Къмбърбач в яростна битка като Томас Едисън във “Война за светлина”

05.01.2018;

В биографичната лента ще се разиграе отново конфликтът между изобретателя и Джордж Уестингхаус за това чия система ще захранва с ток съвременния свят

Късният XIX в. Двама титани се изправят в яростна битка, станала известна като “Война на токовете”, за това кой от тях ще остане в историята като повелителя на светлината, която ще прогони мрака и ще озари нощта на човечеството. 130 години по-късно знаменитото съперничество между Томас Едисън и Джордж Уестингхаус ще се разиграе отново на големия екран в биографичната лента “Война за светлина” (The Current War) на режисьора Алфонсо Гомес-Рехон.

За това чия система ще захранва с ток съвременния свят пред камерата в ролята на Едисън холивудският любимец Бенедикт Къмбърбач ще се изправи срещу колегата си Майкъл Шанън, който се превъплъщава в достойния противник на изобретателя - интуитивния предприемач Джордж Уестингхаус. Разбира се, ключово участие в легендарния конфликт има и енигматичният

“човек извън своето време” Никола Тесла,

изигран от Никълъс Холт.

Сценарият на лентата, написан още преди години, е дело на Майкъл Митник и има своята "мрачна" история - попада на осмо място с 30 гласа в "Черния списък" за 2011.

За епичната история от студиото The Weinstein Company и тази година навярно ще очакват поне няколко номинации за “Оскар” - миналия сезон стояха зад филмовия фаворит “Лъв”. И затова предвидливо показаха лентата за първи път на филмовия фестивал в Торонто през септември, макар широкото й разпространение в САЩ да стартира от 19 януари.

Възможно ли е обаче продукцията да бъде бойкотирана от Академията заради тежкото бреме, което легна над компанията, чийто съосновател

е скандалният Харви Уейнстийн?!

Ще бъде жалко за такава историческа вражда.

Едисън е готов на всичко, за да триумфира и да запознае всички със своя гений, който осъзнава напълно. Къмбърбач определено е най-подходящ за неговата роля, защото вече се е доказал (като Алън Тюринг и др.) за несравним в изпълнението на такива персонажи - арогантно самонадеяни и надменни, непоколебими в собствената си правота.

През 1879 г. заедно с екипа си американският изобретател създава крушката с нагорещена жичка. На 4 септември 1882 година пуска и първата електроцентрала за градски клиенти в Долен Манхатън. Размахът на Едисън обаче е ограничен от един съкрушителен факт - правият ток не може да достигне на повече от километър и половина от електроцентралата и загубите при преноса му са огромни. В същото време технологията, базирана на променлив ток, позволява електричеството да се пренася на стотици километри с незначителни загуби.

И все пак Едисън е убеден, че именно правият ток е по-висшата система. Насреща му обаче излиза Джордж Уестингхауз, които може и да няма солидна научна подготовка,

но има нюх и поглед към бъдещето.

И най-важното, има на своя страна най-сериозния съюзник в битката - феноменът Никола Тесла.

Няма как да не се отбележи, че гениалният хърватин попада първо в лагера на Едисън, когато пристига в Ню Йорк с 4 цента в джоба. И едно писмо с препоръка от Чарлс Бачелър до Томас Едисън, в което пишело: “Познавам двама велики мъже и вие сте един от тях, а другият е този млад човек”.

Така Едисън наема Тесла, но се отнася към него с пренебрежение и се възползва от уменията му срещу минимално заплащане. Младият физик е принуден да напусне и през следващите години да стигне дори дотам да копае отводнителни канали в Ню Йорк. Предопределен за величие, за Тесла е невъзможно да се отклони от пътя си и той успява да създаде своя собствена компания. За нейния офис (лаборатория) намира място на 5-о авеню, близо до сградата, заемана от бившия му шеф. Именно там проблясва "искрата" - създават се основните компоненти от технологията на променливия ток.

В разгара на войната между електроколосите финансовият спонсор на Едисън - Джей Пи. Морган го предупреждава: “Виждам, че има две конкуриращи се технологии. Накрая ще остане само едната от тях. Сигурен ли си, че нашата е по-добрата?”. С дръзка увереност изобретателят отвръща:

“Променливият ток е опасен и ще загуби”.

Така Едисън започва масирана пропагандна кампания - черен пиар, чрез който да представи колко точно застрашава живота и здравето системата на неговите конкуренти. В нейния ход той дори предлага бесенето да бъде заменено с "по-хуманен и сигурен начин на екзекуция" и организира разработването на електрическия стол. Уестингхаус не отрича риска, но настоява, че ползите са несравнимо по-големи.

През 1888 година в Ню Йорк на улицата пада стълб с променлив ток, а малко момче е убито на място. Тогава в кофликта се намесва и лицето Харолд Браун, който пише на страниците на “Ню Йорк Ивнинг Поуст”, че “хората трябва да приемат постоянната опасност от внезапна смърт”. Браун се превръща в яростен лобист срещу променливия ток и е обявен от Уестингхаус за "платен служител" на неговия враг.

В крайна сметка Едисън, който воюва с всички средства, излиза като пораженец от историческата битка. Джей Пи Морган го изхвърля от ръководството на собствената му компания, но през следващите години изобретателят продължава да атакува, макар и без смисъл. Той осъществява редица публични токови удари на животни и потриса всички, когато стига дотам да убие с променлив ток слон и да го заснеме на филм.

Всичко е изгубено за Едисън,

Уестингхаус е надделял във войната,

големият победител в крайна сметка е... светлината.

В лентата участват още Том Холанд, Катрин Уотърстън, Матю Макфейдън, Тъпънс Мидълтън и др.

Премиерата на “Война за светлина” у нас е на 5 януари.

Още от Шоу

Венцислав Янков, малкият близнак от “Под прикритие”, впечатли в Кралството с маса и два стола

Само една маса и два стола са необходими на актьора Венцислав Янков, известен с ролята си на малкия близнак Ники от "Под прикритие", за да впечатли в Обединеното кралство със своя авторска постановка.

ОВЕН: Изненади

РАБОТА От първия ден на седмицата ви очакват изненади, но ви предстои ново делово запознанство. Ще се наложи да вземате важни решения, свързани с бъдещите ви планове. Овладейте емоцията си.

ТЕЛЕЦ: Конфликти

РАБОТА В началото на седмицата са възможни конфликти и недоразумения, които ще ви загубят времето. Необходимостта да получите на всяка цена признание ви създава проблеми.

БЛИЗНАЦИ: Интуиция

РАБОТА През първите дни на седмицата сте в центъра на общественото внимание и с лекота достигате привидно непостижимото. Разумът и интуицията ви подкрепят в сложна ситуация на работното място.

РАК: Съобразителност

РАБОТА В петък и почивните дни бъдете съобразителни, прозорливи и гъвкави, ако искате да творите спокойно и бързо да решавате проблемите си. Работете усилно.

ЛЪВ: Проблеми

РАБОТА Ако в началото на седмицата имате проблеми, те са предизвикани от неволно допуснати грешки от ваша страна и от нежеланието ви да приемете съвети от колегите си.

ДЕВА: Промени

РАБОТА В началото на седмицата сте прибързани и допускате грешки. Пригответе се за проблеми, свързани с промени в работата. Конфликтът с ръководството е неизбежен.

ВЕЗНИ: Внимание

РАБОТА В петък и почивните дни не се разсейвайте, а обърнете внимание на задачите си, ако сте на работното място. Бъдете внимателни. Не вземайте важни решения,

СКОРПИОН: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата не позволявайте на емоцията да властва над вас, над мислите, над думите ви! Съхранете постигнатото до момента. Откажете се от начинанията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.