3 г. издирвали Мартин Джито, предаде се сам. Адвокатът: Бил си е вкъщи (ОБЗОР)

10.06.2018;

l Съдия: Никой не го е търсил като хората

l Мишената Тишо Мравката иска

пистолет да се пази

Наркобосът Мартин Георгиев-Джито сам се предал в ГДБОП миналата седмица след 3 г. и половина издирване с червена бюлетина в Интерпол. Спецсъдът го остави в ареста в неделя. Не стана ясно дали поредният беглец от правосъдието се е крил в чужбина, или през цялото време е бил в България. На въпрос къде е бил през последните 3 г., адвокатът на Георгиев Иво Найденов отговори: “Очевидно вкъщи”.

Мартин Георгиев-Джито е обвиняем като

лидер на

престъпна

група за

поръчкови

убийства,

разпространение на дрога, рекет, палеж и пране на пари заедно с майка си и други членове на семейството. 30-годишният мъж е син на Мила Георгиева, подсъдима и за данъчни престъпления. Георгиева е била доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев. До 2012 г. е работила с афериста Иван Танев-Универсалния, който също се издирва от Интерпол. 

През януари 2015 г. групата, ръководена от Мила Георгиева и Мартин Джито, беше разбита, но синът успя да избяга. По това време той е близък приятел и съдружник с Георги Славов-Жоро Главата, наследник на взривения бос от СИК Стоил Слав. Според прокуратурата бандата на Мила и Мартин е поръчала покушенията срещу Георги Семерджиев-Жоро Шопа, близък на Брендо, Тихомир Дочев-Мравката, един от оправданите за убийството на Бай Миле, и Радостин Бързанов-Радо Слънцето, подсъдим като част от Бандата на чуковете и съсобственик в “Какао бийч” на Слънчев бряг. Срещу тримата имаше опити за убийства през 2014 г., но оцеляха.

Делото срещу Мила Георгиева и останалите от бандата - доведения и родния ѝ брат, бившият ѝ съпруг, бизнесмена Георги Божилов-Жоро Тениса, е в специализирания съд. Материалите за Мартин Георгиев са отделени.

Преди да избяга, Мартин Георгиев живееше на семейни начала с дъщерята на Радослав Калчев-Черния Роди от Варна. През април 2015 г. беше разбита и неговата престъпна група за убийства, дрога, рекет, отвличания, но той също успя да избяга. (Виж карето.)

Никой не е търсил като хората Мартин Георгиев, затова и няма опасност той да се укрие, обяви в неделя съдия Аделина Иванова от специализирания съд.

Търсили го

само веднъж

с призовка

от 14 януари 2015 г. - деня, в който маскирани полицаи претърсиха къщата на семейството в кв. “Бояна”. По делото обаче не присъства европейската заповед за арест, с която той бил търсен извън България в продължение на 3 години. Затова и съдия Иванова прие, че такава не съществува. “Тя е по друго дело”, обясни прокурорът Детелина Йотова. 

Трима анонимни свидетели разказват, че Мартин Джито е държал склад, който бил превърнат в оранжерия за отглеждане на марихуана.

За опитите за убийства свидетелствал Тихомир Дочев-Мравката. В съда стана ясно, че е дал показания срещу Мила Георгиева и сина ѝ след посещение в Дубай при друг издирван беглец от правосъдието - Иван Танев-Универсалния. До 2012 г. Мила Георгиева, Иван Танев и Тихомир Дочев са работили заедно, но след това между тях избухва конфликт.

Тихомир Дочев пък наскоро осъдил МВР, защото отказали да му издадат разрешително за оръжие, научи “24 часа”. Той поискал да има пистолет още в началото на 2016 г., когато Мила Георгиева вече е на свобода, а синът ѝ Мартин още се издирва.

През 2014 г. джипът на Дочев е обстрелван пред дома му в “Бояна”, но оцелява. Разпознал стрелеца, който по-късно починал в катастрофа.

Оръжието трябвало на Тихомир Дочев точно заради притесненията му от нов опит за убийство.

Не искал да има проблеми с полицията, като си вземе незаконен, и затова поискал разрешително. 

Освен страха от ново покушение Тихомир Дочев посочил, че пищовът му трябва заради новата му работа. Тогава Мравката започнал работа като касиер в кафене, дори подписал трудов договор и се опасявал, че може да стане жертва на грабеж заради парите, с които работи. Униформените го заподозрели, че договорът е фиктивен, за да получи разрешителното за оръжие. Отказали му. Тогава Тихомир Дочев потърсил правата си в съда. Ангажирал за случая адвокат Любомир Таков и завел административно дело срещу отказа. Печели го във Върховния административен съд преди три седмици и преписката му отново е в полицията - в момент, когато Мартин Георгиев-Джито излиза на светло. Тихомир Дочев е един от хората, които са давали показания срещу групата на Мила Георгиева и сина ѝ Мартин, още повече че са били близки преди време. Още няма решение на служба КОС в МВР по молбата на Дочев за разрешително за оръжие, след като МВР е осъдено от него.

Третото обвинение срещу Мартин Георгиев е за подбудителство за палеж. Според съда обаче няма нито едно доказателство за тези престъпления, още повече че не са открити извършителите.

На 19 януари 2016 г. спецпрокуратурата прекратява делото за подбудителство към две убийства и палеж, както и тава за разпространение на наркотици.

Съдът обаче прие, че това постановление не е влязло в сила и затова той формално се води обвиняем за подбудителство в два опита за убийство и палеж. На това основание и го оставиха в ареста. Самият Георгиев поиска домашен арест. Той страдал от аневризъм в мозъка и състоянието му можело да се влоши зад решетките.

.

Тъстът му Черния Роди се завърна от Доминикана и се размина с 1 г. затвор

На 22 януари 2015 г., само седмица след като ГДБОП разби групата на Мила Георгиева и сина ѝ Мартин, във Варна се проведе нова операция - срещу бандата на Радослав Калчев-Черния Роди. Оказа се, че и той е избягал, както Мартин. Тогава от МВР обявиха, че има семейна връзка между двете групи. Дъщерята на Черния Роди - Жанета, има дете от Мартин Георгиев-Джито. 

Обвиненията срещу Калчев и хората му от Варна също са тежки - убийствата на Борислав Манджуков през 2014 г. и на семейство Дамянови в София, разстреляни само две седмици по-рано. Освен това - разпространение на дрога, рекет и всичко, в което са обвинени и сватята му Мила Георгиева и зетят Мартин.

Развитието на случая с Радослав Калчев-Черния Роди повтаря този с Мартин Джито. Варненецът беше арестуван през юни 2017 г. на летище в Испания, след като долетял от Доминиканската република. Твърди, че сам се е предал. По-късно го екстрадираха в България. Оказа се, че едно по едно обвиненията са отпаднали, както и при Мартин Джито, и остана само за ръководител на престъпна група. Прокурор по неговото дело отново е Детелина Йотова, която разследва и Мартин Джито и Мила Георгиева. През октомври 2017 г., след 5 месеца в ареста, делото на Черния Роди е вкарано в съда. Оказва се, че се е споразумял с прокуратурата за 2 г. условно с изпитателен срок от 4 г. Съдът отказал да го одобри и предложил да лежи поне 1 г. зад решетките. Приспаднали му и времето в ареста. Радослав Калчев отдавна е на свобода след лекото наказание. Сега по същия път върви и делото на Мартин Джито, след като и той се предаде сам.

Още от Репортаж

Държавата ще се опита да отнеме 23 млн. лева от богатството на Брендо

Комисията “Антикорупция” е внесла иск за отнемане на имущество на Евелин Банев-Брендо, жена му Моника Добринова, балдъзата Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев.

Дрогиран се крие в царевица след катастрофа

32-годишният Раим Раимов от силистренското с. Средище спретна луд екшън с полицията от Силистра. Удари камион и побягна из царевична нива, съобщи МВР.

Пътнически влак дерайлира край Симитли, пострадаха машинистът, помощник-машинистът и двама пътници

Пътнически влак делайрира край Симитли преди минути, научи "24 часа" от фактор в МВР. Пострадали са трима души - машиниста, началника на влака и още един човек, вероятно пътник.

Форд удари полицейска кола на кръстовище в София (СНИМКИ)

Полицейски автомобил е катастрофирал на кръстовището на бул. "Тодор Александров" и ул. "Опълченска" в София, видя репортер на "24 часа". Стар форд е ударил патрулката при завой.

"Антикорупция" иска съдът да отнеме имоти и дялове от Брендо и роднините му за 23 млн. лв.

Комисията "Антикорупция" е внесла иск в Софийския градски съд за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо, от бившата му съпруга Моника Добринова, свързано с тях търговско дружество,

Ревнивец удря, души и коли любимата си след мисли за изневяра

След зверството Сотир Цацаров спусна указания на прокурорите как да действат бързо при домашно насилие Той от 13-годишен злоупотребява с марихуана. Разведен е от 2013 г., има и дете.

Постоянен арест за търновски хулиган, отправял цинизми към американка

По искане на Районна прокуратура - Велико Търново е наложена мярка за неотклонение задържане под стража на 31-годишен рецидивист за хулиганство, информират от държавното обвинение.

В Бургас задържаха готвач на пико със 100 грама готова стока

32-годишен готвач на пико е задържан в Бургас на 17 ноември. В апартамента на арестувания Д.К. в к-с "Изгрев" са открити прекурсори и други вещества за производство на синтетни наркотици.

Агенцията по национална сигурност започва проверка на българските паспорти, издадени на чужденци

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.