Срам! Убиха честен данъчен. Държавата и хората - пас

17.01.2018;

Когато в края на 2017 г. в центъра на София, недалеч от Народното събрание, беше тежко прострелян данъчен служител, почти никой в държавата не реагира.

Реакцията беше по-скоро дежурното журналистическо клише: "Връщат ли се мутренските времена", а не "Какво се случва? Защо стрелят по държавен служител?!"

Най-вероятно, защото в такива случаи всички си мислят, че става въпрос за тайна корупция, а не за битка с нея. Тази извратена логика всъщност си има своето нормално обяснение.

В огромна част от случаите в последните 20 години, когато имаше бомбени атентати, заплахи, побоища, а и убийства на митничари, данъчни, полицаи и дори лекари, после се оказваше, че те не са атакувани, защото са си вършили работата, а точно обратното - не са изпълнили различни нерегламентирани, неофициални ангажименти, които са поемали за пари под масата.

Не е тайна, в Националната агенция за приходите (НАП) има много такива служители. Някои помагат в ДДС афери, други си затварят очите за различни нарушения. Едни прибират подкупи инцидентно, други са на постоянен абонамент. Има и такива, които ти измислят проблеми, за да те изнудват.

Може да не ви се вярва, но има дори данъчни, които не вземат пари, а просят различни подаръци като парфюми например. Въобще корупция в НАП има, защото там са най-мощните финансови интереси. И катаджиите, ДАИ и дори Гранична полиция с бежанския поток са като бойскаути край лагерен огън, сравнени с тях.

В случая с данъчния началник Иво Стаменов, който издъхна от раните си във Военномедицинска академия след Нова година, обаче това съвсем не е така. Този човек не е вземал пари под масата и се е старал съвестно да си върши работата. Личният му джип БМВ Х5, който предизвика много съмнения, е модел на около 15 години, може да си го позволи и държавен служител.

Но убеждението ми, че Стаменов не е вземал подкупи, идва всъщност точно от хора, които неуспешно са се опитвали да го корумпират. Името на убития в тези среди е нарицателно за човек, когото не можеш да вкараш в схема.

И практиката от тези смутни 26 години преход показва, че разстрелът на Иво Стаменов е с цел той да бъде отстранен, за да не пречи, а не наказан за неизпълнен ангажимент. Длъжниците, независимо дали на обещана и платена услуга, или на пари, не ги убиват. Тях ги предупреждават и тормозят, докато проблемът не се реши.

Ако данъчният беше поел и неизпълнил определено обещание, щеше да му се случи нещо съвсем различно - бомба под джипа, взрив на входната врата на апартамента, неочаквана среща по тъмно пред входа на блока с четирима маскирани мъже с железни пръчки в ръцете.

Можеше и да го злепоставят, като пуснат информация срещу него на медиите. Веднъж излезе ли ти име...

Атентатът срещу Иво Стаменов обаче категорично не е за сплашване. Фактологията крещи, че става въпрос за професионално подготвено поръчково убийство. 43-годишният мъж е следен известно време. Намерено е подходящо място за стрелба срещу него - малка уличка, след завой - скоростта е ниска, дистанцията къса. И резултатът е налице.

След смъртта на Стаменов някой е продължил да прави фиктивен износ на стоки за милиони левове и да краде безобразно ДДС. Защото отделът на ликвидирания данъчен има за цел да спре точно тази далавера. Тирове, които уж само транзитно влизат в страната, за да не се плащат данъци върху тях, но всъщност се разтоварват тайно във вътрешността и стоката им потъва в магазинната мрежа, открадвайки от бюджета от всеки камион между 10 000 и 100 000 лв. Когато контрабандата е цигари, може и повече.

Всяка година вече второ десетилетие по тези ДДС схеми държавата губи почти по 1 милиард лева. Това е огромен финансов интерес. Така че отделът на Иво Стаменов, който контролира около 400 подобни рискови стоки, е пречка да се усвояват колосални средства без особени усилия. Ами само месец преди фаталната среща с убийците на малката уличка "Дунав" те са спрели от продажба 21 тона месо. Собственикът губи над 200 хил. лв.

Сега сами преценете защо убиха бащата на две деца Иво Стаменов? Защо държавата не реагира? Защо обществото мълчи? Защо психопатът от Нови Искър е много по-стойностен в страната на протяжните сапунени сериали.

Отговорът на държавата на този знаков разстрел бе репликата на премиера Борисов "Стрелят по държавата" и малка акция на стоковата борса "Илиянци". Нашият министър-председател обеща, между другото, пред европарламента, че България ще пребори корупцията до 2 години.

Законодателното бездействие от последните години обаче ни дава обратен знак. А разстрелът на Иво Стаменов е категорична победа на корупцията над закона. Победа, заредена с олово.

Още от Коментари

Румъния блокирана в аварийната лента на ЕС, България върви уверено към ядрото

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе,

Измерения на политическата неграмотност

"Не разбирам от политика, но всички да се махат". "Пряка демокрация - народът да решава!" "Искаме мажоритарна система да избираме личности!" "Не щем партии!" "Президентска република ще ни оправи".

3 вида протести, 2 са тъпи

Ще спаси ли генерал Радев демокрацията? Ако протестирате за по-евтин бензин, значи или сте глупак, или мислите с акъла на някоя политическа мутра. Бензинът може да поевтинее само ако държавата махне

Борисов: При партията държава контрабандата на цигари беше 34%, сега е под 5%

Истински се надявам съдебната система да доведе започнатите процеси докрай – и срещу оригарси, и срещу изпълнителната власт и срещу кметовете. Съдебната система е независима.

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Моника Люински за аферата с Клинтън: Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина

Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г. Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала,

Думи на несъгласие: Рано е за летище "Д-р Ж. Желев"

Прочетох с недоумение новината, че съм направил предложение и съм подписал петиция Летище "София" да носи името на д-р Желю Желев – президент на Р България в периода 1990-1997 г.

Плевнелиев: Румен Радев е пасивен, не му прилича да играе популистки

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.