Разчитам утре да бъде поставена точка на случая "Скрипал"

03.04.2018;

Президентът на Русия Владимир Путин разчита, че на сесията на Организацията за забрана на химическото оръжие утре ще бъде поставена точка на случая "Скрипал". Той заяви това на пресконференция след разговорите с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин съобщи, че за обсъждане в дневния ред са внесени "минимум 20 въпроса". При това той подчерта, че Русия е заинтересувана от пълноценно разследване. "Искаме да ни допуснат до това разследване и разчитаме да получим съответните материали, понеже става дума за граждани на Руската федерация", каза той.

Президентът напомни, че шефът на британската лаборатория в интервю за Скай Нюз съобщи, че неговите сътрудници не са установили произхода на това нервнопаралитично вещество. "Те не могат да идентифицират страната на произход, включително не могат да кажат, че това вещество е било произведено в Руската федерация", заяви Путин, като цитира експерти, които твърдят, че подобни вещества могат да се произвеждат в около 20 страни.

С президента на Турция разгледахме възможността за съвместни стъпки за уреждане на кризата в Сирия, за укрепване на прекратяването на огъня и създаване на условия за междусирийски преговорен процес, добави той, като уточни, че тези въпроси допълнително ще бъдат обсъдени на тристранната среща утре с участието на президента на Иран.

Путин благодари на президента на Турция за съдържателните разговори и гостоприемството, оказано на руската делегация, като подчерта, че по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни напълно отговаря на интересите на техните народи и на мира и стабилността в региона и извън него.

Ердоган изрази задоволство, че Путин е направил в Турция първото си посещение в чужбина след президентските избори. По думите му това има особено значение. То демонстрира нивото на двустранните отношения, което успяхме да постигнем, добави той. Отношенията между Русия и Турция още повече са укрепнали, след като някои сили са се опитали да ги развалят.

"Някои кръгове направиха опит да отровят отношенията между нашите страни. След това нашите връзки само укрепнаха още повече. подписаните по-рано днес четири договора също ще послужат за укрепването на нашите отношения", каза Ердоган, цитиран от ТАСС.

Русия и Турция подписаха меморандум за киберсътрудничество - в областта на комуникациите и информационните технологии. Документът беше подписан след разговорите между президентите в тяхно присъствие.

Военно-политически ограничения за съвместно с Турция производство на зенитни ракетни системи Ес-400 или за предаването на съответните технологии от руска страна няма, този въпрос има търговски, комерсиален характер, каза Путин, отговаряйки на въпрос на турски журналисти.

"Въпросът за съвместно производство, трансфер на технологии, за нас се намира не в сферата на доверието или на някакво политическо взаимодействие, това са изключително търговски въпроси, които се решават на равнище икономически субекти", поясни той."Ние нямаме никакви военно-политически съображения или ограничения по този въпрос".

По думите му в разговорите днес е било обсъждано и разширяването на военно-техническото сътрудничество. Комментирайки решението да се ускорят доставките на Ес-400 за Турция, Путин подчерта, че това е било направено "по молба на нашите турски партньори и приятели". "Ние ускорихме производството и се договорихме за цените, което е извънредно важно", каза президентът на Русия.

Турция може да се договори с Русия и по други проекти на отбранителната промишленост, заяви Ердоган.

Путин заяви, че не вижда пречки за развитие на сътурдничество с Турция в различни области.

"Говорите за някакви негативни, провокационни фактори в международните дела. При нас такива фактори с Турция няма", заяви руският президент в отговаряйки на въпрос дали някакви негативни международни фактори могат да провалят плановете за руско-турски проекти.

Според него "напротив, много конструктивно се развиват двустранните отношения". "Това намира израз в резултатите от търговско-икономическата дейност, в темповете на реализацията на големи проекти - това се отнася и за "Турски поток", и за атомната енергетика", уточни той.

Путин нарече Турция "приоритетен и много надежден партньор" за Русия. "Към днешна дата не виждам никакви проблеми, които биха пречили на по-нататъшното развитие на отношенията с Турция", подчерта той. По думите на Путин строителството на газопровода "Турски поток" ще помогне да се повиши енергийната сигурност на Турция и и на страните от Югоизточна Европа, ако те пожелаят това. "Работата по изграждането върви по график, скоро ще започне подготовката за реализация на сухопътната част на проекта. Това ще позволи да се насити пазарът на газ, както в Турция, така и в редица други държави от Югоизточна Европа, ако разбира се, те поискат това, а също така ще повиши енергийната сигурност на региона", каза Путин.

"Що се отнася до нашите доставки на газ за турския пазар и проекта "Турски поток", то ние водим вече много години преговори с нашите европейски партньори за създаването на втора част на "Северен поток" - "Северен поток-2", добави руският президент. "Надявам се, че това също ще завърши с положителен резултат, но засега водим разговори на тзи тема, а с Турция вече скоро ще завъшим аналогичен проект от същия мащаб", заяви Путин и добави: "Работата вече върви практически към завършване", предаде ТАСС.

Още от Коментари

Валери Симеонов след оставката: Да видим ще продължат ли протестите и на какво основание

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Сидеров пред "24 часа": Не знаех, че Валери подава оставка

Не сме се виждали с Валери Симеонов, нито сме се събирали на коалиционен съвет. Това заяви току-що пред "24 часа" лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

За връзката на рухналите КТБ и сградата убиец на “Алабин”

Преди прокуратурата и съда са корумпираните и безхаберни институции. Да помислим и за тях Оправдателните присъди по делото “Алабин” са възмутителни, но закономерни.

Престъпността не е нито българска, нито циганска

Жена от цигански произход уби мъж във влак при Вакарел. Сега всички дето публикуваха статуси за убиеца като бял мъж, християнин от български произход с риза с народни шевици в Християнски Храм да си

Впечатляващото не е, че някой не знаел коя е Саша Грей, а че тоя народ продължава да се захласва по патриотични картинки, фалшиви новини и вресливи призиви

Патрашкова казала, че е изумена колко хора са запознати със Саша Грей, пък не можели да кажат наизуст "Аз съм българче" (повръщам в неравноделен такт върху покривка с везани шевици).

Проф. Сашка Ганева - наша национална гордост

Професор Сашка Ганева е наша национална гордост и съм възмутен, че Гала не реагира преди няколко години, когато имаше фалшива новина, че проф. Ганева е убита от украинците в Донбас.

Магическият триъгълник на щастието

В София демокрацията заварва един лекар на 28 г. с много добър потенциал. Иначе родом от малък град в провинцията, преборил се да влезе медицина, изучил се добре и след специализация в провинциата за

Менда Стоянова: Трябва чрез данъка за колите българинът да живее много по-екологично

"Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента. Опозицията не иска да се афишира в пространството,

Защо умря партизанската литература

В т.нар."партизански повести и романи" постоянен отрицателен герой бяха жандармеристите. Ясно защо. Защото се борят с престъпниците, въоръжените мутри и други подобни смутители на обществения ред и

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.