Как магнетофонната младеж се сдобиваше с плочи

01.07.2018;

В СССР записват музика върху стари рентгенови снимки

Заклеймяването на изпълнителите като "упадъчни" е съпроводено от изключително оскъдни запаси от плочи в музикалните магазини. Можем да говорим дори за пълното им отсъствие. Това принуждава много младежи да търсят начин да се снабдят със записи на любимите си групи отвън или сами да записват мелодии от радиото.

ЦК на ДКМС успяват да засегнат и тази тема в своето писмо за борба с буржоазното влияние:

"Налага се, според нас, да се възложи на ДИП "Радиопром" да изработва магнетофонни записи с подбрана музика за продажба на населението, а също така да потърси възможности за намаляване цените на грамофонните плочи, които са неколкократно по-високи, отколкото в СССР."

Цените на оригиналните плочи, ако те въобще могат да бъдат намерени на родна земя, са огромни. Започват от 25 лв. нагоре, а в тогавашни пари това са почти 250 лв. Не всеки може да се докопа до легална музика.

Онези, чиито родители, роднини или приятели работят в чужбина, успяват една идея по-лесно да се сдобият със "западна музика". Плочи и касетки биват доставяни с корабите, внасяни от чужбина, а от грамофоните и касетофоните звучат първокласни мелодии. Тези, които нямат този късмет, презаписват и презаписват от оригиналните носители до момент, в който дори не можеш да различиш коя е песента. Колекционери на музика има дори в Държавна сигурност, макар че те потъпкват собствените си правила.

Онези, които нямат късмета да се докоснат до западния свят я чрез някого, който пътува, я чрез Корекома, записват любимите си песни по най-трудния начин - чакайки ги по някое чуждо радио, хванато от сърбия например. С магнетофон под ръка младежите чакат Let it be, за да успеят да я запишат. Така се ражда понятието "магнитофонната младеж".

До 1980 г. "Балкантон" почти не издава плочи със западна музика. За 30 години не се събира и по една издадена грамофонна плоча на година. Всички се появяват едва след 80-те, когато на социалистите им става ясно, че експериментът е неуспешен и идеологическият натиск започва да отслабва.

В СССР, където също няма достъп до западната музика, отчаяните младежи правят нелегални записи върху рентгенови снимки вместо винилова грамофонна плоча - така наречената "музыка на костях".

А в България дори няма значки на популярните групи. Няма как да намериш дори дънково яке. Затова често се сформират пътувания до близките съветски държави, където все пак такива предмети се продават. Всеки търчи, за да си купи плоча на "Стоунс" или значка на "Деф Лепард". От там в родината ни навлизат и първите дрехи, характерни за субкултурите.

Още от Досие

Как оцелява Тръмп след поражението

l Два варианта - да търси съюзници в други партии или да засили ексцентричните си изказвания l Докато ще опитва да прекрати “руското дело”, демократите в Камарата на представителите ще го принуждават

Прецедентите: гей, барманка и мъртвец спечелиха гласовете

За първи път в САЩ избраха губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Най-младата жена в Конгреса стана 29-годишна бивша барманка.

За първи път мюсюлманки, индианки и бежанки в Конгреса

Истинската победа на междинните избори в САЩ тази година е за жените, категорични са анализатори. 112 дами влизат в Конгреса, което е рекорден брой. Много от тях също са прецедент.

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.