За двете жени у най-великата оперна дива в "Мария и Калас"

19.04.2018;

Тя е Дяволската дева, Тигрицата, Урагана Калас, Божествената, обожаваната съпруга, любовницата, нежеланото дете, Щастливата Мария, две различни жени в една безсмъртна фигура. Тя е най-великата оперна дива на всички времена, която две десетилетия след смъртта си чрез своя собствен феноменален глас описва забележителната си история в документалната биографична лента "Мария и Калас" на френския режисьор Том Волф.

"Има двама души в мен, Мария и Калас ..." - признава легендарната певица.

Филмовият портрет на гръцката богиня на оперната сцена е построен чрез непоказвани досега редки архивни снимки, филми на Super 8, лични писма, частни видеозаписи и кадри, на които Калас е заедно с Аристотел Онасис, Мерилин Монро, Ален Делон, Ив Сен Лоран, Дж. Ф. Кенеди, Виторио де Сика, Лукино Висконти, Уинстън Чърчил, Грейс Кели, Лиз Тейлър и други иконични фигури.

Волф работи

по филма в продължение

на 5 години,

за да покани зрителите зад кулисите в живота на примадоната, вечно търсеща съвършенство, където тя е съблякла бляскавите одежди на Калас и е останала просто също толкова изключителната Мария.

Нейният глас прозвучава на този свят за първи път през един декемврийски ден в края на 1923 година в Ню Йорк. Бъдещата звезда се ражда в семейството на гръцките емигранти Георгиос и Евангелия Калогеропулос, които й дават името Мария Анна Сесилия София.

Още в първите си мигове неукротимата оперна дива, която ще бъде обожавана от целия свят, бива отхвърлена от собствената си майка, копнееща да има момче. Няколко години преди да се сдобият с дъщеря, съпрузите Калогеропулос губят син, който умира от коремен тиф. Двамата страдат безутешно и се молят горещо отново за мъжка рожба, но съдбата им изпраща

момиченце, орисано да се сдобие с безсмъртие.

Майка му обаче не желае да го докосне и да го види дни след раждането му, като го лишава от ласки и обич. Така ще бъде и занапред. Цялото внимание на Лица Демес, както наричат г-жа Калогеропулос, ще отива за нейната по-голяма дъщеря Джаки.

От момента, в който гъркинята открива уникалния певчески талант на нежеланото си дете, тя се интересува единствено как да се възползва от него възможно най-бързо. А момичето е принудено да репетира отново и отново до пълна изнемога. Калас никога няма да забрави пренебрежителното и деспотично отношение на майка си и на свой ред ще се сбогува с Лица Демес в най-славния си период, като й подарява едно кожено палто и я изважда от живота си завинаги.

Мария сама осъзнава още в своето юношество, че й е съдено да бъде необикновена и трябва да се устреми към най-високите върхове. На 16 години девойката преживява тежка автомобилна катастрофа и докато никой не вярва, че ще оживее, тя

буквално възкръсва за нов живот.

Пресата отразява случая и я нарича Щастливата Мария. Така момичето започва да вярва, че Господ я е спасил неслучайно и тя трябва да му се отплати, като не пропилява уникалния талант, който й е даден, и като направи всичко възможно, за да се сдобие с величие. Така на този свят се ражда Калас.

По време на Великата депресия Лица Демес се срива и дори прекарва няколко години в психиатрична клиника. Бракът им с Георгиос също рухва и тя заминава с дъщерите си в Атина. За да се прехранват и трите жени в обсадената от нацистите Гърция, Мария е принудена да пее по кръчмите насред вакханалиите на германските войници.

Времето лети и идва моментът момичето с омагьосващ глас да се запъти към светлините на прожекторите. През лятото на 1945-а Мария се качва на кораб за САЩ, сама и без нито цент в джоба, но готова да мине и през огъня, за да постигне съдбата си. Необходими са й няколко години, за

да открие своя истински дом -

"Ла Скала",

и да покори сцена след сцена, докато получи аплодисментите на целия свят.

Две години след като се завръща в САЩ, Калас се запознава и с богатия бизнесмен Джовани Батиста Менеджини, който е заклет почитател на операта и се влюбва до безумие в гъркинята. По това време тя не блести с особена красота, а напротив - неугледна е и тежи над 100 кг. И все пак Батиста завинаги ще я обича като никой друг. Дори разликата във възрастта им, която е цели 27 години, изобщо не го спира да предложи брак на певицата и да получи в отговор мечтаното "да".

На сватбената церемония са само младоженците. Италианецът толкова обожава своята избраница, че дори се обръща срещу семейството си, което я смята за користолюбива използвачка. Батиста се отказва от своите двайсет и седем фабрики, като отсича:

"Вземете всичко, аз оставам с Мария".

Двамата са заедно 10 години. Той е неин съпруг, баща, приятел, мениджър, закрилник. Въпреки щастието им тя не се чувства добре в кожата си и в началото на 50-те отслабва драстично. Батиста я поощрява във всяка нейна стъпка, а в неговите очи тя винаги е най-красивата. Единственото, което италианецът не дава на любимата си жена, е шансът да имат дете, защото смята, че ще попречи на нейната кариера.

А междувременно Калас открива голямата любов другаде - в лицето на корабния магнат, мултимилионер и прочут плейбой Аристотел Онасис. Неукротимата пада под властта на дръзкия грък - тогава женен с две деца. Тя се преобразява, превръща се в друга жена - в любовницата.

Огънят помежду им е силен, връзката бурна. Разводът с Батиста е труден и дълъг. Мария обаче копнее да бъде с Онасис. Забременява от него и макар да желае ужасно детето, го губи от страх да не отблъсне любимия мъж, който я заставя да направи аборт.

Примадоната е готова да се откаже от всичко заради Онасис - от сцената, от славата, от обичта на другите. А той изневерява на нейната преданост и минава под венчилото с друга - бившата първа дама Джаки Кенеди.

Легендарното сопрано е бясна, наранена,

съкрушена, но не може без своя арогантен грък,

както и той без нея. Мнозина твърдят, че тя е голямата любов в живота на Онасис, макар той да не се жени за нея. Двамата продължават още известно време извънбрачната си авантюра, изпълнена със страдание за всички засегнати. В онзи период музикалната звезда започва да се изолира от света и да се уединява в себе си.

Бизнесменът почива през 1975 г., като се поболява след загубата на своя син Александрос в самолетна катастрофа. Две години след това светът става по-тих и загубва един от най-великите си музикални гласове - официално Калас почива от сърдечен удар, Мария навярно от разбито сърце. Противоречиви обстоятелства около нейната смърт дават основания да се смята, че оперната дива се е отровила...

Премиерата на "Мария и Калас" у нас е на 27 април.

Още от Шоу

Уилям Дефо - готов за “Оскар” във “Ван Гог: Пред портите на вечността”

“Ще покажа това, което виждам, на моите човешки братя, които не могат да го видят.” (I'll show what I see to my human brothers who can't see it.) Печален старец с прошарени и оредели коси седи на

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

РАК: Трудности

РАБОТА Ако в началото на седмицата сте натоварени с работа, не настоявайте да се заемете сами със задачите, които трябва да бъдат разпределени между колегите ви.

ЛЪВ: Трудности

РАБОТА В петък и почивните дни ще се наложи да обсъждате нови задачи във връзка с краткосрочно делово планиране. Ако срещнете трудности и по-бавно се справите със задачите си, бъдете доволни,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.