Загиналият дипломат в Япония преди месец пял с Кирил Маричков на купон

10.05.2018;

Самоубийство или жертва на трагичен инцидент е 41-годишният български дипломат, паднал от 7-ия етаж на търговски център в Токио? Според очевидци той е стоял известно време, след което са го видели паднал в безсъзнание на тротоара. От полицията в Токио все пак предполагат, че става дума за самоубийство.Според Външно министерство вероятно това е трагичен инцидент от личен характер.

Пълна мистерия е как човекът се е озовал в бизнесцентъра. Той живее в посолството и в 9 часа в понеделник трябва да отвори консулството, тъй като тогава започва работното му време. Също в 9 часа започва и редовната оперативка при посланика. Тя трае поне 30-ина минути. За да се стигне до бизнесцентъра обаче, е необходим поне половин час. Тоест дипломатът няма как да е присъствал на заседанието и да е отишъл в 9,45 часа до Шинджуку билдинг.

Една от версиите е, че той може да е прекарал нощта не в посолството, а в района на търговския център. Не е изключено и да е спал в посолството, а на сутринта да го е напуснал. Според запознати мъжът все още не познавал добре Япония, тъй като бил отскоро там.

Информацията за младия дипломат е

повече от

противоречива

Негови познати твърдят, че само преди месец той е бил на концерт на група "Фондацията" в Япония.

Мнозина от присъстващите в клуб "Какадо" на 6 април разказаха, че нищо не е подсказвало, че той е затормозен, че е с тежко заболяване или други подобни. Напротив, танцувал, пеел и се забавлявал с всички, а на песните припявал на Кирил Маричков. Знаел текстовете на групата и по всичко личало, че се забавлява максимално. Очевидци изключват напълно версията за тежко заболяване, тъй като дипломатът изглеждал в чудесно здраве.

"Можеше да му се дадат максимум 34-35 години, но не и 41, много енергичен и весел човек", коментира негов познат.

Според присъстващи се получил истински купон. На сбирката присъствал дори сумистът Калоян Махлянов-Котоошу, който през 2008 г. спечели купата на Империята. Той довел на концерта и своя обещаващ 22-годишен ученик от Асеновград Венцислав Кацаров. "168 часа" попита Кацаров дали се е запознал лично с въпросния дипломат, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор.

Макар представителите на това бойно изкуство да избягват да се снимат, заради големия купон Котоошу и Кацаров направили компромис и отбелязали събитието, фотографирайки се с някои от присъстващите.

На въпрос какъв човек е бил, негов познат обясни пред "168 часа", че е бил "симпатичен и неконфликтен". Но повечето му приятели били от екипа на посолството.

Въпреки че вестникът зададе въпроси на много хора от мисията ни в Япония, до редакционното приключване на броя от тях нямаше отговор. Вероятно защото това бе и директивата на Външно министерство. Оттам помолиха медиите да не

раздухват

случая

най-малкото заради трите деца на загиналия дипломат.

До март той е част от екипа на дирекция "Азия, Австралия и Океания". Казват, че е един от много малкото добри китаисти на България. През есента на 2017 името му се среща сред дипломатите и референтите за Китай. В посолството е изкарал един мандат. Вероятно в това му качество през 2009 г. той е ангажиран да помогне за документалния филм "Покривите на Пекин", посветен на 60-годишнината от дипломатическите отношения между България и Китай.

Неотлъчно до екипа в качеството си на водач, преводач и транспорт е именно загиналият дипломат, който тогава е и аташе по печата в посолството в Пекин. Заради снимките заедно с оператора и режисьора той изминава за седмица повече от 1000 км в периода от 24 ноември 2008 г. до 3 декември. В рамките на тези седем дни те заснемат Забранения град, великата Китайска стена, Храма на небето, летния дворец на династиите Цин и Мин, манастира на тибетските лами, площада Тиеннанмън и много други забележителности в Китай.

През цялото това време дипломатът е неотлъчно до екипа. Съпругата му вероятно също е китаист, тъй като през 2013 г. двамата са сред служителите на китайското посолство, на които членовете на експедицията "По следите на древните българи" могат да се обадят в случай на необходимост. Всъщност това е третата национална експедиция, тъй като предишните са били през лятото на 2008 и 2010 г.

Какво мислят учените, взели участие в проекта четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Откриха мъртъв български дипломат в Токио. Първият секретар на посолството ни в Япония е паднал от 7-ия етаж на търговски център, съобщават очевидци

Почина българският дипломат в Атина Димитър Енчев

Още от Афера

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Гард гледа на камера как бият негов колега, друг е в тоалетната при въоръжен обир на 400 000 лв.

l Само в деня на грабежа камерите не записвали l Обръщението “Ей, старче” насочва полицаите към Ади l Майка му е пред ампутация на крака и мъжът имал нужда от пари l Викнал двама силоваци.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.