Новата кметица на Мексико Сити внучка на български евреи

20.07.2018;

Родителите на майка й бягат през Втората световна война

Клаудия Шейнбаум, която спечели изборите за шеф на правителството на Мексико Сити в неделя и е нобелов лауреат за мир, има корени сред българските евреи, пишат местните сайтове.

Ани Пардо Семо, майката на 56-годишната дама, е родена в Мексико, но бабата и дядото на латиноамериканката произхождат от сефарадските евреи в България

Фамилията успява да избяга по време на Втората световна война въпреки забраната евреи да напускат страната в действащия Закон за защита на нацията.

Родителите на майка й говорили запазен от ХV век испански език,

защото държали на традициите на сефарадите. Той се използва и днес от по-възрастните представители на еврейската общност у нас.

"Помним, че евреите са изгонени от Испания през 1492 г. Някои общности остават в централна Европа и не загубват езика си през цялото това време", казва Клаудия Шейнбаум в свое интервю. Тя се гордее с произхода си.

Как точно бабата и дядото на нобеловата лауреатка са напуснали България - дали легално чрез визи, които е осигурил испанският посланик на 800 души, или нелегално, не е ясно. Вероятно са напуснали през Турция, която по време на Втората световна война пази неутралитет. А после с кораб са стигнали първо до Испания, а след това и до Новия свят. Възможно е да са се изтеглили нелегално въпреки забраната.

Родителите на баща й, който също е роден в Мексико, са избягали от Литва в началото на ХХ век

заради антисемитски гонения,

а също по икономически и политически причини.

Ани Пардо Семо, майката на новата кметица на Мексико Сити, е биолог по професия, а бащата Карлос Шейнбаум Йозевиц - химик.

Клаудия Шейнбаум е енергиен инженер и получи Нобелова награда като част от екип, разработил стратегия

за борба с климатичните промени.

Тя се раздели със съпруга си Карлос Имас Гисбърт преди 2 г. Двамата имат дъщеря Мариана и са отгледали заедно сина от първия му брак.

Опонентите на кметицата я обвиняват

в тесни връзки с новия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е ляв и се противопостави на действията на Доналд Тръмп срещу мигрантите.

Четете още:

Как Народният съд изби спасителите на българските евреи

Как през 1961 г. става известно, че България е спасила евреите си

Още от Секретно

Как малки отряди от скиори разбиха 400 хил. съветска армия

Преди 75 години, на 13 март 1940 г., СССР и Финландия сключват примирие в един от най-изумителните военни конфликти на ХХ век. Формално световната свръхсила е успяла да се наложи в ролята си на

Как световните лидери влияят върху цената на петрола

Тръмп си приписа заслугата за понижаването, Путин я използва, за да постигне влияние в Средния Изток Световните цени спаднаха с 20% от последния пик и президентът Доналд Тръмп смята това за своя

Съветската агентка Лидия разцепила БЗНС след 9 септември 1944 г.

Страховитият прокурор Андрей Вишински шантажирал Александър Оббов с неприлични снимки

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.