи Светла Танева, която живее от дълги години в Гърция. Жената обясни, че децата на Софка не могли да съберат пари за самолетни билети, за да заминат за Гърция. Наложило се българите там да им помогнат. По думите й тогава синът и дъщерята на Софка дори разговаряли с нейния приятел, с когото тя живеела в центъра на Атина. Той обаче им давал противоречива информация. Първо им казал, че тя загубила разсъдъка си и тръгнала със своя приятелка.

"В последствие обаче тази приятелка отрекла това - обяснява Светла. - Не познавам Софка, но децата й са много добри."

Пред "168 часа" тя разказа още, че на 17 юли се е чула отново със сина на Парапанова и той я уверил, че вече са се свързали с нея и всичко било наред.

"Попитах го как е майка му и той ми каза, че е добре - сподели Светла. - Може би е имало някакъв битов проблем. Важното е, че е намерена жива и здрава."

Според запознати именно младежът бил първият човек, който на 11 юли опитал да се свърже с майка си няколко пъти. Това го притеснило и той веднага споделил със сестра си опасенията, че е възможно тя да е изчезнала. Интересното в случая е, че се появява още един българин, живеещ в Гърция, който твърди, че нашенката никога не е била обявявана официално за издирване.

"На мен също ми дадоха телефонен номер на сина й и аз разговарях с него - разказа пред "168 часа" Петър Атанасов. - Не мога да кажа нищо със сигурност. Той ми вдигна набързо, каза ми, че майка му е добре и е при приятелка, а след това затвори. Писах му вечерта да ми изпрати номер на тази приятелка, за да сме сигурни, че всичко е наред, но не ми отговори."

По думите на мъжа той не е сигурен и в достоверността на информацията, че са събирани пари за билети и че е имало адвокатка, която уведомила посолството и полицията за изчезването на жената. "168 часа" опита да разговаря със сина на Софка, но той не отговори на мобилния си телефон. Няма официално съобщение както от самата жена, така и от нейни близки.

"Къде е тя, открита ли е, добре ли е, никой не може да каже със сигурност - споделя Петър. - Нещата просто трябва да се проверят на място. Странното е, че нито една

нейна позната от Гърция не е казала, че я е чула лично и е разговаряла с нея."

Въпреки че все още съдбата на жената не е ясна, всички се надяват да не я застигне участта на петте изчезнали или намерени мъртви при съмнителни обстоятелства българки в южната ни съседка. Властите там така и не успяха да открият извършителите на бруталните посегателства, въпреки че за някои от тях имаше заподозрени. Във връзка с тези случаи българската общност там организира и подписка, за да поиска от властите бързо разследване на всички "инциденти". До момента без резултат.

Най-фрапиращ бе случаят на 37-годишната Десислава Илиева, която е в неизвестност от 2 май. Четири дни след изчезването на бременната жена гъркът, с когото тя живееше на семейни начала, бе открит обесен в дома им. Подозренията паднаха върху него, но истината за случилото се така и не се разбра, а от жената все още няма никаква следа. Съдбата и на 38-годишната Антонина Зоева, която изчезна на 11 май, също остава неясна.

Има ли заподозрян за изчезването на Антонина Зоева, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Българка изчезна в Ретимно на остров Крит

Поредна българска жертва на остров Крит

Още от Афера

Как кметът, управлявал 18 290 дни, посрещна Фидел Кастро

18 290 дни неизменно на кметския пост в самоковското с. Бели Искър е Крум Георгиев. Той е най-дълго управляващият кмет у нас. Половин век е начело на селото и работното му място е все в една и съща

Олигархът натрупал първия си милион от ТНТМ?

Първата му жена изхвърлила багажа от общежитието, когато разбрала, че й изневерява Гръмките изявления на подсъдимия Николай Банев за миналото му в Централния комитет на комсомола не отговарят на

Комсомолският период на Банев

Друг хасковец трябвало да замине за София в Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз, но вместо него в столицата се озовал арестуваният бизнесмен Като инструктор в орготдела

Убиецът на рейнджърката минал гръцката граница през гората

Обвиненият в убийството на рейнджърката Десислава Стоянова от Карловската бригада Светослав Каменов е влязъл нелегално в Гърция след извършване на престъплението на 29 ноември,

Тарторът на наркобандата левскари: от човек на закона до лейтенант на Митьо Очите

Бивш служител на Съдебна охрана и екслейтенант на несебърския бос Митьо Очите. Това са два ключови периода от биографията на 36-годишния левскар Слави Желязков-Кенефа,

ЦРУ: ИДИЛ празнува след терора в Страсбург. Един от двамата загинали е 45-годишен тайландски турист, прострелян в главата. Линейката дошла след 45 минути

Заподозреният атентатор лежал в затвора, там се радикализирал. Имал т.нар. досие “С” за ислямисти Терористът, убил двама и ранил 14 души на коледен базар в Страсбург, открил стрелбата в 20 ч.

Мистериозно изчезва заможен мъж от Бояна

Вече повече от 50 дни няма никаква следа от 70-годишния Николай Костадинов от квартал Бояна. Мъжът изчезна на 14 октомври, а оттогaва близките му не спират да го търсят.

Мистериозна смърт на благодетеля на Бургас. Всичко, построено със завещаните от него 500 млн. евро, изгаря

Името на Александър Георгиев-Коджакафалията не говори много на младите бургазлии. По-старите поколения го знаят като един от големите благодетели и дарители на града от началото на ХХ век.

В заснета от дрон операция карабинерите заловиха наследника на Тото Риина

Новият Капо ди тути капи е 80-годишният Сетимино Минео, избран от клановете на тайна среща през май Полицията подслушала телефона на един от тях, разбрала,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.