Немски учени откриха протеин, който ни кара да остаряваме по-бързо

08.07.2018;

Движението играе ключова роля за поддържането на клетките млади

Откриха протеин, който има ключова роля в процеса на стареенето на клетките, съобщават от Science Daily. Постижението е на екип от Центъра за изследване на рака в Хайделберг. Немските учени са категорични, че откритието може да бъде повратна точка за разработване на терапии срещу болести, свързани с напредването на възрастта.

Специалистите поясняват, че всяка клетка и всеки организъм остарява с времето, като една от основните причини за това е оксидативният стрес. Той води до промени в ДНК, увреждане на протеиновите молекули и липидите. Така постепенно

клетките спират

да изпълняват ефективно функциите си

и умират. Теорията за оксидативния стрес и неговото негативно влияние върху клетките съществува още от 50-те години на миналия век, но учените тепърва изследват процеса в детайли.

Екипът от Центъра за изследване на рака в Хайделберг е успял да идентифицира регулатор, отговорен за баланса между жизненоважни и вредни количества реактивни кислородни молекули. Това е т.нар. TXNIP – тиоредоксин-въздействащ протеин.

Тиоредоксинът – TXN - от своя страна играе важна роля в защитата на ДНК от оксидативния стрес и по този начин забавя процесите на стареене. Немските учени са доказали обаче, че протеинът TXNIP потиска тиоредоксина и по този начин дава възможност на свободните радикали да се натрупват, като това ускорява остаряването на клетките.

Екипът, ръководен от Карстен Гюлоу и Петер Крамер, си поставя за цел да установи дали с напредването на възрастта в тялото се образува повече TXNIP. Те изследват Т-клетките в кръвта на две групи доброволци – първата на 20-25-годишни, а втората – на над 55 години. Учените се оказват прави – опитите им са категорични, че клетките на възрастните доброволци произвеждат много по-голямо количество на вредния протеин TXNIP, който пречи на защитните механизми срещу оксидативния стрес и ускорява още повече стареенето.

Под ръководството на Тина Оберакер пък отделен екип от Центъра за изследване на рака

провежда опити с плодови мушици

Те искат да установят дали протеинът просто се натрупва в клетките с възрастта или сам е отговорен за стареенето. Затова създават в лабораторни условия мухи, които произвеждат много повече TXNIP, както и екземпляри, при които синтезът на опасния протеин е значително намален. Опитите установяват, че мухите, произвеждащи повече TXNIP, живеят много по-кратко от тези, при които протеинът е ограничен.

Учените са категорични, че функцията на TXNIP е сходна и при хората – колкото повече се произвежда този протеин, толкова по-уязвими са клетките на оксидативния стрес и толкова по-бързо се увреждат и умират.

Ръководителят Петер Крамер подчертава, че

TXNIP е ключов регулатор за стареенето

и ако неговата секреция бъде ограничена, това значително ще забави стареенето на клетките. Немските учени се надяват откритието им да е основата за разработване на нови терапии срещу болести, свързани с напредването на възрастта.

Учени от Миланския университет пък доказаха, че движението играе ключова роля за поддържането на клетките млади. Италианският екип провежда опити и установява, че активното натоварване на мускулите на долните крайници стимулира производството на неврони в мозъка. Сред дейностите, които "подмладяват" мозъка, са тичане, бързо ходене, колоездене, плуване, туризъм.

Учените установяват, че дори изкачването на стълби е в състояние да провокира производството на нови неврони в мозъка – стига да е продължително и редовно. Италианският екип обяснява, че целта на изследването е да открият дали връзката между мозъка и мускулите е еднопосочна или напротив - двупосочна.

Учените установяват, че мозъкът не просто изпраща сигнали до мускулите и ги "задвижва", но и мускулите от своя страна пораждат реакции в мозъка и предизвикват биохимични промени на клетъчно ниво. Специалистите са категорични, че опитите им доказват, че обездвижването е пагубно не само за състоянието на мускулите, но и води до застой в обновяването на невроните. Затова специалистите препоръчват всеки ден да се отделя време за активности, натоварващи краката.

Според други изследователи основна роля за стимулирането на неврони в мозъка

играе начинът

на хранене

Още през 2009 г. американски учени публикуват изследване, доказващо, че ограничаването на калорийния прием значително увеличава производството на нови неврони и намалява риска от неврологични заболявания.

Специалистите съветват да не се прекалява с храната, както и на всеки 3-7 дни да се правят периодични фастинги – периоди от 16-24 часа, в които да не се приема никаква храна, само вода. Американските учени са категорични, че за да се забави стареенето на мозъка, трябва

да се удължи периодът между отделните хранения

Българският специалист хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов обръща специално внимание на оксидативния стрес в книгата си "Какво забравят лекарите". Той подчертава, че това е процес на увреждане на клетките в резултат на окисление: "По принцип при всички форми на живот – от бактериите до висшите организми, се съхранява една възстановителна среда за клетките.

Съществува понятие "клетъчен редокс статус", който се поддържа от специализирани ферменти за сметка на постоянен приток на енергия. Нарушаването на този статус води до повишаване нивата на реактивните форми на кислорода като пероксиди и свободни радикали. В резултат на тяхното действие се окисляват важни клетъчни елементи като липидите и ДНК. Посочените промени може да станат в хода на естествените процеси в енергийните централи на клетката – митохондриите, както и да бъдат индуцирани от външни фактори."

Д-р Михайлов подчертава, че свободните радикали имат място и роля в защитата на организма, тъй като благодарение на тях имунната система унищожава патогенните микроорганизми, но когато се наруши балансът между свободни радикали и антиоксиданти, се стига до оксидативен стрес.

Сред основните причини за него специалистът поставя небалансираното хранене и консумацията на храни с вредни добавки, както и ограничената консумация на "живи храни" – пресни плодове и зеленчуци, есенциални мастни киселини и есенциални аминокиселини.

Освен това психичен, но и физически стрес, дори резки промени във времето. До оксидативен стрес водят и прекаленото излагане на вредни ултравиолетови лъчи, прием на антибиотици, лечебни облъчвания и химиотерапии.

За взаимодействие на окислителите д-р Михайлов препоръчва антиоксиданти:

"Най-важните антиоксиданти са витамин С, витамин Е, каротеноидите, селенът

Важни са и бетагликаните. Това са вещества, които причиняват сгъстяване на разтвора при варене и се съдържат например в ечемик, лен, овес, гъби. Ориентираното към богато на антиоксиданти хранене е от изключително значение за предпазване от възпаление и неговите усложнения – хронично възпаление и дори рак."

Още по темата:

Известните и богатите поддържат младостта си с антиоксиданти

Как да забавим остаряването

Още от Секретно

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Любовниците на властта от Аспарух до Тодор Живков

Аспарух принася в жертва любимата си, Самуил има таен син от селянката Биляна, Иван-Александър разделя България на части за синовете от двата си брака, Батенберг флиртува с всички първи дами,

Сеизмичната зона на Вранча е по-опасна за нас от тази на Закинтос

Катастрофални земетресения с магнитуд над 7-а степен по Рихтер в Румъния се случват на 40 г. - колкото са минали от 4 март 1977 г. Дълбоките вълни, идващи от Румъния,

Морфин в кръвта на Людмила Живкова

Не е ясно дали дъщерята на Тато е употребявала наркотика или се е съдържал в лекарство

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.