Европейската комисия пренасочва милиарди евро от България, Полша, Унгария или Румъния към Испания, Гърция, Италия и Португалия?

24.04.2018;

Европейската комисия ще предложи пренасочване на еврофондовете от Източна към Южна Европа, съобщи в. “Файненшъл таймс”. Изданието се позовава на работен документ на Европейската комисия.

Промените за кохезионните фондове може да донесат загуби в размер на десетки милиарди евро на страните от Централна и Източна Европа.

Така от България, Полша, Унгария или Румъния милиарди евро може да се пренасочат към страни с финансови затруднения като Испания, Гърция, Италия и Португалия.

След европейското разширяване от 2014 г. европейските структурни фондове отиваха основно в новите страни, като от настоящия бюджет от €350 млрд. евро за 2014-2020 г. 77 млрд. са предназначени за Полша, 22 млрд. - за Унгария и 14 млрд. - за Словакия. България взема близо 11 млрд. евро за настоящия програмен период.

Според “Файненшъл таймс” условията за отпускане на парите по политиката за сближаване, които досега се отпускаха на най-бедните членки за догонване на първенците, ще бъдат значително променени. Брутният вътрешен продукт на глава от населението вече няма да е основен принцип за разпределението им, се казва в публикацията. Изданието смята, че критериите ще бъдат разширени с показатели като младежка безработица, образование, иновативна среда и отношение към мигрантите.

Ще бъдат добавени и нови условия за достъп за парите, сред които спазването на върховенството на закона, извършването на препоръчваните от Брюксел реформи и споделяне на европейските ценности.

Очаква се в началото на май Еврокомисията да предложи новия дългосрочен бюджет на съюза след 2020 г. и вървящите към него промени в правилата за финансиране.

Новаков: Не трябва да се настройват едни членки срещу други

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

“Видях статията във “Файненшъл таймс”. Дори да приемем, че е истина информацията, до която са се добрали, да не забравяме, че тя тепърва трябва да мине през преговори в Европарламента и през съвета. Не считам, че е правилно да се настройват едни страни членки срещу други.”

Това заяви пред “24 часа” в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който в сряда бе избран за главен преговарящ на Европарламента за средствата по кохезионните фондове за периода от 2020 г.

“Ако се наложи съкращение средно 5-8%, то трябва да е поравно за всички”, категорично заяви той. И тълкува: “Вероятно в ЕК имат предвид това - Полша и Унгария сега имат по 70-80 млрд. евро за този период, което значи, че от тях биха взели най-много.”

“Това ще бъдат най-тежките преговори за последните 30 г., което прави задачата ми още по-сложна и ме кара да съм още по-отговорен. Целта ми е преди Великден 2019-а да предложа такъв проект за следващия програмен период, в който да има за всички - и за старите, и за новите страни членки, и за южните, и за източните. Всичко останало би било пробив, а всеки пробив би бил подарък за евроскептиците и за популистите”, заяви Новаков.

Четете още:

Годеникът на Юлия Скрипал - агент на спецслужбите на Русия. Майка му оглавява Института за проблеми на сигурността, смятала половинката му за дъщеря на предател

Бургазлията Александър празнува рожден ден с приятели, слиза на паркинга и се прострелва в слепоочието. Сега е в кома

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.