Надежда Огойска: Най-тежко за мен беше, че не мога да се справя сама. Децата са моите криле, Господ е моята сила

11.07.2018;

Трябва да искам пари от други хора, за да живея. Никога не съм се чувствала толкова безсилна

Дъщеря ми отряза косата ми, когато започна да пада

Най-трудното е да поискаш пари, за да живееш, споделя пред “168 часа” дъщерята на поетесата Маргарита Петкова - Надежда Огойска. Наскоро навършила 36 години тя има рак, а за лечението й са необходими 78 хил. британски лири, непосилни за семейството й, за да се лекува в Истанбул.

"Вече не можех да се справя сама - споделя пред "168 часа" Надежда Огойска. - Осъзнавах, че ми трябва платено лечение, но нямах пари и се налагаше да потърся помощ. Това беше най-тежкият момент за мен. Виждах, че нищо вече не помага, а нямах друг вариант. Не се чувствах толкова безсилна дори когато ми съобщиха диагнозата."

Всъщност

всичко започва преди 2 години

в период, в който дъщерята на Маргарита Петкова не се чувства добре и решава да си направи изследвания.

"В началото на юли 2016 г. ме извикаха в болницата и ми съобщиха, че имам рак - спомня си Огойска. - Всички плакахме и бяхме в шок. Аз очаквах, че ще имам такива новини, но наистина не бях подготвена да ги чуя."

Месец по-късно в държавна болница започва лечението й с химиотерапия, а към нея се прибавя и биологична терапия

Вливките продължават до януари.

“На 1 март м.г. ми направиха операция за отстраняване на основния тумор - разказва 36-годишната жена. - Тя беше успешна, както и резултатите от химиотерапията. След 2 месеца ми направиха втора операция, която също доведе до добри резултати.”

След 2-3 месеца обаче контролните прегледи показват, че Надежда има 2 разсейки в черния дроб и една в белия, които са прогресиращи.

"Преминах на нови медикаменти и отново химиотерапии - разказва дъщерята на Маргарита Петкова. - Лечението обаче повлия частично. Затова лекарите ми предложиха последната си опция."

Оказва се, че

терапиите не помагат,

по-голямата част от черния й дроб вече е сериозно увредена, а Надежда се нуждае от животоспасяваща операция.

"Падането на косата ми, прилошаването или извеждането с ленейка от вкъщи и незабавна хоспитализиция заради висока температура не бяха проблем за мен - категорична е Огойска. - Но когато трябваше да поискам пари от хората, за да живея, това беше тежко."

Въпреки това тя започва да търси алтернативи и получава оферти от Германия и от Турция. Методът на лечение обаче в двете страни е различен. В Германия предлагат двуседмичен престой в болница с имунотерапия за 78 хил. евро.

"Стори ми се доста експериментално и освен това лечението не е одобрено от европейската здравна общност - разказва Надежда. - Затова проучих офертата от Турция, която струва 78 хил. британски лири. Преди месец

отидох в Истанбул

и се видях с професорка,

която ми каза, че може да ми помогне и има какво да направи по моя случай. Друг професор хирург се намеси и ми гарантира, че може да извърши животоспасяващата операция, защото при тях това е практика."

Надеждата за живот, дадена от турските лекари, кара Огойска да пусне кампанията за набиране на средставата. Дъщерята на Мустафа Чаушев - Ажда, създаде и фейсбук група, в която хората могат да предлагат

вещи на търг,

а парите да отиват за лечението. Съпругата на президента Десислава Радева бе една от първите, които откликнаха, предлагайки червената си рокля от приема на 24 май.

Поетесата Маргарита Петкова също помоли за помощ, но не като обществена личност, а като майка. Нейни приятели се обединиха и ще направят

благотворителен концерт на 12 юли

от 18 ч. в клуб "Журналист". В него ще участват Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Кристина и Михаил Белчеви, актрисата Стефка Янорова, поетът бард Ивайло Диманов, поетесата Камелия Кондова и акустичната група "Точка БГ".

На следващия ден ще има още един благотворителен спектакъл в помощ на Надежда. "Абсурдни времена" ще гостува в Крайморие на 13 юли. От 20 ч.

на сцената ще излязат Петър Антонов и Нона Йотова,

които ще изиграят пиесата по едноименната стихосбирка на Маргарита Петкова и Добромир Банев.

"С тази оферта започнах да мечтая, че мога да се оправя и че ще живея - вълнува се Огойска. - Кампанията върви успешно, но е само 2 седмици и ще приключи до няколко дни. Активна ще остане българската сметка. Искам да подчертая, че тази сума не включва разходите ми за пътуване, хотели, придружители."

Всъщност лечението в Истанбул се състои от 3 етапа, а лекарите там твърдят, че Надежда ще успее да се справи с всичко.

"Те смятат, че могат да отстранят по-голямата и засегната част на черния дроб, а остатъкът ще регенерира и ще ми бъде достатъчен, за да живея - разказва Надежда. - На 16 юли ще бъде направена

първата стъпка

Чрез операция селективно ще се спре притокът на кръв към болната част на органа и тя ще започне да атрофира."

Две седмици след интервенцията дъщерята на Маргарита Петкова ще започне молекулярна терапия, от която трябва да има 3 вливки, състоящи се през 2-3 седмици. Това са т.нар. умни молекули, които ще стабилизират организма й след спирането на кръвта. Хубавото е, че методът ще повлияе в положителна посока и на метастазата в белия дроб.

"Третият и най-сериозният етап е отстраняването на болната част - разказва Огойска. - Това е изключително сложна операция, но моите жизнени показатели са доста добри. Лекарите в Истанбул смятат, че аз ще се справя

с всичко това,

защото видимо изглеждам добре. Продължавам да се боря."

Лекарите не могат да предположат какъв ще бъде периодът на възстановяването, но прогнозите са оптимистични, имайки предвид положителните резултати от операциите до момента.

Оказва се всъщност, че зад силата и позитивизма на Надежда стоят двете й деца - синът й, на 18 г. и дъщеря й, на 9 г.

"Те изобщо не допускат вариант, в който аз няма да се излекувам - споделя Огойска. - Когато ни съобщиха диагнозата, имаше психолог, който ме посъветва да им кажа, че аз ще се лекувам и това не е краят. Ние сме заедно във всичко. Те знаят, че мама е болна."

По думите й е имало период, в който всяка вечер си е биела инжекции, а дъщеря й почиствала ръката й с памук.

"Тя беше тази, която подстригваше косата ми заедно с брат ми, когато всички виждахме, че оредява и пада - разказва Надежда. - Когато ми прилошава,

тя ме хваща за ръка

и ми казва, че ще се оправя. Синът ми поема част от работата вкъщи. Това трябва да го преживеем и ще го направим всички заедно и позитивно. Те са моите криле, защото знаят, че ще се справя. Другата сила, която ме води, е Господ."

Ако желаете и вие да подкрепите Надежда, за да отглежда децата си жива и здрава, може да го направите на банковата сметка:

IBAN:

BG77STSA93000021658416

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

Христина Огойска

в полза на

Надежда Огойска

"Смятам, след като изчезне платформата, да направя страница във фейсбук, където да показвам всичко последвало и самите преводи - смята Надежда Огойска. - Хората трябва да видят какво се случва с живота, който спасяват."

Четете още:

Надежда Огойска: Не се страхувам от смъртта толкова, колкото да не съм до децата си

Надежда, дъщерята на Маргарита Петкова: Имам рак. И не мога да продължа сама, моля за помощ

Още от Репортаж

Съпруга изгони домашен арестант, подсъдим с Иванчева. Той се мести на непознат за съда адрес

Забраниха на Иванчева и заместничката ѝ да напускат страната Петко Дюлгеров, който е подсъдим като посредник за подкуп от 70 хил. евро за кметицата на “Младост” Десислава Иванчева,

Питбул нахапа мъж в столичния квартал "Овча купел", стопанинът му го насъсквал

Питбул нахапа човек и кучето му, докато се разхождат в столичния квартал „Овча купел”. Агресивното животно дори било насъскано от своя стопанин, предава Би Ти Ви. Проф.

Стоянчо Готиното, задигнал стока за 70 бона от столичен мол, обрал и бодигард на Георги Илиев

Полицията издирва бившия затворник През 2012 г. отмъкнал златен ланец за 6 хил. лв. на световния шампион по културизъм Георги Димитров, но го платил в двоен размер   43-годишният рецидивист Стоян

Марияна Николова, началник на кабинета на Валери Симеонов, заема мястото му на вицепремиер

Началникът на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов - Марияна Николова ще заеме неговото място в правителството. Това става ясно от програмата на Народното събрание за утрешното заседание.

15-годишно българче и двама негови връстници загинаха в ужасна катастрофа. Подкарали колата на татко!

Градът Кипариси в Месиния, Пелопонес, потъна в скръб, след като три 15-годишни момчета са загинали в ужасяваща катастрофа, пише greekcitytimes.com. До инцидента се стигнало,

Три 15-годишни, сред тях и българче, загинаха при катастрофа в Гърция, шофирали сами (Видео)

Градът Кипариси в Месиния, Пелопонес, потъна в скръб, след като три 15-годишни момчета са загинали в ужасяваща катастрофа, пише greekcitytimes.com. До инцидента се стигнало,

Валери Симеонов се съветва с партньорите и депутатите си кой да новият вицепремиер

Повече от четири часа лидерите на "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов заседават в Министерския съвет. Лидерът на НФСБ е извикал всичките си депутати,

Волен Сидеров си тръгна от заседанието на патриотите, но не пожела да дава обяснения

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров си тръгна от заседанието на малката коалиция в Министерския съвет. Той обаче не пожела да коментира дали са стигнали до решение за вицепремиерския пост.

ВМРО: Край на трусовете, иначе рейтингът ни се топи

След като лидерът на ВМРО Красимир Карачанов се зарече, че повече няма да е синята каска в малката коалиция, партията му все пак се опитва да продължи да е балансьорът между смразените “Атака” и НФСБ.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.