Серийните убийци Толумов и Сладкото преследват, изнасилват и умъртвят влюбени

09.07.2018;

В Южна България, страхът още сграбчва хората за гушата само при споменаването на кървавия тандем Людовик Толумов - Иван Серафимов-Сладкото.

За два месеца през 2000 г. срещу двамата бяха образувани купища следствени дела - за убийството на Севгин и садистичното изнасилване на годеницата му Руждие край Бяла река, за грабеж на бус на Беклемето, за убийствата на германски гражданин и спътницата му, за изнасилване до с. Михилци и още кражби, опити за въоръжен грабеж и сексуални престъпления.

Накрая Толумов разстреля приятеля си и бе осъден на доживотен затвор

Двамата са от пловдивското с. Дуванлий и се познавали от деца. На младини Людовик се залюбил с жена от Хисар и заминал при нея. После отишъл да работи в Намибия и Германия. Пътищата му със Сладкото се пресекли отново в пловдивския затвор. "Бях осъден през 1977 г. за един ЗИЛ с цимент, 60 торби", ще разкаже след години той. Серафимов изтърпявал осмата си присъда за грабежи. Заради това, че бил много приказлив и сладкодумен, в затвора му лепнали прякора Сладкото.

Излязъл на свобода през март 2000 г. и започнал черната си серия, заедно с Людовик. "Иван го познавах отдавна, но не като толкова голям престъпник. Мислех, че е лавкаджия", ще разкаже след време Толумов.

Едно от първите им и най-садистични престъпления е разстрелът на 20-годишния Севгин Мюмюнов на 13 май 2000 г. и зверското изнасилване на годеницата му Руждие Зекирия, тогава на 19 г. Двамата влюбени отивали на дискотека в комплекс "Могилата" край димитровградското с. Върбица.

Пътьом сипали бензин в колата и отбили от пътя край с. Бяла река, за да се усамотят и нацелуват. Серафимов и Толумов минали с шкодата си покрай тях, свирнали им. Момчето отговорило с ругатня.

След километър Сладкото завил

обратно и пак се

върнали до колата

Иван бил въоръжен с "Байкал". "Той почука с пистолета по стъклото и момчето излезе. Стоях до храстите, на 5-6 метра.

Момчето беше едричко, ячко, тръгна срещу него и Иван загуби самообладание. Размениха няколко приказки и Иван го простреля в поясната област.

Като падна момчето, стреля и в главата му", казва Толумов в интервю за "24 часа" от март 2008 г. Севгин агонизирал, а двамата го ритали, докато издъхне. Ужасена, Руждие се опитала да се заключи вътре в опела, но не успяла да запали двигателя.

Иван Сладкото строшил предното дясно стъкло с дръжката на пистолета си и заповядал на момичето да излезе. Съборил я на земята с удари. Принудил я да се съблече и да му прави френска любов. После я изнасилил брутално.

Поканил и Толумов

да се присъедини

"Викам му, че не искам, не съм в настроение. А той: "Ей, ти прокурорски свидетел срещу мен ли ще ставаш?" Затова се съблякох по слипове и влязох в колата. Прошепнах на момичето: "Трай сега, ще го убедя да те пусне", разказва Толумов в защитната си версия пред съда, твърдейки, че само е имитирал изнасилване за пред Иван. Взели златните накити на момичето, а Сладкото започнал да коли Руждие с джобно ножче. Според съдебномедицинската експертиза, я наръгал 11 пъти - в шията, гърдите, гърба, пояса и дланите. Ритал я брутално в гърдите и корема. Руждие изгубила съзнание и паднала бездиханна в нивата.

Двамата насилници помислили, че е мъртва и я оставили да лежи там.

На сутринта момичето дошло в съзнание

и пълзешком успяло

да излезе на пътя

Там полуживата девойка била намерена от първомайски полицай, който пътувал за работа. Униформеният я откарал в болница, където животът "Най-много ме изплаши това, че те ни нападнаха, без да кажат една дума, сякаш предварително знаеха точно какво ще направят", разказва момичето по време на разпитите. По-късно тя е сред основните свидетели срещу извергите. А майката на Севгин - Ембие Мюмюнова, плаче в съдебната зала: "Те бяха като Ромео и Жулиета, толкова се обичаха, всички им се радваха. Щяха да се женят, наследници да имаме, а то какво стана..."

Докато криминалисти от отдел "Убийства" на Националната полиция и техни колеги от Пловдив работели денонощно, за да стеснят кръга на заподозрените, Толумов и Серафимов продължили със зверствата си. На 6 юни нападнали пътниците на спрял микробус в прохода Троян - Кърнаре. Задигнали от тях части за комбайни, вещи и пари за общо 8265 лв.

Заплашили с оръжие собственика на буса "Мерцедес" - Таньо Бахчевански, и откраднали возилото

По-късно го изоставили. След 5 дни пребили таксиметрова шофьорка до с. Беловица и "Затова го изкарах с колата извън село Баня, да дремем там до чешмата 2-3 часа и след това щях да го водя при един познат. За късмет до чешмата налетяхме пак на мъж и жена, усамотили се край пътя. Иван побесня като ги видя - скочи с пистолета, взе да стреля. Човекът се шашна, вика му - какво искаш, джиесем ли искаш, пари ли...Иван тогава съвсем откачи.

Накара човека да легне на земята, взе да гърми край главата му

Човекът просто откачи - беше двуметров, як балканджия, като отцепи през храстите, забрави и жена, и кола, и всичко. Получи се почти същата ситуация като с момчето и момичето преди, само дето този път мъжът се спаси. Жената обаче щеше да изгори", казва Толумов в интервюто си за "24 часа". Сладкото я изнасилил. Тя обаче с хитрост успяла да спаси живота си - похвалила го, че много го бива като любовник, дори му подарила картичка с екипа на "Милан". Сладкото се разнежил и я пуснал да си ходи. После гордо окачил картичката в дома си и я показвал като доказателство за своята мъжественост.

Сред най-кървавите престъпления, приписвани на тандема, е убийството на двойка германски туристи. Трупът на Кристиян Херлем бил намерен на 12 юли 2000 г. до архитектурно-историческия паметник "Арка на победителите" на Беклемето. Първо е бил убит Херлем, а спътницата му Хайди Коломб била отведена на друго място и изнасилена. От мъките жената издъхнала - горските животни разкъсали тялото в разследването се включили и служители на Интерпол

Портретите, нарисувани по описание на оцелелите жертви от специално наети художници, показвали много точно външността на убийците. И примката около тях почнала да се стеснява. В същото време растяло и напрежението между двамата приятели. При обиколките си из Южна България Сладкото се хвалел на Толумов, че още преди година убил друга жена в Пловдив и че никой не го е заподозрял. "Разказваше, че я е млатил с юмруци във ваната на апартамента В нощта на 15 юли извергите пътували с откраднатия от немците автомобил към Хисаря.

С тях била и приятелката на Людовик. "Преди това бяхме на Гребната база в Пловдив, ядохме сандвичи, пихме бира. Приятелката ми беше с едни копринени гащички и потниче, беше лятото... Иван се загледа в нея, всичко є се беше очертало. Аз му познавам характера и му викам - шшшт", предупредил го Толумов. После заподозрял, че Сладкото иска да го убие.

Пътьом спрели, а Серафимов слязъл, за да вземе скрит край пътя автомат, произведен през 30-те години. Шмайзерът заедно с пистолет със заглушител, бил едно от оръжията, които дуетът използвал в безчинствата си. "Отварям вратата и скачам към него, той е на 2-3 метра. Вече слага пълнителя и му остава да дръпне затвора и автоматът е готов за стрелба. Затова грабнах оръжието и му го издърпах, добре, че нямаше приклад и му се изплъзна от ръцете. Ударих му едно рамо, той политна, обърнах шмайзера и му пуснах 4 куршума."

Така Толумов сам

слага край на живота

на сподвижника си

Натоварил тялото на откраднатата от германските туристи кола и го изтърколил в крайпътна канавка край с. Царимир. Автомобила запалил. Няколко дни по-късно трупът на Сладкото бил намерен от екип телевизионни журналисти, които били в района да снимат филм. По пръстовите отпечатъци било установено, че това е 44-годишният Иван Серафимов. Започнали разпити на познатите му и благодарение на подробното описание на Руждие бил заловен Людовик Толумов. На 10 август 2000 г. криминалистите намерили в дома му и автомата, с който разстрелял Сладкото.

"Людовик е егоцентричен, самоуверен и изисква от другите подчинение. Чувства се добре само когато той определя хода на събитията и доминира над поведението на останалите. Лишен е от скрупули, склонен е към демонстрации. Отличава се с висока степен на самоконтрол", са част от заключенията на психиатри и психолози, изготвили психопортрета на убиеца.

На 8 юли 2003 г. Окръжният съд в Пловдив му дава доживотна присъда. Толумов я излежава и до днес при специален режим в Пловдивския затвор.

Четете още:

Почина легендарният детектив Тоски преследвал серийния убиец Зодиак и станал прототип на ченгетата в редица филми

Още от Афера

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.