Отмениха присъдата на касапина, нарязал жена си с трион

11.05.2018;

Причината са недостатъци в обвинителния акт, който ограничавал правата му. “Затвор на промоция” или символично наказание от 13 г. трябваше да получи убиецът

Варненският апелативен съд отмени присъдата на Стефан Радославов, който преди две години наряза с моторен трион трупа на жена си, събра го в найлонови чували и с част от останките нахрани домашното куче.

Въз основа на указанията от по-висшаата съдебна инстанция Окръжният съд в Шумен прекрати съдебното производство и върна делото на прокуратурата за ново разследване. Като основен мотив Апелативният съд сочи недостатъци в обвинителния акт, изготвен от прокуратурата. Според съдиите той е вътрешно противоречив, а това съществено ограничава процесуалните права на подсъдимия и е основание за връщане на делото.

От преслужбата на Окръжния съд в Шумен уточняват, че посочените в решението на Апелативния съд нарушения следва да бъдат обсъдени в разпоредително заседание на първоинстанционния съд.

“Делото е върнато за отстраняване на

пропуски в разследването

Задължително предстои изготвяне на нов обвинителен акт, дори коригиран, старият вариант вече е нов”, заяви говорителят на Окръжния съд в Шумен Стилян Стилянов.

За зловещото престъпление да умъртви Галина Димитрова с цел да отмъкне спечелените от нея в Канада около 6000 долара 47-годишният Стефан Радославов получи символична присъда от 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Делото бе гледано на 30 август м.г. по съкратената процедура. Тъй като Радославов призна вината си и фактите в обвинителния акт, наказанието бе редуцирано с 1/3. Той помоли съда да не бъдат разпитвани свидетели по делото.

Прокуратурата атакува пред въззивния съд решението на Окръжния съд в Шумен.

“В дългогодишната ми практика на прокурор за такова чудовищно деяние присъдата е много ниска. Аз пледирах за доживотен затвор без право на замяна”, заяви тогава окръжният прокурор Маргарита Георгиева, която наблюдава делото.

А според юристи касапинът, разфасовал хладнокръвно жена си, е направо роден с късмет, след като

съдът го възнагради със “затвор на промоция”

Те прогнозираха, че като майстор-железар, известен в целия град, той щял да ремонтира затворническите килии. Но не трябва да се забравя, че е и изключително изобретателен и може да се измъкне от килията като Пелов и Колев, които все още не са открити.

От свои съдебни източници “168 часа” научи, че в момента убиецът е в затвора, въпреки че предстои ново разследване по случая. Той не бил все още със статут “лишен от свобода”, тъй като присъдата не е влязла в сила. Водели го като арестант с постоянна мярка “Задържане под стража”.

Твърдото решение на жертвата Галина Димитрова да устрои живота си без Стефан оформя у него желанието да я убие. Друг мотив е спечелената от Галя сериозна сума пари в Канада, става ясно от обвинителния акт, с който “168 часа” разполага.

Така на неустановена дата между 13 и 21 август 2016 г.

Радославов умъртвил жена

си в дома им,

а след това нарязал тялото с моторен трион. Първо отрязал главата и я поставил в отделен полиетиленов чувал. Разчлененото тяло складирал в избено помещение със зимнина.

“Обвиняемият намерил спестените пари, превърнал част от канадските долари в левове в обменно бюро и с тях си купил от автокъща лек автомобил “Форд Фокус” с чужд регистрационен номер R – A 6234. С колата Радославов възнамерявал да превози трупа на Димитрова и да се освободи от него, след което да го ползва, е записано в обвинителния акт.

Според магистрат изобщо не е ясно от какво е искал Радославов да се освободи и после да ползва, дали от автомобила или от трупа!

Той не приема

за логична тезата

на прокурора

за предумисъл на престъплението, след като фактическата обстановка е съвсем различна – хаотични действия след скарване с Димитрова, от което са настъпили непланирани крайни действия – умъртвяване по изключително зловещ начин.

“Нищо не оправдава постъпката ми. Аз самият нямам отговор защо го направих. Съжалявам, болката ще я нося цял живот”, каза тогава подсъдимият Радославов пред съдия Марияна Георгиева. Тя е известна с това, че гледа делата за най-тежки убийства в Шумен и областта.

Днес домът на ул. "Червена стена", където е била касапницата, вече се нарича “Къщата на ужасите”. Изглежда пусто и страховито място, разказа съсед на убиеца. Други се притесняват, че над дома тегне някакво проклятие. Затова хората избягват да минават оттам.

Още от Афера

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.