Откриха кости на хипариони и пещерни мечки

15.07.2018;

Паралелно с динозаврите българските палеонтолози изследват и неозойската бозайна фауна, обитавала нашите земи. Многобройни са останките на хипариони от късния миоцен, с които основно работи гл. асистент Латинка Христова.

"Хипарионите са

далечни братовчеди на конете,

при тях е запазена по-примитивна морфология на крайниците - ако конят има един пръст, завършващ с копито на всеки крайник, при хипарионите пръстите са били три. Основната тежест и придвижването са ставали с помощта на централния пръст, както при коня. Били са много разнообразни като размер и вид, но в повечето случаи ги рисуват като коне."

Предполага се, че

са се хранели с клончета, листа,

други с треви.

Интересни находки има и от по-ново време. Неотдавна в България за първи път са са намерени и кости от малка пещерна мечка, обитавала нашите земи преди около 130 хил. години.

"Пещерните мечки се различават от днешните кафяви мечки – посочва Христова. – Според изотопните изследвания на зъбите съдим, че са се хранели предимно с растителна храна, но не изключваме варианта да са хапвали и мърша и дребни животни."

Още от Досие

Как оцелява Тръмп след поражението

l Два варианта - да търси съюзници в други партии или да засили ексцентричните си изказвания l Докато ще опитва да прекрати “руското дело”, демократите в Камарата на представителите ще го принуждават

Прецедентите: гей, барманка и мъртвец спечелиха гласовете

За първи път в САЩ избраха губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Най-младата жена в Конгреса стана 29-годишна бивша барманка.

За първи път мюсюлманки, индианки и бежанки в Конгреса

Истинската победа на междинните избори в САЩ тази година е за жените, категорични са анализатори. 112 дами влизат в Конгреса, което е рекорден брой. Много от тях също са прецедент.

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.