След разследване на в. "168 часа": Държавата си връща над 3 млн. лв. от месокомбината на Манджуков

16.07.2018;

Запорираха предприятие, строено с финансиране от ЕС

Майката и сестрата на застреляния бизнесмен дължат и 669 хил. лв. местни данъци

Над 3 млн. лв. ще върнат на държавата и община Аксаково майката и сестрата на убития преди 4 г. варненски бизнесмен Борислав Манджуков след разследване на в. “168 часа”. Част от парите за предприятието са европейско финансиране и вече е доказано, че средствата не са вложени в него.

Втората част са дължими местни данъци и такси за последните 5 години. Към всичко това са добавени и лихви. Преди дни на въпросното предприятие беше наложен двоен запор – от НАП и от община Аксаково.

В началото на 2017 г. в. “168 часа” описа казуса с “Месокомбинат Варна” АД. Предприятието е построено с европейско финансиране, но разследване е установило, че

отпуснатите средства надхвърлят в пъти тези, които реално са вложени.

Акционери са майката Евгения и сестрата Моника на убития на 24 март 2014 г. в столицата варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Той е застрелян пред входа на сградата, в която живее. Килърът използвал „Люгер” от началото на миналия век. Според експерти стойността му и тази на двата смъртоносни куршума не надхвърля 54 лв. Разследващите експлоатираха десетки версии за мотива на екзекуцията.

Четвърта година извършителят и поръчителят остават пълна енигма за полицаи и прокурори, напълно безнаказани за кървавото си дело.

На 30 март 2016 г. Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) чрез нотариус Ваня Георгиева от Варна изпраща нотариална покана за доброволно изпълнение до “Месокомбинат Варна” АД. Адресирана е до представителя Евгения Манджукова с покана да възстанови ползвана от дружеството финансова помощ от ЕС в размер на 1 803 231 лв. и 62 ст. Парите са по договор №03/123/00213 от 27.12.2010 г. и по мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” по Програмата за развитие на селските райони. Даден е 7-дневен срок за доброволно плащане. Няма наложени и възбрани върху единствения актив на дружеството – “Месокомбинат Варна” АД, а

вземанията са оставени без обезпечение

Тъй като до 11.12.2017 г. няма никакви действия от страна на ДФЗ, репортер на в. "168 часа" сезира главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал да се установи кои длъжностни лица не са изпълнили служебните си задължения и вземанията остават несъбрани и необезпечени.

В същото време въпросният месокомбинат, закупен през 2007 г., не е деклариран по надлежния ред в община Аксаково, на чиято територия се намира. Не се плащат и местни данъци и такси в реалния размер.

Причината е, че са по данъчната оценка на селския имот – по 1000 лв. на година, а не по нотариалния акт за покупко-продажбата му на стойност 12 млн. лв.

На 15 юни т.г. частен съдебен изпълнител налага възбрана върху активите на „Месокомбинат Варна” АД – земята, сградите и оборудването му. Прави го на основание на установено изискуемо публично вземане в размер на 2 180 920 лв. Същото представлява европейско финансиране в размер на 1,8 млн. лв. и лихвите по него.

На 26 юни т.г. частен съдебен изпълнител

налага втора възбрана

върху земята, сградата и оборудването на “Месокомбинат Варна” АД във връзка с дължими местни данъци към община Аксаково. Задължението е 669 047,15 лв.

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура СДВР разследва кой и защо не е предприел задължителните по закон действия по връщане на европейското финансиране от 2016 г. досега.

Назначена е и финансова ревизия на главния акционер Евгения Манджукова. През 2011 г. тя е финансирала закупуването на машините в месокомбината с 2 млн. лв., без да притежава декларирани доходи в подобен размер.

Какво търси ДАНС още, четете в хартиеното издание.

Четете още:

Как Суджука и Манджука измамиха Китай

Още от Афера

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.