Уволняват свещеника, насилвал 17-годишната българка в Австрия. Католически организации потулват скандала за 23 г.

18.05.2018;

Клара Д. ражда от него две момиченца, прекарва с тях 6 месеца и цял живот се отпива да си ги върне

Преди дни една брутална история за католически свещеник, изнасилил българка на 17 г., скандализира цяла Австрия и върна на дневен ред темата за църковното насилие върху децата.

Тежкият живот на 43-годишната днес жена, чието истинско име никой не знае, е съпроводен от заплахи, изнасилвания, безсънни нощи, две деца и един опит за самоубийство. Всичко е записано в подробности в документи още през 90-те години, но те събират прах в шкаф на енорията в малкия град Холабрун.

23 години са нужни на Клара Д. да събере смелост, за да разкаже за случилото се, въпреки че не желае никой да вижда лицето й. Пред организацията "Платформа на засегнатите от църковно насилие" с треперещ глас тя споделя за мъката, която е преживяла, и самотата си сега. "168 часа" научи, че след нейния разказ един от най-големите й мъчители ще бъде съден, след като 23 години е бил на свобода.

Клара се ражда през 1977 г. в България. Малко по-късно майка й заживява с друг мъж, който започва да насилва сексуално малкото момиче. Един ден тя е откарана в болница със силен кръвоизлив, а лекарят подава сигнал срещу доведения баща, след като се усъмнява в него.

Мъжът е

осъден на 7 г.,

но не влиза в затвора, защото през 1989 г. семейството бяга в Австрия.

Изглежда, майчинска любов към момичето не е имало, тъй като там родителите дават Клара на възрастен мъж за "домашна помощница". Следват сексуални посегателства и от негова страна, но те бързо са прекратени благодарение на жената и дъщерята, които живеят в дома на човека.

Социалните служби настаняват момичето в католическия детски дом в Холабрун, Долна Австрия. За кратко Клара усеща какво е спокоен живот. Имала храна, топло легло и близки приятели. Щастието обаче било за кратко. Този път в ролята на мъчител влязъл местен свещеник, който заплашвал момичето с убийство, ако разкаже на някого за гаврите му с нея.

Едва 17-годишна, през далечната 1995 г. българката забременява с две момиченца. Според разказа на жената тогава монахиня от дома й обяснила, че би било по-добре децата да не се раждат, тъй като това щяло да навреди на църквата и да повдигне много въпроси.

Според разказа на Клара пред организацията, докато тя била бременна, една от сестрите в дома я пребила с цел да пометне, но предизвикало само преждевременно раждане и близначетата били спасени. За кратко българката била преместена да живее в апартамент заедно с децата, докато документите по осиновяването бъдат подготвени.

Въпреки всичко свещеникът не се отказал от децата, когато те се родили. Той признал бащинството и поел издръжката им. Благодарение на това бил оставен на поста си, но преместен в друга енория в южната част на Долна Австрия.

Българката разкрива и още ужасяващи подробности от престоя си в дома. Както от нея, така и от други момичета всеки месец по гинекологичен път вземали яйцеклетките. Обяснявали им, че го правят "за медицински" цели, за да може и други жени да имат деца. Тя разказва още, че забременяла и втори път от свещеника, но този път извънматочно.

Според информацията шест месеца след като родила двете момичета, жената била

принудена да ги

даде за осиновяване

Тогава Клара получила бързо австрийско гражданство, без дори да е искала такова. Случило се заради проблеми, които можело да създаде българското посолство.

Документ от 1996 г. сочи, че на 22 април същата година тя подписва заявление за предоставяне на децата за осиновяване доброволно. Четири дни по-късно близначките вече са при новите си родители. По думите й обаче цял живот се е борила, за да ги върне при себе си.

Година след осиновяването, когато е на 19, прави опит да се самоубие. За щастие той е неуспешен. За да може да си вземе децата, българката сключва брак и с австриец, но малко по-късно се разделят. Преди 10 години тя подава заявление, в което описва как е била принудена да даде децата си за осиновяване.

Католическата църква признава, че Клара е родила от свещеника, но обяснява, че той е бил изкушен от нея и другите й твърдения не са верни.

Пред "168 часа" от организацията "Платформа на засегнатите от църковно насилие", към която самата Клара се обърна, за да разкаже историята си, споделиха, че свещеникът вече е освободен от длъжност и тепърва срещу него ще се водят съдебни дела. До този момент той отговарял за мултикултурната младеж в друга виенска енория. Мъжът ще носи съдебна отговорност за причиненото от него на Клара. Самата организация също е завела жалба срещу църковния служител.

Отговорност ще се търси и от други хора вероятно за потулването на случая в продължение на 23 г. От организацията обясниха пред вестника, че кардиналът на Виена също е ангажиран.

Какви други подобни случаи има в Австрия четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Бой, изнасилвания и тормоз над 500 деца от известен немски хор

Педофилски скандали в Сръбската църква

Още от Афера

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.