Ще ударим последния акорд

27.04.2018;

Господин премиер министър!

Може би е хубаво да знаете, че освен това в един от тези 4 оркестъра диригенти са били: Васил Стефанов (от 1948 до 1988), Александър Владигеров (от 1969 до 1991), Васил Казанджиев (от 1979 до 1993), Руслан Райчев (от1993 до 1994) Милен Начев (от 1994 до 2003), Росен Миланов (от 2003 д0 2008), Емил Табаков (от 2008 до 2015), Росен Гергов (от 2016 до 2017)

Добре е да се знае, че в другият състав (Биг - бенда на БНР) диригенти са били: Жул Леви, Димитър Ганев, Георги Ганев, Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев.

Понеже сте учуден за това, че БНР има оркестри, може би е добре да знаете, че радиооркестри в Европа има в: Австиря, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Украйна. Още по - интересно е, че в Дания те са 3, в Германия - 14, в Англия - 7, в Полша - 2 (и това предимно симфоничните състави към националното радио на сътоветните страни).

Впрочем, преди доста години, когато Колумбия все още се водеше за държава, в която хората се страхуват да идат, мнозина български музиканти заминаха там, защото в тамошните оркестри условията бяха добри, а заплащането - многократно по - високо от тукашното. Както и Мексико.

И да, може и без оркестри. То без всичко може, като се замисли човек. Но без оркестри наистина може. Скоро няма и да има такива. Във випуска на синът ми в музикалното училище има само двама цигулари. А професията на културтрегера е поставена на 18 място по предпочитание от анкетирани миналата година, като пред професията "музикант" се намира професията "санитар". Та наистина може без оркестри. Но ако нямаме оркестри, за какво ни е да имаме всичко останало? И последно - нали знаете, че ван Гог почти не е продал картини през живота си. А днес те са оценени на десетки милиони. Ето за това е добре да инвестираме в културата си. И не, тия 200 души от четирите състава няма да натежат толкова много на бюджета, че да се чудим откъде да им дигнем клетите заплати от 500 лева нагоре. В музиката има един термин. Нарича се "da capo al fine" и означава, че всичко, което е изсвирено трябва да се повтори още веднъж, но, често прескачайки първа волта (лъжлив финал). Запомнете това. Днес в някои отрасли на културата наблюдаваме въпросната първа волта. Но след 50 години, когато ни попитат - "а вие защо не съхранихте националното си богатство - оркетрите си", ние ще сме стигнали до същинския финал. И просто ще ударим последния акорд...

*Коментарът е от фейсбук!

Още от Коментари

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите.

Сега да питам - тия сигурни ли са, че продават наистина хапчета за настинка?

Обичам зимните реклами на противогрипни и -простудни лекарства. От тях става кристално ясно, че: Може да се раздираш от кашлица, омотан с юргани и платнища, полужив и с 98 градуса,

След Валери Бойко Борисов ще играе покер с блъфиране

4 сценария дотук – от повторение на драмите с реформаторите през изхвърляне на “Атака” до нежелани предсрочни избори. И нито един не е печеливш Борисов не можеше да поиска оставката на Валери

Кафенето на противоречията

Народът Минанг населява остров Суматра. Те вярват в Пепатах, или „хармонията на противоречията“. В селата си имат нещо като заседателна къщичка (балай), в която се обсъждат социалните порядки,

За един арест, който цели ефекта на публичен разстрел

Продължителният арест на Иванчева и Петрова цели ефекта на публичен разстрел. Всички да знаят, че ако държавната машина реши да ги смачка, нищо няма значение.

Как да се оправяш с тъпанарите

1. Гледай нещата в перспектива. Помни, че и ти понякога се държиш като тъпанар. 2. Не можеш да промениш хората. Можеш да промениш единствено начина, по който ги възприемаш. Защо да се побъркваш?

Плевнелиев: Президентът Радев се държи като подбудител на протестите

Русия няма интерес от това България да прави стъпки напред към влизането си в Шенген, коментира бившият държавен глава Президентът Радев в момента се държи като опозиционен лидери и донякъде като

Нали щяха да намалят субсидията на партиите?! Като дечица ни манипулират!

Помните ли, имаше референдум - над 2.5 милиона българи гласуваха за намалавяне на субсидията на 1лв.! И какво стана, уж щеше да има намаление на субсидиите, не съвсем, ама все пак.

Тези хора се взеха за народа - вече не е заради горивата , те протестират "за всичко и срещу всички"

Пореден неделен ден лумпениада. Вече не е заради горивата /цените им паднаха/. Те вече протестират "за всичко и срещу всички". Всъщност някои вече си го казаха пред камерите - пРезидентът да въвеждал

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.