Нора Шопова, която смени Деси Банова в ефир: Мога и да съм първа дама, ако приятелят ми стане президент

18.01.2018;

При първия ми ефир баща ми бе заел пост пред телевизора още в 6 часа

Тайната на успешната връзка е хората да вървят напред ръка за ръка, без да се спират

Завърших право, но не практикувам, защото това не би ми донесло удовлетворение

Cлед 20 години на малкия екран синоптичката с най-дълъг стаж в NOVA Деси Банова реши да се оттегли от прогнозата за времето. Тя предприе този ход малко след като връзката й с президента Росен Плевнелиев стана публична благодарение на в. "168 часа".

Нейното място в ефира смело зае топмоделът Нора Шопова, която не обича да получава нищо даром. С новото си тв амплоа тя е готова да докаже, че не е само красиво лице, озарявало куп корици на най-популярните модни списания в света.

Шопова е завършила право, но избира да се развива в по-артистична среда, като става един от най-успелите ни модели у нас и зад граница. Носителка е на приза "Жена на годината" в категория "Мода" и за момента не смята да се отказва от тази своя професия, а да съчетава работните си изяви пред обектива с тези пред тв камерата.

В. "168 часа" ви предлага първото й интервю след поемането на щафетата от Деси Банова.

Нора, как гледате на шегите из онлайн пространството, че може да ви сполети късметът на вашата предшественичка Деси Банова и вие да откриете любовта в лицето на някой президент?

- Много се смея от всичко, което чета в интернет. Първоначално доста се афектирах от лошите очи и хейтърските коментари, но всъщност наистина някой ден мога да се омъжа за президент. Ако моята половинка реши да се кандидатира за такъв, според мен би бил страхотен държавен глава. Това е единственият вариант за мен, друг няма.

- Ето, трябва да се подчертае, че вие вече сте намерили любовта.

- Да. Със сигурност. Откривам страшно много подкрепа у човека до мен, без която не бих била способна да се справя в момента.

- Каква е тайната на успешната връзка за вас?

- Доверието. И това да позволяваш на човека до себе си да расте и да му помагаш в това отношение. Хубаво е хората да вървят напред ръка за ръка, а не да се спират.

- В момента как се чувствате в новата за вас роля на водеща на прогнозата за времето?

- Свиквам все още. Имам сценична треска, но след всяка следваща прогноза се чувствам все по-уверена. Определено се притеснявах за дебюта си, но всъщност разбрах, че няма нищо страшно.

- Колегите ви как оцениха вашето първо представяне?

- Тъй като съм доста самокритична, не очаквах да ме поздравят. Според мен имаше много неща, които се нуждаеха от промяна след първите ми няколко изяви в сутрешния блок, но колегите казаха, че като за първи ефир съм се представила много добре.

- За вас отговорност ли е и искате ли да се докажете като достойна смяна на Деси Банова, превърнала се в емблема на прогнозата за времето, която съобщаваше 20 години?

- За мен е важно да се представя добре, но не за да заменя достойно Деси Банова, а за да представя себе си отлично. Защото според мен най-важно е това как се чувства човек в собствената си кожа. Всеки има отговорност спрямо собствените си постижения, а не към чуждите.

- Кога решихте да се потопите в телевизионните среди?

- От много години се снимам и дълго време обмислях каква да е следващата крачка, която да предприема в професионално отношение. Смятах, че може би ми се работи в телевизия, тъй като съм се изявявала пред камера дълги години, но се колебаех. Сега осъзнавам, че моята професия няма нищо общо с това да си в ефир.

Към края на миналата година реших, че действително бих имала бъдеще в телевизията. Тогава предприех някакви стъпки към реализацията на това свое намерение. Честно казано, не знаех дали искам да бъда синоптик и в какво амплоа точно бих се справила добре. Всичко се случи изведнъж. За мен сега това е стъпка напред, а не застой и ме удовлетворява. Не съжалявам. Изключително интересно ми е. И трудно, но не обичам нищо да ми се дава даром, а предпочитам да постигам всичко сама.

- Ще ви липсва ли модата?

- Не. Продължавам да се снимам. С агента ми не сме спрели да работим заедно. В телевизията имаме пластичен график, колежките ми са страхотни хора и са на разположение винаги да ме заменят и да ми помогнат. Ще продължа да пътувам и да се снимам. Просто беше крайно време да се впусна в ново начинание, защото не обичам да се занимавам само с едно нещо.

- Какво ви струваше да тръгнете от Панагюрище и да стигнете до най-големите модни столици Ню Йорк, Милано, Париж?

- Общо взето, не осъзнавах какво ми се случва и докъде ще стигна, когато започвах да работя като модел. Поглеждайки назад, виждам, че това са били едни много безсънни дни и нощи далеч от семейството, от компанията на приятелите ми. Не бих казала обаче, че съм платила висока цена, защото виждам, че съм извлякла най-доброто от професията си и съм получила много повече, отколкото съм дала.

- Как букерът на "Ивет Фешън" Диан Динев ви откри?

- След като дойдох да уча в София, моя приятелка по онова време ме запозна с него. Нямах намерение да ставам модел и не очаквах той да ме хареса. Щом се запознахме обаче, Дидо ме видя и каза, че ако променя някои малки детайли във външния си вид и се вслушвам в съветите му, той смята, че от мен би станал добър модел. Съвсем скоро след това наистина започнахме да работим заедно. Всичко се случи изведнъж, а не постепенно. Броени месеци след като той ме откри, организираха първото ми пътуване до Ню Йорк.

- Там сблъскахте ли се с безпощадна конкуренция?

- Когато заминах за първи път, въобще не знаех къде се намирам и в началото ми беше много трудно да се климатизирам. Тогава срещнах подкрепа и от мениджърите ми в Ню Йорк, и от момичетата, с които живеех. Мина месец и се прибрах в България. При второто и третото ми пътуване вече, когато усилено започнах да се развивам, усетих конкуренцията. Забелязах, че независимо от това дали и колко всеки е индивидуален и добър в работата си, винаги има хора, които ще гледат какво е постигнал другият и ще искат да имат неговите успехи.

- Спомняте ли си и можете ли да разкажете за фотосесията, след която изгряхте на корицата на турския Vogue за първи път?

- Помня, че бях в България. Дидо ми звънна и ми каза, че имам възможност да се снимам за изданието. Тогава не знаех, че ще ме сложат на корицата, и се колебаех, защото имах изпит в университета. След доста уговорки и обяснения, че е голяма чест да изберат точно мен, отидох. Снимките минаха нормално. Хората, с които работих, бяха страхотни професионалисти. Снимахме в много красив парник в Истанбул. Малко след като списанието излезе, видях, че съм изгряла на корицата.

- Отказвали ли сте предложения за голи фотосесии?

- Не. Просто когато започнах да работя, предупредих моя букер за това си нежелание. Също така, когато подписвах договори с чужди агенции, в квадратчетата с въпросите - дали съм съгласна да се снимам гола, по бельо, дали имам татуировки, пиърсинг и т.н., аз винаги съм отговаряла с "не". Имам тук-там снимки по бански, които са полароиди. Смятам, че си има хора за всичко и че аз, така или иначе, не блестя с кой знае какви пропорции и не се чувствам достатъчно атрактивна, за да се снимам гола.

- Отправяли ли са ви неприлични предложения някога? Имало ли е известни и богати мъже, които са искали да купят компанията ви?

- Не се е случвало. Винаги когато са ме питали това, си припомням една случка от Токио. Бях на снимки при една госпожа, англичанка, която живееше там с мъжа си. И това е единственият път, когато по време на работа забелязах, че някой така се възпламенява. И то жена. Тя се държеше доста непринудено с мен, което ме притесняваше. Иначе не съм получавала неприлични предложения и според мен това по-скоро опира до човека, до неговото поведение, а не до това дали си модел, или не.

Всяка красива жена винаги може да получи някога от някого неприлично предложение.

- Опазихте ли се от суетата?

- Когато една жена е професионален модел, е много трудно да се суети извън работата си. Ходиш на снимки, постоянно ти слагат грим, кожата ти се влошава, косата ти се влошава. И ти се прибираш с единственото желание да се изкъпеш, да свалиш грима и да махнеш прическата. Бих казала дори, че е добре да се посуетя малко повече, отколкото го правя. Винаги когато се прибирам вкъщи, майка ми започва да ме пита: “Сега няма ли да си направиш прическа, като излизаш?”, “Сега какво ще си облечеш?”

Въпроси, за чиито отговори не мисля и съм готова по всяко време да тръгна нанякъде по анцуг.

- Защо не избрахте да практикувате правото, което сте завършили?

- Още докато учех право, осъзнах, че това е много сериозна професия, която обаче не би ми носила удовлетворение по време на практиката.

Около мен има много юристи - сестра ми, приятеля ми и други познати. Виждам какъв е пламъкът, когато човек наистина е готов да се отдаде на една наука. И тъй като аз не се отказвам, когато се захвана с каквото и да било, реших, че ще завърша право. Научих много полезни неща, които ми помагат и днес, но не се занимавам с право, защото, когато се докоснах до артистичната си професия, осъзнах колко повече мога да дам с емоциите си на хората.

- Родителите ви подкрепиха ли ви в този ваш избор?

- Майка ми от първия ден е била зад мен, а в началото само баща ми бе малко против.

- Сега те как гледат на новото ви тв амплоа?

- Много са щастливи най-вече защото и аз, и те искахме да си остана в България и да си намеря постоянен ангажимент, който да запълва всеки мой ден.

У мен имаше една липса, която чакаше да бъде запълнена. Затова семейството ми много се радва за мен, но и много се притеснява заради големия начален стрес, ранни ставания и всичко, с което тепърва ще свиквам.

При първия ми ефир баща ми бе заел пост пред телевизора още в 6 часа сутринта. Понякога е добре да ме критикува малко повече, градивно, разбира се, но той винаги е много положителен в оценките си.

- Изглежда е най-големият ви фен, но готова ли сте за още?

- Не. От вчера телефонът ми не спира да звъни, много хора ми пишат и това ме изморява, защото винаги се стремя да обърна внимание на всекиго. Надявам се колежките ми да ми дадат ключето за успешния баланс в това отношение.

- Интересува ли ви мнението на хора, които не ви познават?

- Винаги съм мислила, че не ме интересува. Явно щом чета негативни коментари и ми става неприятно, ме интересува. Със сигурност ще се науча да ги подминавам с лека ръка. Няма как всеки да те харесва, а хората, които пишат подобни коментари, явно имат много свободно време за губене.

- Казват, че човек се познава по приятелите си. Какви са вашите?

- Имам най-страхотните приятели на света и осъзнавам, че в момента си правя комплимент, понеже те наистина са номер 1. Те са хора, които имам до себе си от малка и с които не успявам да се видя всеки месец, въпреки че с повечето от тях живеем в един град, но винаги усещам, че са до мен. И в добро, и в лошо са на един разговор разстояние.

- Красотата пречи или помага? Трябва ли една хубава жена да работи и да се доказва два пъти повече, за да си извоюва уважение?

- Зависи от професията и от ситуацията. От една страна, помага. Ето нагледен пример - и при моделската професия, и при воденето на прогнозата една жена трябва да изглежда добре. Много хора подценяват красивите дами. Лично аз съм видяла повече хубаво, отколкото лошо. И винаги когато някой е поставял под съмнение качествата ми на човек, аз съм ги доказвала.

- Какво обичате да правите през свободното си време?

- Да майсторя рамки на снимки, да украсявам дреболии, да работя с ръцете си, да чета книги, да разхождам кучето си, да спортувам. Имам много хобита, но когато разполагам с повече от 2 часа свободни, обичам да излизам от София. От миналата година вече имам доста опит в планинските преходи и това е една моя страст, която смятам, че ще се развива още в бъдеще.

Най-много обичам да прекарвам времето си в Панагюрище с близките си, защото ги виждам рядко, а благодарение на тях винаги съм стигала докъдето и да било.

- Как се изправяте срещу всяка буря във вашия живот?

- Срещу силните и истинските бури, тъй като имах тежка 2017 г., се изправям с подкрепата на приятелите си и с истински молитви. Смятам, че когато човек силно вярва и иска да върви добре по своя житейски път, е нужно да се уповава на нещо. Независимо дали е Бог и кой точно, или друга сила. Аз съм много позитивно настроена и преди да започна работа в телевизията, знаех, че ме очаква хубаво събитие, защото постоянно отправях призива си към по-висша от мен сила.

Още от Шоу

Гала се върза на фалшива новина с порнозвезда

Проф. Сашка Ганева от Сливница, която е работила за НАСА и се е завърнала, за да се труди в БАН, е била обект на коментар в предаването "На кафе" на 15 ноември.

Уилям Дефо - готов за “Оскар” във “Ван Гог: Пред портите на вечността”

“Ще покажа това, което виждам, на моите човешки братя, които не могат да го видят.” (I'll show what I see to my human brothers who can't see it.) Печален старец с прошарени и оредели коси седи на

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

РАК: Трудности

РАБОТА Ако в началото на седмицата сте натоварени с работа, не настоявайте да се заемете сами със задачите, които трябва да бъдат разпределени между колегите ви.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.