Ндрангета печели евросубсидии в Източна Европа

08.03.2018;

Огромните доходи позволяват на членовете на "Ндрангета" да пускат ръце и в политиката, казва Франческо Форджоне; бивш шеф на комисия “Антимафия” в парламента в Рим

Италианската мафия отдавна се чувства като в свои води в страните от Източна Европа – казва експерт, който от години води битка с престъпни организации. Калабрийската "Ндрангета" разгръща дейността си на континента преди около 20 години - казва Никола Гратери, прокурор по мафиотски дела и авторитетен експерт в областта на международната дейност и структурите, създадени от влиятелната организация от региона на Калабрия. - В хода на разследването ние дори получихме информация за това, че членове на "Ндрангета" са успели да повлияят за избора на немски депутати в парламентарните избори в Германия." Защо не и в Словакия? Гратери не иска да коментира", пише "Ди Велт".

Поводът да се заговори за влиянието на италианската мафия в Европа е случая с убития словашки журналист Ян Куциак който, преди да намери смъртта си заедно с годеницата си подготвя журналистическо разследване за връзката на словашки политици с италианския клан "Ндрангета“ за сайта Aktuality.sk. Търсенето на доказателства за връзката с Калабрия, което би могло да потвърди тезите на убития словашки журналист Ян Кучиак, удря на камък в полицейското управление на Реджо Калабрия. "Няма официални искания, разследването продължава“, цитира думите на началника Франческо Рота кореспондентът на „Ди Велт“. Седемте италианци, задържани по случая в Словакия, бяха освободени, защото срещу тях не са били повдигнати обвинения в определения от закона срок.

Междувременно Проектът за разследване на организираната престъпност и корупцията и спонсориращите неправителствени организации решиха да публикуват недовършеното разследване на Ян Куциак "Италианската мафия в Словакия. Пипалата й достигат до политиката" (https://www.occrp.org/en/ amurderedjournalistslastinvestigation/), за да се предовратят нови убийства.

Разказът на журналиста започва с историята на члена на мафията Кармине Синанте, който пристига в източната част на Словакия преди 14 години и намира там своя втори дом. Макар и с висящо обвинение в родината си, той започва да се занимава със земеделие и да усвоява земеделски евросубсидии в Словакия, а заедно с това изнася оръжие до другарите си от мафията в Италия, според spectator.sme.sk.

Друг мафиот от Италия – Антонио Вадала, също избягва от правосъдието в родината си и намира своя втори дом в Словакия. Там той също започва бизнес със земеделие, а след това с недвижими имоти и чиста енергия. Бившият министър на икономиката Павел Руско си спомня за Вадала във връзка с главния държавен съветник Мария Трошкова, бивша участничка в конкурса "Мис Вселена". "Тя работи за нас около три месеца. Това беше преди 4 години. Тогава срещна един италиански предприемач, който наред с другите си дейности имаше и соларни паркове и започна да работи с него" – казва Руско. През 2011 г. двамата основават фирмата Gia Management. А след около година и половина кариерата на красавицата продължава като сътрудник на депутата Вилиам Ясан, сега секретар на Държавния съвет за сигурност на страната. Куциак проследява развитието на Трошкова, която става и съветник на премиера на Словакия Роберт Фицо.

Връзката между Ясан и Вадала според разследването се вижда добре особено в бизнес дейностите. Политикът на управляващата партия "Смер" има своя частна компания за сигурност Prodest, която Вадала и неговите колеги наскоро поемат да управляват.

Освен това синът на Ясан Славомир все още има съвместно предприятие с италианците - AVJ Real. Това означава, че двама души, близки до човека, който идва в Словакия като човек, обвиняван за връзки с мафията в Италия, имат ежедневен достъп до министър-председателя на Словакия Фицо. Наред с Ясан и Трошкова може да се проследят и други връзки с партия "Смер" около Антонио Вадала.

Италианецът спонсорира "Смер" особено кампаниите и в социалните мрежи, се казва в разследването на Куциак, въпреки че и в Словакия Вадала също започва да има проблеми – той е заподозрян за данъчни измами заради неколколкратна продажба на едни и същи апартаменти в луксозен комплекс в Братислава. Проектът за разследване на организираната престъпност и корупцията решава да публикува и второ разследване на Ян Куциак за връзките между собственици на обработваема земя и италианската мафия, които са използвали земята, за да печелят субсидии от ЕС.

"Не мога да коментирам конкретния случай в Словакия. Всичко, което знам, е от медиите – казва Франческо Форджоне, който през 2008 г. е бил шеф на комисия "Антимафия" в парламента в Рим. Комисията прави подробен доклад с изводи за експанзията на "Ндрангета" в международен план, които той описва в книгата Mafia Export. Форджоне, който е родом от Калабрия, обаче знае колко опасни може да бъдат подобни разобличения.

Самият той дълго време е участник в програмата за защита на свидетелите, пише "Ди Велт". Според него "италианските мафиотски организации отдавна се чувстват в свои води в Източна Европа - особено в Румъния и България". Техните интереси традиционно се въртят около "пране на пари, инвестиции и незаконна търговия." "Гигантските доходи от международния трафик от наркотици и оръжие, а също и от отровни отпадъци, се инвестират в Европа в недвижими имоти или на борсата – това са най-простите методи за пране на пари, пише "Ди Велт". В хода на следствието и съдебните процеси е установено, че мафиотски организации са имали работа с Газпром или са участници в скандала с токсичните отпадъци в Румъния, казва още Форджоне.

Огромните доходи позволяват на членовете на "Ндрангета" да пускат ръце и в политиката, казва експертът. "Обичайният механизъм е корупцията –

подкуп на политици, за да може безнаказано да вършат своите дела. С мафиотски пари политиците правят своите избирателни кампании." – убеден е Форджоне.

Според експерта организацията "Ндрангета" има много добри позиции в Германия. "Нейните членове проникнаха там навремето с потока от гастарбайтери и дълго време останаха незабелязани. В Германия решаваха по-сериозните проблеми с други организации, например с руската мафия. И едва след кървавата разправа в Дуисбург през 2007 г., когато насред улицата бойна група на калабрийската мафия разстреля шест души заради отмъщение, в Германия обърнаха внимание на "Ндрангета".

От Германия организацията управлява вноса на наркотици чрез стратегически важните пристанища в Холандия Ротердам и Антверпен, а също така координира работата на своите "филиали" в страните от Бенелюкс. Според Форджоне експанзията от Германия на Изток е започнала след падането на Берлинската стена. Той си спомня станалата крилата фраза на един от босовете на мафията, който на 9 ноември 1989 г. в телефонен разговор нарежда на свои подопечни да отидат в Берлин и да купуват на Изток всичко, което се продава. Страните от Източна Европа, в това число членките на ЕС, са надеждно пристанище за незаконния бизнес, тъй като местните закони, методи за издирване и сътрудничеството в борбата с организираната престъпност отстъпват на италианските и западните служби като цяло, твърди Форджоне.

Легализирането на бизнеса е основна цел на експанзията на италианската мафия и в частност на "Ндрангета" в чужбина, категорични са и други експерти. Италианските организирани банди невинаги инвестират мръсните пари в Италия поради страха им от разобличение и често ги насочват към чужбина. В доклад от 2013 г. на Европол се казва, че извън Италия италианската организирана престъпност има стратегия да поддържа тих профил и да не се шуми около нея. Подходът й е чисто икономически и насочен към разширяване на производството, консумацията на стоки и услуги.

Още от Афера

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Гард гледа на камера как бият негов колега, друг е в тоалетната при въоръжен обир на 400 000 лв.

l Само в деня на грабежа камерите не записвали l Обръщението “Ей, старче” насочва полицаите към Ади l Майка му е пред ампутация на крака и мъжът имал нужда от пари l Викнал двама силоваци.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.