Опасявам се, че чекът за 100 лева е закъснял. Културата има нужда от изкуствено дишане

08.02.2018;

Преди няколко седмици (на 18 януари) ходих на концерт...

В зала България свириха концерт за цигулка от Марин Големинов.

Изумителна музика - сложна, дълбока.

Музика, която би трябвало да ни кара да се гордеем, че е написана от наш композитор.

След концерта попитах кога за последно е изпълнявана тази творба на родна сцена (защото в интернет не намерих нито видео, нито аудио).

И в разговори с колеги разбрах, че концерта е свирен последно през 70 - те години...

Днес в парламента е бил обсъждан законопроект за културен чек.

Да бъде даван на младите хора чек за 100 лева, за да могат с него да посещават културни събития.

Чудесна идея.

С един малък бъг вътре - когато в часовете по музика децата решават задачите си по математика, когато часовете по живопис се третират като нещо базмислено, когато културата е сведена до забавление, когато киносалоните излъчват само и единствено холивудска боза, подходяща за визуален фон на яденето на пуканки, когато младите хора нямат представа кой е Чаплин, Бунюел, Фелини и Брукнер, то тоя чек за 100 лева...

Тоя чек за 100 лева е закъснял.

Опасявам се, че закъсняхме.

Натикахме културата в килера под стълбите - оня, същия килер, в който слагаме ненужните вещи.

Казахме си - какво пък, хлябът е по-важен от културата.

А после постепенно си казвахме - асфалтът е по-важен от културата, СРС-тата са по-важни от културата...

И така до днес, когато се появи идеята за културния чек.

Всъщност не казвам, че идеята е лоша.

Не, дори бих поздравил вносителите, ако не виждах ясно, че в настоящият момент културата има нужда не от чек, а от изкуствено дишане.

Бих поздравил вносителите и ако се бореха парите за култура да достигнат заветния 1 процент от БВП - колкото и безнадеждна да изглежда тази битка.

Бих ги подкрепил, ако не виждах, че този чек е твърде закъснял...

И сега завършвам с нещо, което може да подразни някои представители на модерния мейнстрийм около любимите ми “могъщи пет” партии, но въпреки това ще го кажа.

Ще изляза на улицата да подкрепя всяко културно предаване по телевизията, когато същото културно предаване направи репортаж за концерта за цигулка на Марин Големинов, който не е бил свирен на сцена от 70 те години насам.

Защото денят ни не завършва с култура...

Нито с културен чек.

Денят ни завършва с културен кючек.

Ако не вярвате, вижте колко гледания в интернет има любимият ни либерал АзисТ...

При това без никакви чекове...

*От фейсбук

Още от Коментари

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

За Иванчева ще плащаме всички

Нали разбирате, уважаеми хора, че някой ден г-жа Иванчева ще осъди българската държава в ЕСПЧ и ще получи обезщетените за тормоза, но никой няма да ѝ върне загубеното време?

Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100

Като напишеш в гугъл “телефонни измамници”, настръхваш През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100.

Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход

„Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход, както и ниската социална защита. Ако нещо свързва протестите с БСП, то това не е организацията,

Цветанов: След оставката правителството излиза по-работоспособно

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Крайно време да се прекрати оценяването на Орбан като европейски политик

Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет към Русия на Путин и желанието на Орбан като руски лобист да

"Книга за българския народ" на Стоян Михайловски е от края на 19-ти век, но хич не е овехтяла

"...На другий ден в Шех-кмьислям-капия избухна пожар...Няма веч архива!" Тази сатирична книга е написана от Стоян Михайловски в края на 19-ти век. Казва се "Книга за българския народ" Предполагам че

Тръмп: Отговорих на въпросите на Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отговорил на писмените въпроси на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Валери Симеонов след оставката: Да видим ще продължат ли протестите и на какво основание

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.