Таксиджия надмина и най-лудото ми въображение за абсурд

26.06.2018;

Някой трябва да издаде книга за софийските таксита. Наистина. Вече се изморих от абсурди, но днес таксиджията надмина и най-лудото ми въображение за абсурд—Качвам се в едно такси от центъра за летището. Тръгваме и (както обикновено се случва със софийските бакшиши)– горивото им свършва на първата минута. Колатa почва да грухти и подскача. Питам шофьора, какво ще правим. Той казва „няма страшно газта свърши, но превключвам на бензин.” „Добре, чудесно,” казвам му. „Продължаваме към летището.” Той, обаче ми отговаря – „Трябва да спрем по пътя да сипя газ, щото с бензин до летището ще ми излезе два пъти по-скъпо.”

„Защо трябва да ме засяга това, след като на мен курсът няма да ми излезе два пъти по-евтино?” отговарям аз.

Той – „Имаме време, обещавам няма да изтървете самолета. Аз, бясна с пяна от ушите разбирам, че няма да имам време с тежък куфар да излизам точно в този момент и да търся ново такси. Стискам зъби и дращя с нокти по тапицерията. Таксиджията най-спокойно си обикаля да търски бензиностанция с газ. Спира и пълни газовата си бутилка. Аз мълча и изпускам пара от ноздрите си като кръвожаден дракон , който не може да отхапе главата на насекомо.

„Споко, госпожа, ето виждате ли, дори съм изключил брояча докато пълня,” ми казва нищожеството, уж да ме ободри. Продължавам яростно да мълча. Броя секундите до Терминал 2, докато се задушавам в цигарен дим, висока музика от радиото и футболен мач по телевизора му. Спомням си носталгично за таксистата в цивилизована Полша, от която току-що пристигам и ми се гади.

Давам пари до стотинката. (обикновено оставям щедър бакшиш, но този път поисках точно ресто). Излязох от вмирисаното купе и ми идеше да заплача—Докога ще бъдем такива? Докога??

*От фейсбук

Още от Коментари

Ген. Луков не е нацист! И още по-важно - не е комунист

Ген. Луков не е нацист! И още по-важно - не е комунист. У нас престъпна политическа организация е била само БКП.Така казва законът. *Коментарът е от

За да унищожиш една държава не е нужно да хвърляш атомни бомби, а да принизиш народа му

Да не забравяме - ние живеем в разказа за България. Ние не строим и не поддържаме българските улици и пътища, ние строим и поддържаме разказа за българските улици и пътища.

Разводът е началото на яростно състезание "кой сега е по-щастлив"

Разводът е началото на яростно състезание в дисциплината „кой сега е по-щастлив“. *Коментарът е от

Кви уши, кви пет лева? Защо някой трябва да вкарва България в иглени уши, когато си има парадни входове и изходи

Борисов: "Tолкова ми е трудно да прокарвам държавата през иглени уши." Кви уши, кви пет лева? Някой знае ли за какви уши става дума и защо по дяволите някой трябва да вкарва България в иглени уши,

Проблемът с морбилите е заради политическата коректност. Сега им викаме антиваксъри, но може да са и простраци

Проблемът с дребната шарка (морбили) е заради политическата коректност, не за друго. Щото сега им викаме антиваксъри и звучи научно, все едно някакви важни хора говорят и трябва да ги изслушаме.

КоVARство без любов

Феновете са разочаровани, но пропускат, че тази технология не може да се сравнява с ястребовото око, защото отново човешкият фактор е решаващ Когато в началото на годината УЕФА реши системата за

Както някои превръщат нациста Луков в герой, защото е убит от комунисти, така други превръщат неговите убийци в герои

Както някои превръщат нациста Луков в герой, защото е бил убит от комунисти, които по идеология са терористи, така други превръщат неговите убийци в герои.

Ясно е като бял ден, че Митьо Очите е агент на службите, който от време на време удобно влиза и излиза от затвора

И Митьо Очите сега ще им пълне заглавията на официалните медии, за да не гледате другите новини за Гебрев и венецуелски перачи, за банките ,мутри и провалилите се служби за сигурност.

Пробвайте да виждате чистота и доброта, може да ви хареса повече от хейтването във фейсбук

Виждаш, каквото искаш да видиш! ?????? Рожен. Китно българско селце. С малко къщи, но усмихнати, ведри хора. Продават на улицата сладко, мед, орехи, мурсалски чай и рисувани кратуни - на ръка.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.