Войната на ЕС с мигрантите - скандалът “Водолей” свали маските и минира преговорите между страните членки

22.06.2018;

В Европа назрява тенденция за обръщане на тефтера и обявяване на война на мигрантите. Тези дни дори политическите елити в Италия и Германия признаха на глас това, за което България настоява отдавна - затваряне на всички външни граници на ЕС.

Тази теза ще развие и Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в края на месеца.

Идеята на премиера е

влизането да става, както в САЩ,

Канада и Австралия. За да демонстрира предимствата на този модел, той дори покани председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да проведат общ експеримент - двамата да се опитат да влязат в Америка, без да носят документи.

"Защо превърнахме Европа в разграден двор", недоумява Борисов. Той е убеден, че ако страните членки не се разберат на Европейския съвет в края на юни, пак ще са принудени да постигнат договорка, но тя вече ще е под натиска на обстоятелствата.

"Държавите

казват стоп,

тъй като обществата вътре ги притискат", обясни напрежението премиерът.

Всъщност той изрече на глас това, което предизвиква подмолни напрежения в Евросъюза поне от три години, но е облечено в обичайните клишета и лозунги от типа “Дайте да дадем”.

Очевидно краят на тези лицемерни политики е близо, ако се съди по скандалите на високо равнище в Европа от последните дни.

"През 2015 г.

Ангела Меркел раздели Европа,

като допусна в страната стотици хиляди бежанци", заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер. Като председател на Християнсоциалния съюз, който от години е съюзник на партията на Меркел, той открито обяви, че не е съгласен с нейната миграционна политика.

"Не мога повече да работя с тази жена", заявил Зеехофер в тесен кръг, цитиран от "Велт ам зонтаг".

Като в прав текст предупреди, че дори тя да не е съгласна, той ще приложи своя план и няма да допуска в Германия бежанци.

По всичко личи, че Зеехофер набра кураж, след като

няколко

страни отказаха

да приемат

кораба

под холандски флаг "Водолей" с 629 мигранти от Африка.

Първоначално той се насочи към обичайната си спирка в Италия, но новият вътрешен министър Матео Салвини издаде заповед пристанищата да върнат кораба.

"Няма домове и работни места за всички италианци, какво остава за половината Африкански континент", бе аргументът на Салвини.

"Тези господа знаят, че Италия вече

не иска да бъде съучастник в бизнеса с нелегална имиграция

и следователно ще трябва да търсят други пристанища - не италиански, където да отидат," написа Салвини във фейсбук.

Шефът на италианското МВР изобщо не се трогна от призивите на хуманитарните фондации, чиито кораби спасяват нелегални бежанци, тръгнали с пробити лодки към Европа.

В ЕС отдавна тече спор дали именно тези неправителствени организации с корабите си не насърчават мигрантите да предприемат опасните за живота им пътувания по море.

След този шумен отказ на Италия Малта също набра смелост и отказва подслон на бежанците.

Факт е, че

Италия стана основна мишена

на мигрантите,

след като Австрия и Унгария обявиха, че ще пазят границите си с бодлива тел. Натискът през България бе овладян и мигрантски поток се насочи към сицилианските пристанища. Само през миналата година оттам са влезли 172 хил. души. С тях нелегалните за последните няколко години вече надминават 500 хил.

Всъщност скандалът "Водолей" накара всички да свалят картите на масата.

За да избегне приемането на кораба, френският президент Еманюел Макрон вдигна шумен скандал, обвинявайки Италия в цинизъм и безотговорност.

Отговорът на Салвини бе мълниеносен: "Франция е приела само 640 от над 9-те хиляди мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия". Затова той прикани Франция да мине от думи към дела и да започне да приема повече бежанци. Макрон сякаш пропусна това покрай ушите си и продължи с лозунгите, без да предприема никакви действия.

Всъщност Италия от години моли Брюксел за общо решение на проблема с мигрантите, защото повече

не може да се справя сама

ЕС всячески протака, защото няма как да убеди отделните страни да приемат бежанци на квотен или какъвто и да е друг принцип. На практика досега всеки се справя поединично и горещият картоф в случая остана в Италия.

Немският вътрешен министър Зеехофер умело се възползва от скандала и каза това, което привържениците на партията му отдавна искаха да чуят. А то е, че Германия повече няма да приема бежанци. С това той влезе в директен сблъсък с Меркел, която смята, че страните членки трябва да излязат с общо решение. Въпреки че за всички е ясно, че то е невъзможно. Нито Австрия, нито Унгария, Полша, Италия, България или Гърция ще се съгласи да стане депо за бежанци. И никакви призиви за квотно или пропорционално разпределение няма да сработят.

Сегашните политически елити в Европа не могат да си позволят лукса да се правят на благородни, отваряйки вратите за мигрантите. Най-малкото защото след това ще паднат от власт. В целия ЕС набират сила крайнодесни движения, които печелят подкрепа само с антимигрантски призиви.

Затова задачата на Меркел изглежда невъзможна за решаване. Това е причината тя сега да е заплашена от бламиране и скоропостижно да се раздели с поста си.

Макрон също е в сложна ситуация. Той не може да си позволи да подкрепи Меркел за мигрантите, освен да повтаря, че е необходимо общо решение. Най-малкото защото вече предупреди, че през 2019 г. гласовете за Марин льо Пен в изборите за Европарламент ще надминат тези на привържениците му.

Въпреки сложната игра

тандемът Меркел - Макрон разчита

на пробив

в последния момент. Той обаче едва ли ще е лесен, като се има предвид, че Хорст Зеехофер вече формира друг съюз с Италия и Австрия. Идеята му е около него да възникне така наречената ос на желаещите, които не са съгласни да приемат нелегални мигранти.

Коя тенденция ще надделее, ще се разбере още идната седмица.

Четете още:

ЕС с непробиваем щит срещу терористи и киберпирати

Молбите за убежище намаляват наполовина

Още от Скандал

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.