И красивата Северина загина заради голямата кражба от здраве

30.05.2018;

Знаете ли защо загина красивата Северина от Карнобат, която заедно с мъжа си бе премазана в автомобила им от ТИР на магистрала "Тракия"?

Мислите си, че е заради шока по пътищата ни от последните месеци, когато непрекъснато дори "професионални шофьори" на автобуси и тирове предизвикваха смъртта на десетки хора?

Не. Войната по пътищата е само косвената причина за трагедията в тази тъжна история. Директната е отчайващата липса на качествено здравеопазване на стотици места в нашата страна. В това число и в град Бургас, който иначе се развива изключително добре и три пъти бе обявяван за най-добър град за живеене в страната ни през последните години.

Ако там се радваха и на качествена лекарска помощ, родният град на Северина Карнобат можеше и да не потъне в траур, а понеделник да бъде просто още един незапомнящ се ден за нея и съпруга й Ивайло. Но на двамата се наложи да пътуват 370 километра до София. И тя се качи в колата за 3-часов път, бременна в 7-ия месец, за да бъде прегледана в столицата.

Очевидно Северина е смятала, че нито в Карнобат, нито в Бургас, където отскоро живеела със съпруга си, може да получи необходимите грижи за бебето си. Красивата Северина не е единствената жена от Бургас и региона, която търси по-качествена лекарска помощ в София.

Убеден съм, че стотици хора от този район на страната пътуват всеки ден до столицата в търсене на по-адекватно здравеопазване. А от цяла България вероятно са хиляди. Знам, че е така, и ще го потвърдят както пациенти, така и лекари.

И наистина не разбирам каква е драмата всяка година, когато за пореден път започне да се говори, че ще бъдат закрити 10-15 фалирали общински болници? И сред тях винаги се изреждат такива като болницата във Враца, за която бяха извадени множество отвратителни афери на източване на здравната каса.

Като започнем от частни приятелски клиники на територията на държавната болница, минем през безконтролното изписване на скъпи медикаменти и приключим с хирурзи, които оперират в една и съща секунда по документи в болници, отдалечени на стотици километри една от друга.

За мъртвите от година пациенти, които "преминават" документално по различни клинични пътеки, изобщо няма да споменаваме. За съжаление множество специалисти, дали Хипократова клетва, се оказаха доста по-находчиви, амбициозни, комбинативни и старателни не в професионалното си усъвършенстване, а в търсене на всевъзможни методи да откраднат пари от бездънната здравна каса.

Огромен проблем е, че в България има десетки болници, които не само източват целенасочено всеки ден бюджета, но и са изключително вредни и опасни за здравето, защото предлагат некачествена лекарска помощ.

И правят така, че се налага пациент да се лекува многократно от един и същ проблем. И това в добрия случай, когато непрофесионалната "грижа" не води директно до леталния му край.

Никога няма за забравя колко бях учуден през 1996 г., лежейки във 2-ра травматология на 9-ия етаж в "Пирогов", как от 6 легла с пациенти в моята стая - двама бяхме пострадали в София, а останалите четирима бяха повредени с лошо лечение на различни места в страната и се налагаше сега да бъдат "ремонтирани" и долекувани в столицата.

Всеки здравомислещ човек и данъкоплатец би закрил веднага тези малки болници, които са неефективни и товарят тройно бюджета - веднъж в кражби, втори път с некадърно лечение, и трети път - с наложилото се заради тях долекуване на пациента в друга болница.

Какво по-нормално от това те да затворят врати, а болници като "Пирогов" да получат повече пари за техника и заплащане на персонала?

В България здравеопазването става по-зле, въпреки че парите се увеличават с всяка изминала година. През 2001 г. са били около 900 милиона лева, а през 2018 г. - почти 4 милиарда. В същото време по болници на глава от населението България е на трето място в света и на второ в Европа след Германия.

Всички тези факти крещят само едно - в България се краде прекалено много от здравната каса и всеки, който иска бюджетът да се увеличава и да не се закриват неефективни и фалирали малки болници, е съучастник или активен участник в тази кражба.

Когато болницата е важна за региона и се вижда, че екипът полага усилия, както например тази във Велико Търново, където прирастът на населението се увеличи, след като бе създадено и заработи отлично АГ отделение, нека им се помогне да си стъпят на краката.

Но когато общинската болница не предлага качествена помощ и създава само дългове, нека се превърне в поликлиника, която да помага при леки спешни случаи, а останалите пациенти да получат НАИСТИНА грижи в по-добри лечебни заведения с по-висок бюджет.

Всеки, който реве за обратното, е или от партия в опозиция и просто трябва да бърбори глупости, за да пречи, или е директен съучастник, който иска голямата кражба да продължи на фона на здравеопазване в кома.

Още от Коментари

Престъпността не е нито българска, нито циганска

Жена от цигански произход уби мъж във влак при Вакарел. Сега всички дето публикуваха статуси за убиеца като бял мъж, християнин от български произход с риза с народни шевици в Християнски Храм да си

Впечатляващото не е, че някой не знаел коя е Саша Грей, а че тоя народ продължава да се захласва по патриотични картинки, фалшиви новини и вресливи призиви

Патрашкова казала, че е изумена колко хора са запознати със Саша Грей, пък не можели да кажат наизуст "Аз съм българче" (повръщам в неравноделен такт върху покривка с везани шевици).

Проф. Сашка Ганева - наша национална гордост

Професор Сашка Ганева е наша национална гордост и съм възмутен, че Гала не реагира преди няколко години, когато имаше фалшива новина, че проф. Ганева е убита от украинците в Донбас.

Магическият триъгълник на щастието

В София демокрацията заварва един лекар на 28 г. с много добър потенциал. Иначе родом от малък град в провинцията, преборил се да влезе медицина, изучил се добре и след специализация в провинциата за

Менда Стоянова: Трябва чрез данъка за колите българинът да живее много по-екологично

"Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента. Опозицията не иска да се афишира в пространството,

Защо умря партизанската литература

В т.нар."партизански повести и романи" постоянен отрицателен герой бяха жандармеристите. Ясно защо. Защото се борят с престъпниците, въоръжените мутри и други подобни смутители на обществения ред и

Носталгия по робство*

Българинът няма неизживяно детство. Българинът има неизживяно робство. И заради това непрекъснато се обръща назад и напомня не само на себе си, а и на околните свой основен недостатък.

Бойко Борисов: Рокади в правителството ще има, просто сега не е моментът да ги правя (Обзор)

Преди 2 години им казах - заповядайте, направете правителство. Сега протестите не са същите. Надявам се да спрат, нали цените на горивата падат Акция “Олигарх” няма,

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.