И най-богатият руснак Абрамович обеднява. Собственикът на "Челси" загуби $12 млрд. за 10 години

11.05.2018;

Близките до Путин бизнесмени са изгубили 1,06 млрд. долара. Това става веднага след публикуването в САЩ на "черния списък" за топ 50 от свързаните с него високопоставени чиновници и олигарси. Сред губещите е и собственикът на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович, чийто джоб е олекнал с 60 млн. долара, пише руският сайт РБК.

Милиардерът е също съсобственик в стоманения гигант "Евраз", акционер в "Норилск никел" и притежава една от най-големите яхти в света

- 152-метровата Eclipse ($400 млн.), самолет Боинг 767 ($74 млн.), луксозни имоти в САЩ, Великобритания и Франция и уникална артколекция.

В последната си класация "Форбс" оцени състоянието на Абрамович на $11,5 млрд., което е несравнимо по-малко от нетното му състояние от $23,5 млрд. в пика на богатството му през 2008 г. Според публикации от април олигархът губи $543 млн. само за ден вследствие от напрежението между САЩ и Русия.

Но проблемите му не са свързани единствено със санкците.

Обеднява ли Роман Абрамович?

Куп обстоятелства сочат, че богатството на Абрамович се стопява. Преди няколко години с благословията на Кремъл дружеството Crispian Investment, контролирано от него, получи над 5% дял в "Норилск никел", управляващо едни от най-богатите мини на платина, паладий и никел. Сделката целеше да се постигне примирие между двамата основни акционери – магнатите Олег Дерипаска и Владимир Потанин, с въвеждането на Абрамович като посредник акционер.

Сега компанията на Абрамович е готова да препродаде отново дела си за над $1,5 млрд. на Потанин, който през декември м.г. отправи оферта за изкупуването му. Дали продажбата е допустима при условията на споразуменията между акционерите, ще бъде обсъдено в лондонски съд на 14 май.

Междувременно Абрамович се бори с друг проблем. Преди дни той присъства на извънсъдебно заседание пред граждански съд в швейцарския град Фрибур по безпрецедентно дело за иск от 46 млн. швейцарски франка от Европейската банка за възстановяване и развитие. За местните граждани

това е “процесът

на века”.

Банката, която бе представена във Фрибур от заместник-директора Марина Снейт, иска въпросните 46 млн. франка плюс лихви от Абрамович и деловия му партньор Евгений Швидлер, финансов гений с швейцарско гражданство, както и от руската "Газпром". Делото е сложно, с юридическо обосноваване от 20-годишна давност.

За разбирането му трябва да се върнем към годините на управлението на Елцин (1991-1999), когато след падането на Берлинската стена е създадена ЕБВР, припомня "Льо Тан". Тя е базирана в Лондон и целта й е да оказва помощ на източноевропейските страни в прехода към пазарна икономика.

През 1997 г. институцията дава кредит на руската банка СБС-Агро. Поръчител по кредита е компанията Runicom, която купува нефт от "Сибнефт" и го продава на международния пазар. Офисът на

“Сибнефт”, която

е погълната от “Газпром”

през 2005 г., се е намирал във Фрибур заради изгодните данъци за местни компании. Сред акционерите на Runicom по това време е и Роман Абрамович, сирак, започнал кариерата си с продажба на пластмасови играчки, възползвал се от приватизацията на руски държавни активи и натрупал състояние в сяката на наставника си - олигарха Борис Березовски.

По-късно СБС-Агро обявява неплатежоспособност и е ликвидирана. Тогава ЕБВР си търси дължимите пари от Роман Абрамович. Банката връчва иска си в ръцете на милиардера на стадиона "Стамфорд Бридж" на 4 април 2007 г., в разгара на четвъртфинала на шампионската лига на мача "Челси" - "Валенсия".

"Моят клиент не желае да играе ролята на жертвено агне на ЕБВР, която се стреми да оправи своите финансови дела в Русия. Мишената е неговото състояние.

“Той не е дойна крава!”

– атакува един от адвокатите на Абрамович Ален Кьостенбаум. Процесът, както по всичко личи, че ще бъде тежък според "Льо Тан".

Разводът на Абрамович с третата му съпруга Даря Жукова, обявен миналия август, му коства други около 300 млн. долара обезщетения, пишат някои медии, въпреки че никъде няма официална информация за това. Собственикът на "Челси" плати много повече при раздялата с първата си жена през 2007 г.

Според сключения предварителен брачен договор с Жукова освен разходите за издръжката на двете им деца – 9-годишния Аарон и 5-годишната Леа, двамата поделят състоянието, придобито след брака. Директорът на създадения от Жукова с пари на Абрамович Музей за съвременно изкуство "Гараж" в Москва Антон Белов твърди, че този проект, както и културният център, основан на затворения някога военен остров "Нова Холандия" в Санкт Петербург (реконструкцията му струва $365 млн.), се развиват под патронажа на разведената звездна двойка.

Жукова ръководи и двата проекта, чрез които се издържат много художници,

с щедрото спомоществувателство на бившия си съпруг.

Освен това Абрамович продължава да купува скъпи картини от жена си. Известно е, че колекцията му се оценява за около милиард долара, а перлата й са 40 творби на художника Иля Кабаков за около 60 млн. долара.

В годините на добрите печалби на руските му компании, изнасящи ресурси на международните пазари, огромните разходи, свързани с поддръжката на имуществото и имотите на Абрамович, вероятно не са били проблем. Тогава той разширява и

флотилията

си от кораби, която при намалените печалби е друго трудно перо.

По някои данни Абрамович харчи за яхтите си около $30-40 млн. на година. Най-голямата луксозна лодка е Eclipse с две вертолетни площадки, два вертолета "Еврокоптер", 12-местна подводница, огромен басейн, клиника за леки операции и кинозала.

А колко дава за футболния отбор "Челси", четете в хартиеното издание.

Четете още:

Жените на Абрамович

Кой кой е от Кремълския приятелски кръг

Още от Секретно

Как малки отряди от скиори разбиха 400 хил. съветска армия

Преди 75 години, на 13 март 1940 г., СССР и Финландия сключват примирие в един от най-изумителните военни конфликти на ХХ век. Формално световната свръхсила е успяла да се наложи в ролята си на

Как световните лидери влияят върху цената на петрола

Тръмп си приписа заслугата за понижаването, Путин я използва, за да постигне влияние в Средния Изток Световните цени спаднаха с 20% от последния пик и президентът Доналд Тръмп смята това за своя

Съветската агентка Лидия разцепила БЗНС след 9 септември 1944 г.

Страховитият прокурор Андрей Вишински шантажирал Александър Оббов с неприлични снимки

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.