Да спасим Витоша от зеления рекет

10.01.2018;

Aз по принцип съм еко настроен човек. Пазя чисто и в планината, и под водата. Спрях да ходя на нашето Черноморие заради презастрояването. Имам респект към природата и към животните. Също така презирам олигарсите, както и министрите, чиновниците и обикновените лобисти и журналисти, които раболепно им слугуват за някой и друг лев или срещу ВИП карта за лифта.

От известно време обаче не спирам да си мисля, че някои зелени организации ни се качиха много здраво на главите и започнаха много повече да вредят, отколкото да са от полза не само на обществото, но и на природата.

Tук въобще няма да развивам принципно доста смислената теза за това доколко състоятелни са техните протести напоследък. Като например по-важни ли са 15 застрашени от отсичане дървета в Пирин от мръсния въздух в София и в много големи градове в страната, срещу което не се предприемат достатъчно ефективни мерки.

Този въздух, предизвикващ множество тежки заболявания, го дишат и зелените, и техните деца. Но това явно не е сериозна драма. Или пък просто все още няма нужното финансиране в този ресор.

Сещам се веднага и за една особено ценна порода мишки, обитатели на Кресненското дефиле, чийто всекидневен маршрут на движение за малко да осуети строежа на магистрала там, където стотици мъже и жени загинаха или бяха осакатени в тежки катастрофи в последните 20 години.

Да не говорим за масовата сеч в горите в цялата страна - вероятно хиляди декари, срещу което не видях някой някога да протестира.

Ако някои от зелените просто са си уредили куп пари по някоя програма, за да броят наоколо кози, пеперуди, риби, гълъби или охлюви, това лично мен може само да ме радва. Както се казва, дай Боже всекиму!

Но когато манипулират хората, рекетират бизнеса, бламират проекти със съмнителни аргументи и обричат на глад цели райони в страната, това вече е притеснително. Такива примери има много, но конкретният повод за този текст е състоянието на Витоша, или по-точно казано - за убийството на Витоша.

Планината, по чиито заснежени склонове израснаха поколения софиянци, днес се е превърнала в планината на призраците. Там работи само лифтът "Витошко лале", като горната му част не е пускана от години. Романският лифт ръждясва, а от влековете по стената - Помагалския, "Заека", "Спас" и "Боби" - няма и помен. Освен тук-там някое опасно стърчащо арматурно желязо.

Само това е останало от Витоша, винаги много по-достъпна финансово и като разстояние от Боровец, Пампорово и Банско, които почти всяка година увеличават цените на картите си, превръщайки ските в невъзможен спорт за хиляди български семейства.

Разбира се, заради невъзможността в така близката до столицата планина да се карат ски, всичко в този район замря - хижи, ресторантчета, малки хотели, и общината, естествено, спря като нерентабилни линиите на градския транспорт до "Алеко". В момента дотам, ако не работи амортизираният Симеоновски лифт, можеш да се качиш само с автомобил.

Сами преценете колко екологично е това, като само си припомните тоталния хаос и задръстването от коли до "Алеко", което се случи през последния уикенд.

На кого обаче дължим честта да не можем вече да караме ски на Витоша? Защо съоръженията ръждясват и на тяхно място не се строят нови?

По този въпрос има силен спор между зелените и концесионера на Витоша. Еколозите казват, че нямало проблем старите лифтове да се отремонтират, а влековете да се възстановят. Това обаче е само една голяма манипулация.

Първо, няма по-велика глупост от това да възстановяваш лифт като Романския. Дори и да намериш в някой антиквариат за тежки метали части за него. Той е строен през 60-те години на миналия век и е тотално остарял и опасен, дори и да бъде пуснат в движение. Седалките не забавят ход при качването на туристите, твърди са (дърво и метал) и са само две. Трябва да си пълен идиот, ако не смениш този лифт с поне 4-седалков - по-модерен, по-бърз, харчещ по-малко ток, по-безопасен и по-ефективно решение срещу опашките от хора, които се натрупваха там преди много, много години.

Да се построи нов лифт на мястото на Романския обаче, няма как - защото не го позволява Законът за горите, както и планът за управление на Витоша, написани под строгия контрол на зеления гуру Тома Белев и подкрепени навремето от дежурни зелени протести.

Законодателството тогава е уредено така, че в момента на Витоша не можеш да забиеш един пирон в короната на бор на поляната пред хижа "Алеко", да не говорим за строителство. А за да бъдат заменени старите лифтове и влековете с нови, трябва да се сменят съоръженията, но също така и стълбовете. А това е абсолютно забранено, нищо че няма да се отсече и една фиданка, защото ще се използват старите просеки.

Същото важи и за вече отдавна неработещия Княжевски лифт, както и за Драгалевския - антика от 50-те години на XX век, която постоянно се разваля. Как да е иначе, когато точно зелените са бламирали възможността да бъде подменен с нов възможно най-екологичният и тих транспорт за планински район - лифтовете?

Това безобразие трябва да бъде разрешено по възможно най-бързия начин с промени в съответните закони, като се гарантира, че на Витоша няма да се сече и освен съоръженията за спорт няма да бъде построено абсолютно нищо. Защото, както има зелени протести, така може да има и контрапротести. Като Асоциацията на загиналите в катастрофи се застъпи неотдавна за строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле, за да умират по-малко хора на пътя.

А в спасяването на Витоша от псевдоеколозите трябва да се включат и Столична община, както и Министерството на младежта и спорта. Защото в големия батак се оказа, че част от съоръженията около хижа "Алеко" всъщност са тяхна собственост. Точно влековете, на които навремето се учеха да карат ски децата на София.

Няма по-голямо престъпление от това - да имаш Витоша на една крачка от големия град и да я превърнеш в планината на призраците. На това безумие трябва да се сложи край.

Още от Коментари

Огромни субсидии за зърно и мляко. Зърнарите в поршета, а хлябът - поскъпва

Дори да се стигне до таван на печалбите при хляба и някои основни хранителни стоки, много скоро вероятно ще се окаже, че схемата не работи. Най-малкото защото всички по веригата са толкова

А се видяхме само преди седмица! Скъпа Наталка, бъди силна!

Така ще Ви запомня .. и така се видяхме преди седмица за последно!!! Моите най-сърдечни СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ !!! Скъпа Наталка , бъди СИЛНА!!! Новината много рано тази сутрин ме порази..

Как колата измести дома в BG икономиката

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС,

Недолайкване в детството!

Бъдещите психолози ще кажат: основният проблем на днешното поколение – недолайкване в детството! *От

Ще гледам проклетото предаване, ако питат Ванко 1 дали си дава сметка как е разбил десетки животи

Ако някой от хората в Къщата на ВИП Брадър в някое от живите предавания седне и попита съвсем спокойно Ванко 1 дали си дава сметка какво се е случило с момичетата, които е принуждавал да проституират,

Борисов: Твърде съм малък да коментирам изявленията на Тръмп

Гутериш говори за надпревара в ядреното разоръжаване, мигрантски войни, влошени многополюсни отношения между държавите. От изказванията на Тръмп, Ердоган и всички останали виждате,

Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии.

Правата на престъпника нямат край, правата на жертвата обаче свършват със скромният надгробен паметник

Според мен болшевишкият комунист и контролираното от него общество разрушава цивилизацията чрез терора на една съдебна система, която обвинява, съди и в крайна сметка унищожава годните, читавите,

Усмивките, дами и господа, са си нашите, не са чужди!

Такива като тебе, Тото, са последните Губя си времето с нередните Вярваха само на емблемите Имат лед във вените-е! Усмивките, дами и господа, са си нашите,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.