Тончо Русев до последно тъгува за Евтим Евтимов, не се сърди на Лили Иванова

11.04.2018;

l Здравето на Маестрото се влошава след смъртта на най-близкия му приятел, двамата с поета били неразделни и ги наричали Кирил и Методий

l Някога примата на българската естрада го ревнувала от Васил Найденов, но после се отдръпнала от него и не уважила дори 80-годишния му юбилей

Дни преди да навърши 86 години, след кратко боледуване си отиде големият композитор Тончо Русев.

"Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българката естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!"

Това съобщи семейството на патриарха на българския шлагер чрез неговата официална страница във фейсбук.

Маестрото остава в сърцата на поколения българи като автор на някои от най-знаменитите естрадни песни, изпълнявани от най-големите ни звезди - Лили Иванова, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Петя Буюклиева, Веселин Маринов, както и от чуждестранни изпълнители като Филип Киркоров, София Ротару, Фара Мария и Дагмар Фредерик. Композиторът е пренасял в света на музиката и стихове на Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Христо Фотев, Дора Габе, Петя Дубарова, Борис Христов и др. Безспорно най-хармоничното творческо партньорство той има със своя близък приятел - поета Евтим Евтимов.

Според мнозина Русев до последно тъгува и страда от отсъствието на майстора на любовната лирика, след като той почива през 2016 г. Двамата стават

неразделни след своето запознанство

преди 20-ина години,

докато преди това работят заедно само задочно. След първата си среща обаче започват да се виждат всеки ден и сформират неразривен тандем заради който другите започват да ги наричат Кирил и Методий.

Така след загубата на неговия близък приятел, с когото обичат да се разхождат дълго на чист въздух, потънали в безконечни разговори, духът на композитора се сломява. И здравето му се влошава, макар семейството му да го обсипва с грижи и до него неотлъчно да бдят най-вече съпругата му Елена и любимата му внучка, кръстена на нея.

В последните години при Русев се обаждат проблеми с придвижването и с говора, той се храни все по малко и силите му отслабват. Музиката обаче винаги го крепи. Дори понякога сред нотите и думите да прозира и по-малко горчилка.

Отношенията между него и примата на българската естрада Лили Иванова до последно са много противоречиви. Творецът понякога отказва да говори изобщо за певицата, друг път коментира, че двамата никога не са се карали. Това, което не крие, е, че тя е спряла да общува с него, но той не би й забранил да изпълнява неговите песни, защото друга като нея няма. В едно от последните си интервюта Русев признава:

"Тя е моя приятелка. Затова не сме си прощавали,

защото не сме се карали.

Не е имало за какво".

Единственото, което той преглъща, е това, че бива пренебрегнат от Иванова, която не уважава с присъствието си и неговия 80-годишен юбилей.

В музикалните среди витае слух, че някога певицата дори ревнувала композитора жестоко от Васил Найденов и не му позволявала да пише за него, но самият Русев никога не е коментирал този въпрос. За сметка на това е казвал, че винаги е работел с удоволствие с Васил Найденов.

"Той е един от най-ярките наши певци - коментираше Маестрото. - Писал съм му не по-малко от десет-дванадесет песни. Всичките ги изпълнява много вдъхновено и много професионално. Той е самобитен талант, няма друг в нашата гилдия като него".

Патриархът на българския шлагер не си позволява никога да каже лоша дума за Лили Иванова.

Заслуженото уважение и признание към изкуството му изобщо пък не липсва и той винаги го е

получавал в огромни дози

от всички други звезди на естрадната сцена, докосвали се до неговия талант.

Най-много песни - стотици, композиторът е създал за певеца Веселин Маринов, с когото се запознават в Радио "София". Изпълнителят отмени всичките си участия, тъй като преживя цели две тежки загуби в рамките на няколко дни. На втория ден от Великден умира неговият баща, а само няколко часа по-късно си отива и Тончо Русев, когото Маринов приемал като свой втори баща. Двамата били близки и певецът винаги се интересувал от здравословното състояние на музикалния творец.

Междувременно десетки музикални звезди изразиха скръбта си по повод смъртта на Русев в социалната мрежа фейсбук. Филип Киркоров също написа трогателен пост в инстаграм по повод тъжната новина.

"Печална вест току-що долетя до мен от България - отиде си великият композитор Тончо Русев, който почина на 86 години...

Именно той беше автор на първите ми песни, които ме направиха популярен - "Синдбад Мореплавателя", за която си спомнихме наскоро в програмата, посветена на Иля Резник, при Максим Галкин, "Ден и нощ", дуета с Ани Лорак "Попитай морето" и, разбира се, моята най-любима песен, донесла ми най-големия успех и любовта на милиони поклонници през далечната 1990 г. - "Ти, ти, ти".

Не мога да повярвам... Съвсем наскоро се срещнахме в дома на Тончо в София, когато гастролирах в България през септември 2017 г.

И сега... Мислех ли тогава, че аз и баща ми Бедрос го виждаме за последен път? Не! Почивай в мир...

Паметта за теб и за твоите

прекрасни, гениални, красиви песни ще

живее вечно в паметта и сърцето ми..."

Руската звезда стъпва за първи път като гост в дома на Русев още като дете заедно със своята майка. В началото, когато започва да посещава често България, Киркоров превръща някои от шлагерите на композитора в тотални хитове - като "Телефонна любов", която е известна в Русия като "Ти, ти, ти".

Безсмъртната си музика Маестрото създава в своя кабинет на любимото си пиано, а над главата му дълги години звучи вдъхновението на друга легенда - пианото на Вили Казасян и кабинетът му са точно над тези на Русев.

"Слушах го как свири. Той беше перфектен музикант, известен с чувството си за хумор. Всичко, до което се докосваше, се получаваше", обясняваше приживе пред "168 часа" композиторът.

Двамата с покойния джаз великан Вили Казасян стават колеги през 1957 г. - от създаването на Държавния сатиричен театър. Те са съоснователи на оркестъра към театъра, както и на този към Българското национално радио - "Биг Бенд". Русев е сред основателите също така на оркестрите „Балкантон“ и „Спектър“.

Влечението към мелодичното изкуство той наследява от баща си, който е

бил локомотивен машинист по професия,

но в същото време и самодеен музикант.

"Баща ми беше много музикален човек. Свиреше на няколко инструмента виртуозно. Брат ми също беше един разкошен валдхорнист, може би най-добрият в тази част на Европа. Майка ми не се интересуваше от музика и работеше като чиновничка. Отнасяше се с мен като с момиче, много ме обичаше и много ме глезеше", споделяше композиторът.

Любовта към музиката се предава и на дъщеря му, която е виртуоз пианист. Това е и неговата неосъществената мечта, защото той копнеел да се научи да свири майсторски, но завършил Консерваторията с тромпет при проф. Карпаров.

Всъщност

баща му дори продава часовника си,

за да му купи тромпет.

Така още като дете Русев започва да свири в духовата музика на училището.

По-късно кандидатства и в Консерваторията, и за хидромелиорация. Приемат го и на двете места, а докато се чуди кое да избере, приятели музиканти го убеждават да поеме по техния път.

"По това време свирех много активно в Бургас по разни оркестри и

всички ми казваха, че инженери има много,

но музиканти не толкова

и трябва да се присъединя към тази гилдия", разказваше творецът.

Той стартира в бранша с песента "Звезди" по стихове на Дамян Дамянов. Първата му песен се изпълнява от Георги Кордов.

В последното си интервю пред "168 часа" Тончо Русев сподели, че има чувството за изпълнен човешки и професионален дълг. Маестрото гордо признаваше: "Щастлив съм, че музиката бе моя професия, и смятам, че немалко съм дал на нея, както и тя на мен".

Още четете: 

Звезди скърбят за Тончо Русев (Видео)

Филип Киркоров оплака смъртта на Тончо Русев в инстаграм

10 дни преди рождения си ден почина композиторът Тончо Русев, автор на песни за Лили Иванова и Васил Найденов

Още от Репортаж

Със сарказъм бе обявена по БНР войната между президент и премиер

- Поканата среща между Радев и Борисов всъщност не била покана, а риторично послание. - А диалогът не бил сядане на маса. - Едно и сигурно: министър-председателят ще бъде в сряда при Слави Трифонов В

Миню Стайков пред инсулт, лекарите в затвора: Здрав е

Бизнесменът  отказал  ядрено-магнитен  резонанс, настоявал за преглед в частна болница Бизнесменът Миню Стайков, който от началото на септември е в ареста, е получил симптоми на исхемичен инсулт.

“Антикорупция” иска отнемане на имоти на Брендо, жена му, балдъзата и брат му

Комисията “Антикорупция” е внесла иск за отнемане на имущество на Евелин Банев-Брендо, жена му Моника Добринова, балдъзата Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев.

БСП дава автомобил с шофьор на Йончева

Нинова била притеснена от провокации, докато си вози детето - да не стане като при нея с такситата БСП ще осигури кола и шофьор за депутатката Елена Йончева.

Домът и кантората на адвокат осъмнаха с некролози

Домът и кантората на известния столичен адвокат Ирен Савова осъмнали в неделя облепени с нейни некролози. Тя се явява като представител на държавата по делата за царските имоти, защитава и зам.

Полицията: "Голфът", който направи дрифт до протестиращите пред парламента е управляван от криминалнопроявен

Днес СДВР публикува извънредни кадри в страницата си във Фейсбук, на които се вижда как автомобил преминава в опасна близост до протестиращите граждани.

Младежът, дрифтирал до протестиращите в София - криминално проявен, не е знаел за протестите

Младежът, който дрифтира по-рано днес до протестиращите край парламента в София, не е знаел, че там има протести. Това обяви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо

Тръмп имал запис от убийството на Кашоги: Жестоко, много перверзно и ужасно (Обновена)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес,

Тръмп имал запис от убийството на Кашоги: Жестоко, много перверзно и ужасно (Обновена)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.