Да, в петък, 13-и стават повече катастрофи

18.04.2018;

Фактът, че инцидентът на магистрала "Тракия" стана точно в петък на 13 април, отново напомни за лошия късмет, който носи фаталното съчетание на датите. Още повече че открай време суеверни хора дори избягват шофирането в петък, 13-и.

Но има ли някакви статистически доказателства в подкрепа на тези страхове?

Обикновено учените успокояват, че ако фаталната дата има някакво влияние, то е по-скоро заради психологическия ефект у хората, които се притесняват от подобни "неблагоприятни" съвпадения. В същото време някои от знаковите нещастия, случили се в такъв ден напоследък, сякаш трудно могат да се свържат с

невидимия ефект върху човешкото съзнание,

който оказва суеверието.

Например терористичните атаки в Париж от 13 ноември 2015 г. също бяха в петъчен ден и трудно могат да се обяснят със страховете на 128-те невинни жертви, които взеха.

А специално за пътните инциденти има едно любопитно изследване, публикувано през 1993 г. в "Бритиш Медикъл Джърнъл", което като че ли потвърждава мрачната слава на фаталната дата. В него изследователите анализират трафика и броя на нараняванията при пътнотранспортни произшествия в южната част на магистрала М25 в Лондон. Периодът на статистическата извадка обхваща петте месеца между 1990 и 1992 г., когато 13-и се пада в петък. Те сравняват тези цифри с данните, събрани в петък, 6-о число от същите месеци, и установяват, че въпреки че на 13-и винаги

се движат по-малко превозни средства

по пътя - вероятно заради суеверни хора, избрали да не карат в този ден, "рискът от постъпване в болница в резултат на транспортна катастрофа може да се увеличи с 52%" на 13-и петък.

Макар данните да са автентични, авторите не са имали предвид, че заключенията им ще бъдат взети на сериозно.

Впоследствие се появиха коментари, че статията е написана за коледния брой на британското медицинско списание, който обикновено съдържа статии за забавление и на него не може да се вярва 100%. Въпреки това прословутото проучване продължава да се цитира като доказателство за струпването на нещастия на определен ден.

Но то не е единственото. Например през 2005 г. британския "Телеграф" анализира печелившите топки за Националната лотария на Обединеното кралство от началото на 1994 г. Вестникът установил, че номер 13 е най-неудачната топка, тъй като за този период тя се е падала общо 120 пъти.

За сравнение най-щастливата топка - с номер 38 за същото време е излизала общо 182 пъти.

Според учените, дори да не вярвате в нея, стигмата около номера все пак влияе на вземаните решения. Да не говорим за хората, които са подвластни на тази фобия, като бившия президент Франклин Рузвелт или писателя Стивън Кинг - те дори нямат нужда от статистически данни и факти, потвърждаващи убеждението им за проклятието на фаталните дати.

Суеверие или не,

преданието за нещастията,

които се случват на 13-о число в петък, присъстват в културата на много народи, още от древността. Изглежда лошата слава се дължи на това, че числото 12 е било израз на завършеност и цялост. То се приемало за "пълно" число, а следващото в редицата нарушавало тази хармония. Така например неслучайно в годината има 12 месеца и 12 знака на зодиака.

Още по-силно е присъствието му в религиите. 12 са боговете на Олимп, 12 са синовете на Один, 12 са подвизите на Херкулес, 12 са хиндуистките храмове, където се почита Шива, 12 са наследниците на Мохамед в шиитския ислям и 12 са израелските племена. В християнството Исус бил предаден от един от неговите 12 апостоли - Юда - който бил 13-и гост, пристигнал за Тайната вечеря.

В скандинавската митология Локи измамил Ход (Ходер), слепия бог на зимата и син на Один, убивайки брат си Балдур, благосклонния бог на лятото, който също бил син на Один с магическо копие от имел. Локи бил 13-ият гост на трапезата на боговете и затова се смята, че донесъл нещастие.

А денят петък се присъединява към съчетанието най-вече защото всички ранни разкази за разпъването на Исус са единодушни, че то се е състояло в петък - стандартния ден за разпятие в Рим. В САЩ от края на ХIХ век също има традиция

всички екзекуции

да се изпълняват

в петък

Въздействието на тези фобии отеква в американската култура и през ХХ век. Ненапразно на повечето небостъргачи и хотели липсва 13-ия етаж. За първи път в началото на 1900 г. в Ню Йорк започват да пропускат нещастния брой. Отвъд океана на места улични адреси също прескачат от 12 на 14, а летищата нямат писта с номер 13.

Някои изследователи на Библията също смятат, че Ева изкушава Адам със забранения плод в петък и че Авел е бил убит от брат си Каин на 13-и петък. По този начин се комбинират две различни суеверия в едно.

В историята обаче се приема, че тази комбинация е забелязана от петък, 13 октомври 1307 г., когато известният орден на рицарите тамплиери е унищожен от френския крал Филип. Оттогава любителите на мистицизма са натрупали сериозно количество данни за злополучия, случили се на такава дата. Такива съвпадения не липсват и в съвременността. Известният рапър Тупак Шакур умира на 13 септември 1996 г. - петък,

принцеса Даяна катастрофира точно в тринайсетия стълб на Пон дел Алма в Париж и совалката "Колумбия" се взриви на 113-ия си полет. “Аполо 13” е единствената неуспешна мисия от американската космическа програма. На петък, 13-и през 1972 г. има две ужасяващи катастрофи - едната отнема живота на 174 пътници от полет край Москва, а другата е прочутият самолетен инцидент в Андите, при който оцелелите са принудени да прибягнат до канибализъм за да оцелят при екстремалните условия.

На един петък, 13-и през 1972 г. мощен циклон убива повече от 500 000 души в Бангладеш. А засега най-скорошният пример е с гениалния кинорежисьор Милош Форман, който си отиде от този свят миналата седмица в нощта на 13 април.

Такива неблагоприятни съвпадения се забелязват и в икономиката. Един от най-силните дневни спадове в историята на индекса S&P 500 например е регистриран на 13 октомври 1989 г., който също се пада в петък. Тогава е обявен провалът на сделката за придобиването на UAL Corporation (компанията майка на United Airlines), в резултат на което пазарите реагират с масови разпродажби, а широкият индекс S&P 500 пада с цели 6,1%.

Друг подобен случай е регистриран на 13 октомври 1933 г. (отново в петък), когато

борсовият индекс губи 3,8% от стойността си

Сякаш в потвърждение на тези данни, задълбочен анализ показва, че широкият борсов индикатор S&P 500 е донесъл средна доходност от 0,02% за 158-те петъка, които са се падали на 13-а дата от 1928 г. насам. За сравнение, в останалите петъци (близо 4500 на брой) средното му повишение е с 0,05 на сто.

Факт е, че независимо дали има нещо вярно в преданието за фатализма, датата безспорно влияе на човешките дейности. Причината е, че много хора могат да откажат да пътуват или да купят имот или някаква стока, а тези бездействия могат значително да забавят икономическата активност. Определено имат ефект, защото загубите са реални и могат да се изчислят.

"Смята се, че само в САЩ между 800 и 900 милиона долара са загубени за бизнеса в този ден, защото хората няма да летят или ще се откажат да извършат сделки, които обичайно биха направили", казва по този повод Доналд Доси, историк и основател на Центъра за управление на стреса "Фобия" пред "Нешънъл Джиографик" през 2013 г.

Все пак по ирония на съдбата, хората, които се вслушват в суеверните си страхове, може да се окажат в ситуация да прекарат деня в по-опасна обстановка. Изследване от 2008 г. на холандския център за статистика на застраховането разкри, че

по-малко пътнотранспортни произшествия

се случват на 13-и петък, отколкото в други петъци. При това сигналите за пожар и кражба също са намалели, установи проучването.

Но по всичко изглежда, че без значение колко много такива изследвания се правят, ужасният ден ще продължава да вдъхва безпокойство и страхове от нещастие.

През 2017 г. имаше два нещастни петъка: на 13 януари и на 13 октомври. През тази година също има два - следващият се пада на 13 юли.

Четете още:

Участъци на смъртта. За 2 години на АМ "Тракия" има 2158 катастрофи, 75 убити, 527 ранени

Бордюр спаси от смърт зрителите на ралито в Шумен

Най-жестоките катастрофи на АМ “Тракия”

Още от Разследване

Какви са условията по "Гражданска отговорност" в ЕС? В България само съпрузите и децата получават обезщетения при катастрофи, останалите по 5000 лв.

Във Франция застраховката е толкова скъпа, че нарушителите предпочитат да се разплатят на място Заради протестите около идеите на Комисията за финансов надзор за застраховката "Гражданска

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.