Андроиди убийци стават част от войната

05.07.2018;

Те може и да решат да се обърнат срещу своите господари.

Изкуственият интелект вече навлезе и във войната. Наричат ги "роботи убийци". На тях за разлика от дроновете не им трябва човек с дистанционно, който им казва какво да правят. Решават го сами и са по-страшни от всякога.

Техните способности са толкова страшни, че накараха правителствата на много страни, а и техните народи да скочат и гръмко да се обявят против използването на изкуствен интелект във войната.

Един от роботите за автоматични убийства, за който става дума, е SGR-A1 - оръжеен пистолет, разработен съвместно от Samsung Techwin (сега наречен Hanwha Techwin) и Корейския университет.

SGR-A1 прилича на огромна камера за наблюдение с изключение на това, че разполага с картечен пистолет с висока мощност, който автоматично може да се прицели и да убие всяка цел, която представлява заплаха или интерес.

Той вече се използва в Израел и Южна Корея , които са инсталирали по няколко от тези андроиди в своите най-опасни зони. Южнокорейците обаче твърдят, че машината не работи в пълния си капацитет, който й позволява сама да реши дали да убие някого. Вместо това се разхожда по границата в полуавтоматичен режим, при който открива цели, но се допитва до хората дали да стреля срещу тях. А тези по границите на Израел са още по-напреднали - те могат да засичат и самостоятелно да свалят ракети, летящи съм страната.

Разработването на подобни технологии може и да сложи край на армиите от хора и да намали човешките жертви по време на война. Но не е абсолютно сигурно, че точно това ще се случи. Тези андроиди може да бъдат изпратени срещу хора или пък да решат, че битката, която водят, е ненужна и да сметнат за доста по-логично да си извоюват независимост.

На тези роботи не може да се разчита, защото на учените им е пределно ясно, че получили възможността да мислят, изкуствените интелекти сами вземат решението на чия страна да застанат.

Така през 2011 година Иран хваща супернапреднал дрон на САЩ, който обикаля територията му. Войската не го унищожава, а вместо това използва своите технологии да го заблуди, че е на приятелска територия, и го приканва да кацне. Този случай показва, че попаднали на бойното поле, военните роботи могат да бъдат хакнати като всеки компютър и да бъдат обърнати срещу своята страна.

Просто си представете армия, която изведнъж тръгва срещу собствените си господари. А докато съвременната война се води в интернет пространството, то за роботите отново има място в нея.

За никого не е тайна, че Русия използва изкуствен интелект в пропагандата си в мрежата, а също така и за да хакне изборите в САЩ и да даде властта в ръцете на Доналд Тръмп.

Използва ги и в референдума за Брекзит. Дни преди да се реши ще остане ли Великобритания в ЕС, или не, повече от 150 000 руски ботове, които преди това работеха върху туитове, свързани с войната в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, внезапно започнаха да разпалват дебатите, насърчаващи Обединеното кралство да напусне ЕС.

Изкуствените интелекти изпратиха около 45 000 туита в двата дни на референдума, а броят им спадна на нула след неговия край.

Русия използва тези ботове и за да накара туитър да блокира акаунтите на журналистите, чиито уста иска да затвори.

Всеки път, в който руското правителство открие статия за съществуването на тази технология, то намира туитър страницата на автора и кара ботовете си масово да го следват, докато сайтът не го блокира поради подозренията си, че дори тази страница е управлявана от робот.

Най-лошото е, че Русия сериозно се е подобрила в своята ботигра. Напоследък вместо ботове руснаците започват да използват киборги, които се управляват съвместно от хора и роботи.

Още от Досие

Дигитален музей

                                                                                                                                                      

Как оцелява Тръмп след поражението

l Два варианта - да търси съюзници в други партии или да засили ексцентричните си изказвания l Докато ще опитва да прекрати “руското дело”, демократите в Камарата на представителите ще го принуждават

Прецедентите: гей, барманка и мъртвец спечелиха гласовете

За първи път в САЩ избраха губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Най-младата жена в Конгреса стана 29-годишна бивша барманка.

За първи път мюсюлманки, индианки и бежанки в Конгреса

Истинската победа на междинните избори в САЩ тази година е за жените, категорични са анализатори. 112 дами влизат в Конгреса, което е рекорден брой. Много от тях също са прецедент.

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.