Заместник-министър Зорница Русинова: Българското председателство направи важни крачки към по-социална Европа

28.06.2018;

Директива въвежда нови минимални стандарти за отпуск по бащинство

- Г-жо Русинова, на 21 юни беше последното заседание на Съветът на ЕС в областта на заетостта и социалната политика в рамките на Българското председателство. Кои са най-важните законодателни досиета, по които успяхте да постигнете напредък?

- По време на последното заседание в рамките на нашето председателство Съвета на европейските министри имаше изключително натоварена законодателна инициатива. На първо място постигнахме общо съгласие между всички страни членки, подкрепени с мнозинство по 3 много важни законодателни акта. Първият е Регламентът за координация на системите за социална сигурност, който

ще направи правилата в тази сфера по-ясни и справедливи

Приетите промени ще допринесат за улесняване на свободното движение на хора в рамките на ЕС. Втората важна инициатива е Директивата за баланса между професионалния и личния живот, чиято цел е да даде възможността бащите да се включват по-активно в отглеждането на децата и да насърчи участието на жените на пазара на труда. Третият законодателен акт, по който постигнахме съгласие, е директивата за предвидими и прозрачни условия на труд, която ще гарантира, че работещите ще са по-добре информирани за трудовите си права.

- Какво ще е отражението на приетите промени върху живота на хората?

- До голяма степен и трите законодателни акта наистина създават предпоставки за много по-социална Европа и за по-ясна аргументация как точно хората могат да използват правата си в различните страни. Една от най-големите ценности на ЕС е мобилността.

- Докъде стигна обсъждането на Директивата за подобряването на баланса между професионалния и личния живот. Къде стои България в ЕС в това отношение?

- Тази директива беше един от нашите приоритети. Директивата въвежда нови минимални стандарти за отпуск по бащинство. Предложението е този вид платен отпуск

да бъде най-малко 10 работни дни след раждането на детето

Заплащането ще се определя от съответната държава членка. С директивата се въвежда и родителски отпуск с продължителност 4 месеца. Правото на ползване на половината от този период ще може да се прехвърля между майките и бащите, като най-малко 1,5 месеца от този вид отпуск ще бъде платен в размер, определен от съответната страна членка.

- Един от приоритетите на България е засилването на социалното измерение на Европа. Оптимист ли сте, че това може да се случи, имайки предвид проектобюджета на ЕС през следващите години?

- Напълно оптимистична е прогнозата за България. Миналия месец беше направено предложението на

многогодишната финансова рамка и за специфичните регламенти

Един от основните инструменти на социална Европа е Европейският социален фонд, който винаги е бил в подкрепа на политиките на заетост и социално включване. Очакванията за България са да бъде увеличен ресурсът за кохезионна политика, който ние ще получим.

Още от Репортаж

Почина възрастният мъж, който бе пребит и ограбен в Белащица

Почина възрастният мъж, който беше нападнат и ограбен в дома си на 31 декември в пловдивското село Белащица, предаде bTV. Двама пребиха 86-годишният мъж в новогодишната нощ и откраднаха 200 лева.

1 убит и 4-ма ранени в меле в Кюстендил - боя започнали хора от циганския клан Гольовците (Обзор)

Пиянски, а не етнически е скандалът, твърдят от полицията и прокуратурата Масово меле между цигани и българи доведе до смъртта на 35-годишен мъж в Кюстендил, ранени са още 4-ма.

Тереза Мей благодари на Борисов, че е сезирал бързо Лондон за Гебрев

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей. В рамките на разговора, който се състоя по нейно искане,

Вижте убития 35-годишен Валери Дъбов тази сутрин в Кюстендил, който станал случаен свидетел на мелето

Валери Дъбов е убитият тази сутрин в Кюстендил 35-годишен мъж. Все още се издирва 19-годишният младеж от ромския квартал в града по подозрение, че е извършител на убийството..

Бела Фалкони променя живота си, когато започва да става в 5 часа (Снимки)

Тя е родена е на 19 май, 1985 г., в Бело Оризонте - "Хубавият град", в югоизточната част на Бразилия. Повече от 10 години живее вече в САЩ. Тя е фитнес инструктур, модел, консултант по хранене,

Ивелин Николов избран за главен редактор на "Дума"

Ивелин Николов е новият-стар главен редактор на "Дума". Това реши червеният пленум след тайно гласуване и избор между него и Таня Джаджева. Изборът бе доста оспорван, като Николов,

Огромен руски флаг на скеле край катедралата в Солсбъри - на фона на скандала "Скрипал"

Появата на руски флаг, окачен на скеле край катедралата в британския град Солсбъри, предизвика лек смут сред строителите, дошли на работа в неделя сутрин, съобщи Би Би Си, цитирана от Нова телевизия.

Сръбските звезди за трагичната смърт на Шабан Шаулич

„Напуснаха ни най-добрите. Сред тях, Шабан. Учих се от него, сътрудничихме си, пеехме и скърбяхме заедно, обичахме го и го уважавахме, научихме от него много за живота... Вечна слава, скъпи приятелю".

Жена за мелето в Кюстендил: Много страшно - голи до кръста, с бухалки ли, с мачете

"Голи до кръста, с бухалки ли, с мачете – не ги разбирам и аз, но е било много страшно". Това коментира жена от Кюстендил за мелето станало в града, при което 35-годишен мъж бе убит, предаде БНР.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.