Инфаркт уби фараона на МММ, измамил 10 млн. души

22.04.2018;

След смъртта на големия комбинатор Сергей Мавроди е закрита компанията, в която са потънали вложения на измамени от цял свят.

Той е бивш депутат от руската Дума.

Администрацията на легендарната финансова пирамида Mavrodi Mundial Moneybox (МММ) обяви на сайта си прекратяване на дейността след смъртта на основателя й Сергей Мавроди, съобщи нигерийското издание "Премиум таймс". Ръководството на МММ затвори и най-големия си филиал в Нигерия. Парите на вложителите в схемата, която работи на доверие, без документи, няма да бъдат върнати.

"Мащабната дейност на Сергей Мавроди е безпрецедентна. Затова всякакви опити да се продължи работата на системата без него неизбежно ще претърпят провал.

Ние много го уважаваме и не може да си позволим нашите неквалифицирани действия да доведат до профанизиране на проекта му - казват от нигерийския офис на фирмата. - Напомняме, че всички от самото начало бяха напълно наясно с рисковете, прочетоха "предупреждението" и потвърдиха това, когато се регистрираха. Надяваме се на вашето разбиране. Администрацията." 62-годишният Мавроди почина от инфаркт в Москва на 26 март. Финансовата пирамида МММ действаше от Китай до Африка, но преди около година схемата претърпя провал в много страни по света, вкл. в Нигерия. По различни оценки броят на жертвите на пирамидата на Мавроди е 10-15 милиона души.

Мавроди създава компанията МММ през 1992 г. Тя бързо набира популярност и става най-голямата финансова пирамида в Русия. Доходите на членовете й се плащат от вноските на новопостъпилите, а когато потокът от хора престава да расте, плащанията се прекратяват. През 1994 г. Мавроди става депутат в руския парламент от своята Партия на народния капитал. Тогава обявява, че се отказва от заплатата и полагаемата му се кола, и подчертава, че е станал депутат само заради имунитета.

След две години е лишен от мандата си, а през 2007 г. и осъден на 4,5 години за мошеничество, които минават още докато е в предварителния арест. Няколко години след като излиза от затвора, Сергей Мавроди пуска МММ-2011 в Русия и други страни под мотото "Ние можем повече".

Този път е особено внимателен – още в началото сайтовете му предупреждават вложителите, че може да изгубят парите си, ако влязат в пирамидата. Мавроди нарича новата си система "глобален фонд за взаимопомощ", в който няма централизирано счетоводство, а парите на участниците в системата се превеждат от един човек на друг непряко.

През 2016 г. Централната банка на Русия затваря 180 финансови пирамиди. В тях са потънали над 2 млрд. рубли на граждани, от които 1 млрд. в МММ. Фирмите му в Русия, Беларус и Казахстан фалират. Мавроди тръгва към нови завоевания с променената си платформа.

MMM Global. Като вътрешна валута в пирамидата той използва виртуалното собствено "мавро" и биткойни. На 20-те си сайта в света предприемачът рекламира МММ като проект, който работи в 100 страни и има 130 млн. души, обещава на членовете си месечна печалба от 30%.

Твърде активни са вложителите от ЮАР и особено от Нигерия. "MMM Нигерия", която стартира през 2011 г. и прекратява дейността си през 2016 г., обещава помощ на бедните в трудната финансова ситуация в страната, но всъщност ги прави още по-бедни, коментира руският сайт www.gq.ru. Някои от участниците до последно вярват във възможността да спечелят и активно обсъждат участието си в пирамидата в социалните мрежи въпреки предупрежденията на Централната банка на Нигерия, че е вероятно пирамидата да рухне.

Сам използващ пропагандни видеообръщения за "успеха" на фона на бледозелен фон и логото МММ, Сергей Мавроди научава стотици нигерийци да записват агитационното си видеообръщение за това как МММ е променила успешно живота им. Икономическата криза е благоприятна за Мавроди, който се провъзгласява за нов Робин Худ. С помощта на МММ той твърди, че ще ликвидира "световната финансова несправедливост" и нигерийците му вярват. Мавроди построява новата си система с ключовата дума "помощ". Участниците в МММ виждат два основни бутона:

“Помогни” и “Получи помощ”

С първия ползвателят внася сума, която е готов да изгуби. След това системата МММ намира друг ползвател, на който трябва да се плати сума, и обединява участниците. Членове на МММ, които привличат и наблюдават минимум 20 души, получават по 10% от печалбата на своите подопечни.

Един от тези печеливши, преминал обучение в "Училище за куратори" – нигериецът Сахид, влага доходите си от своите 1000 привлечени нигерийци в редица бизнес начинания, например в строителство на клиника и дистрибуция на медицинско оборудване. Участниците в "Училището за куратори" учат и това, че парите трябва да се споделят с другите, защото МММ е платформа за взаимопомощ и подкрепя всички нуждаещи се.

Някои от участниците в пирамидата в Нигерия се издигат и печелят добре. Популярността й се дължи до голяма степен на двама от местните "куратори", които през 2015 г. започват активна кампания за лансирането на схемата.

Един от най-добрите маркетингови ходове на куратора Чади е сватбата му през ноември 2016 г. Той твърди, че празнува благодарение на спечелените пари от МММ и всички виждат банерите с логата на пирамидата и корпоративния й цвят – бяло и зелено. В тази стилистика са и дрехите на гостите, и сватбената торта с изписани букви МММ.

Друг печеливш показва бели мерцедеси

На сайта на "MMM Нигерия", във фейсбук и YouTube може да се видят стотици видео записи на хора, купили си къщи или перални благодарение на пирамидата и собствената й криптовалута.

Всички мечти рухват на 14 декември 2016 г., когато "МММ Нигерия" неочаквано преустановява дейността си. Обяснението – "високо натоварване на системата". По данни на компанията "Нигерия Депозит Иншурънс инс."

над три милиона нигерийци изгубват парите си

в МММ. Като цяло там потъват $57 млн. от Нигерия. За краха си Мавроди обвинява журналистите и чиновниците, които карали нигерийците да не инвестират в проекта му. Хората, които са се присъединили към системата последно, са сред най-губещите.

Във фейсбук и на нигерийски сайтове може да се прочетат редица трагедии на вложители, които отлагат сватбите или планирано следване, за самоубийства и дори убийства, свързани с МММ. Куратор номер 1 Чади пуска съобщение, според което парите "мавро" в неговата система също са замразени. Той дава надежда, че системата трябва да заработи отново на 14 януари 2017 г. , пише НТВ.ру.

Името на Мавроди в Нигерия става синоним за лъжа и кражба, въпреки че преди време много нигерийци са вдигали мигинги в защита на чуждестранния си благодетел, съобщава руската НТВ. Адиной Озигис, президент на обществената организации "Нигерийско общество в Санкт Петербург" казва: "Много хора казват: ако видим Мавроди, ще го застреляме". Въпреки че МММ обявява "завръщането" си през 2017 г., тя не може да започне дейност в Нигерия поради намалелия ентусиазъм.

Още от Репортаж

От Брюксел: Остава само да осъдите политик за корупция (Обзор)

Свалят мониторинга, преди да свърши мандатът на сегашната ЕК, ако България поддържа това темпо на реформи Еврокомисията: България изпълни половината препоръки за правосъдието и корупцията  ЕК

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева в “Люлин”

25 г. ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник.

Марияна, която изроди бебе във влак в Англия: Горда съм, България се прослави с добро

Българката, която изроди бебе във влак в предградие в Лондон, говори пред камерата на Би Ти Ви. „Събух заедно с клина надолу и видях че е започнало раждане.

Марияна, която изроди бебе във влак в Англия: Горда съм, България се прослави с добро

Българката, която изроди бебе във влак в предградие в Лондон, говори пред камерата на Би Ти Ви. „Събух заедно с клина надолу и видях че е започнало раждане.

Николай ритал и удрял до смърт Мария от ревност

Обвиниха го за убийство и счупен череп на домакина на фаталния купон Жестокото убийство на 45-годишната Мария П. от Горна Оряховица е извършено от ревност под въздействието на алкохол и дрога.

Германка, омъжена за грък, е жената, открита мъртва в кола в Петрич, самоубила се

Трупът на 55 годишната бе намерен в автомобила и зад сградата на пожарната в града, вчера следобед Германка, омъжена за грък е жената ,която в късния следобед вчера бе намерена мъртва в автомобила си.

Германка, омъжена за грък, е жената, открита мъртва в кола в Петрич, самоубила се

Трупът на 55 годишната бе намерен в автомобила и зад сградата на пожарната в града, вчера следобед Германка, омъжена за грък е жената ,която в късния следобед вчера бе намерена мъртва в автомобила си.

101-годишна жена към Меркел: Вие ли сте съпругата на Макрон? (Видео)

Германският канцлер Ангела Меркел попадна в интересна ситуация по време на церемония по отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Горанов: Радев иска нови скъпи самолети, но е против да се купуват нови коли (Обновена)

Макар и съвсем минимално с промените в закона искаме да стимулиране  купуването на нови автомобили, това за президента Румен Радев явно е грешно. Не мога да се съглася с мотивите му че бедността е

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.