Трите брутални ритника на 2017 г., които взривиха социалните мрежи

28.12.2017;

Бургазлията, осакатил баба на спирка, и BG биячът от берлинското метро с идентични присъди

Вратички в закона спасиха от затвора шведа, посегнал на камериерка в Слънчев бряг

Три брутални ритника на публични места у нас и в Германия възмутиха милиони потребители в социалните мрежи, които имаха възможност многократно да наблюдават зверствата, записани от охранителни камери.

И в трите истории бе замесено името на България - като територия, където тези неща се случват, и като родина на двама от извършителите.

Веднага след шокиращия шут, с който гурбетчията Светослав Стойков събори 26-годишна студентка по стълбите на берлинското метро и й счупи ръката, социалните мрежи завряха от гневни коментари.

Ударът в гръб по беззащитното момиче в комбинация с последвалото пълно безхаберие какво се случва, бе повече от скандален. Той бе като нокаут за имиджа на България, която трябваше да понесе негативите от ситуацията в метрото.

За разлика от нашите, германските власти действаха бързо и безапелационно. Арест, съдебен процес и присъда. Биячът Стойков бе наказан с 3 г. затвор, но получи своето лично възмездие едва преди дни, когато бе пребит от съкилийници в затвора в Хайдеринг.

Според в. "Билд" единственият възможен момент за нападение в този затвор трае около 10 минути - тогава, когато, връщайки се от работа към килиите си, затворниците се разминават в коридорите. 10 минути, които съкилийниците на Стойков са изчислили добре, преди да го атакуват.

Подобна ситуация се разигра и в България това лято, когато някакъв си швед от малкото градче Бисгордън изрита българска камериерка в главата, докато чисти в един от многобройните хотели на “Слънчев бряг”.

Общият работник в дърводелска фабрика Ралф Сундберг се превърна в кошмара на камериерката Диана Петкова - столичанка на зряла възраст, с висше икономическо образование, решила да припечели някой лев през летния сезон.

Когато едрият скандинавец се приближава към Диана в хотела, в който току-що е пристигнал, камериерката е свита на кълбо и чисти. Диана леко се повдига и въпросително поглежда към чужденеца. Точно в този момент, без да каже нищо, Сундберг я рита силно в главата. Жената пада като отсечена, губи съзнание за няколко секунди. Също както и биячът Стойков, шведът подминава невъзмутимо и продължава пътя си по коридора, без дори да се обърне назад.

Същата нощ 53-годишният Ралф е задържан за няколко часа, а дъщерята на камериерката я грабва и я води в бургаската болница. Диана е със силни болки в главата, с разбита долна устна.

Сундберг е освободен след часове, а камериерката е освидетелствана и се връща в хотела. Според съдебни медици Диана Петкова е получила лека телесна повреда - становище, което се оказва ключово за процеса срещу 53-годишния швед.

Именно тази квалификация на нанесения ритник му позволява да се измъкне от цялата каша с чисто съдебно досие, получавайки само административно наказание глоба в размер на 4500 лв.

Ако ритникът на шведа бе с една идея по-силен и Диана бе получила средна телесна повреда, както студентката от Берлин и както бургаската баба, изритана от шизофреника Живко, днес нямаше да й се налага да води ново дело срещу Сундберг за парично обезщетение.

В наказателния процес срещу шведа пострадалата дори нямаше право да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. Такъв е законът и магистратите го спазват. Друг е въпросът дали е морално...

"Сундберг не понесе никаква наказателна отговорност, а глоба от 4500 лв. за него е нищо.

Магистрати използваха вратички в закона. Ако бяха сериозни съдии, въобще нямаше да му се размине с такава мизерна глоба. Законът може да бъде различен, но в крайна сметка всичко е свързано с корупцията. За мен нещата са ясни. В България няма и няма да има скоро съдебна реформа. Публична тайна е, че има корупция в съдебната власт. В много, много случаи, не само в моя", твърди Диана Петкова и никой не може да я убеди в противното. Камериерката не се е отказала, ще съди Сундберг в гражданско дело за 50 000 лв. обезщетение. 

На 21 декември бургаският адвокат Станко Кралев, който я представлява, внесе гражданския иск. Делото ще се гледа в родината на Сундберг.

Защо едни могат да влизат в затвора, а други не, пита Диана след съдебния процес срещу 26-годишния Живко Кючуков, изритал пенсионерка на автобусна спирка в Бургас.

Седем месеца след нападението, станало на 9 май, Кючуков се призна за виновен и получи редуцирана с една трета присъда.

Той влиза зад решетките за 3 г. - точно толкова, на колкото бе осъден биячът от берлинското метро.

Силният ритник на Живко, нанесен в гръб по беззащитната 74-годишна Виолета, възмути не по-малко от ритника на шведа и този на гурбетчията Стойков.

 Но ако шведът Ралф и българският гражданин Светослав просто подминават жертвите си, то агресивният Живко се връща с паве в ръка.Биячът продължава да сипе закани, вдига ръка да удари вече падналата баба още веднъж, но няколко смели жени се изправят между него и пенсионерката, просната на земята.

Ритникът на Живко чупи тазобедрената става на бившата начална учителка. Виолета е оперирана, месеци наред ходи на рехабилитация. Тя все още се придвижва с патерици, не смее да излиза сама навън. Бургаският окръжен съд определи 20 000 лв. обезщетение - за нанесени морални щети, плюс разходите по лечението.

Виолета обаче е на мнение, че никаква сума пари не може да й компенсира мъките, болките и стресът от преживяното. А то е повече от абсурдно, като се има предвид, че между нея е нападателя не е имало нито конфликт, нито някаква вражда.

Те не се познават, просто възрастната жена се оказва на неподходящото място в неподходящото време. На спирка в жк. "Изгрев", на която автобус чака шизофреникът в ремисия Живко Кючуков.

"Нещо ме подтикна, не познавах жената", казва Живко в съда. Пред магистратите той за пръв и единствен път се извини на пострадалата.

За разлика от шведа Ралф, който многократно съжали за случилото се и в съда, и пред медиите. Но макар пред журналисти щедро да обещаваше финансово обезщетение за камериерката, той така и не намери сили да й се извини очи в очи.

Цяло лято Сундберг повтаряше, че е добър човек и подобно нещо му се случва за пръв път в живота. Оправдаваше се с голямото количество алкохол, което пил на 3 юни. Ралф започнал с вино още във влака, докато пътувал към летището за почивката си в България. После в самолета продължил да пие, а кацайки в България, завършил с няколко кенчета бира в таксито, на път за “Слънчев бряг”.

Така на 3 юни вечерта той вече бил порядъчно замаян, а за капак изгубил брат си, с когото пристигнал на почивка. В размътения му мозък изплувала мисълта, че брат му може да е отвлечен, сторило му се, че персоналът на хотела нещо крие и това го направило още по-агресивен. След като ударил камериерката, Ралф се прибрал в стаята си, а като го пуснали от ареста същата нощ, заспал на шезлонг до басейна на хотела.

През цялото време престоят на шведа в България бе съпроводен от скандали. На 18 юли, след 40 дни в ареста, тихомълком и без присъствието на журналисти, окръжни магистрати от Бургас пуснаха Сундберг под домашен арест. Но последва нов гаф, тъй като се оказа, че никой от хотелиерите в “Слънчев бряг” не желае да приеме шведа бияч.

Съд и прокуратура се видяха в чудо и в крайна сметка Сундберг бе настанен в малко студио до стадиона в комплекса, в което прекара до същинския процес на 26 септември.

Ден след присъдата - глоба, шведът се изниза през летище София и отлетя за родината. Все пак плати 4500 лв. на държавата няколко седмици по-късно, когато и на втора инстанция наказанието му бе потвърдено.

"Не съм изненадана, но съм много възмутена от това, че българинът, който удари пенсионерката, влиза в затвора, а шведът Сундберг, който ме изрита в лицето, се отърва само с глоба. Вярно, при жената от Бургас е нанесена средна телесна повреда, но аз след ритника в главата паднах и изгубих съзнание.

Бях на косъм и не виждам кое е по-различното", казва Диана. Оставала й утехата, че Ралф все пак получил възмездие в родината си. Той е бил изгонен от работа и прогонен от съгражданите си, става ясно от публикации в български медии.

Сега е ред на бияча Живко, защото и в бургаския затвор не са на почит “смелчаци”, които посягат на баби.

Още от Репортаж

Напрежение около мерцедеса на Десислава Радева на улицата, столичанин снима разправия между КАТ и НСО, службите не коментират

"Питайте НСО", лаконична бе първата дама на въпрос имало ли е инцидент в центъра на София, на който тя е присъствала. От президентския екип допускат провокация КАТ и НСО са влезли в пререкание край

Българката, изродила бебе във влак в Лондон, гледала децата на петролен магнат

l Току-що си била купила палто и с него завила новороденото l Марияна няколко дни се притеснявала дали родилката ще оживее заради треската и влошеното й състояние l Преди 3 месеца присъствах на

Румънец опитал да внесе нелегално през "Дунав мост" 5 коня

Румънец опитал да внесе нелегално в България пет коня. Това съобщиха от "Гранична полиция" в Русе. Около 6.30 ч. тази сутрин 64-годишен румънец спрял с камион със софийска регистрация на ГКПП "Дунав

Френският съд се съгласи да предаде Баневи на българските власти

Апелативният съд във френския град Екс ан Прованс даде съгласието си за предаването на Николай и Евгения Баневи на българските власти. Френските им адвокати сега вероятно ще обжалват пред Касационен

КАТ и НСО в пререкания край мерцедеса на Десислава Радева (Видео)

"Питайте НСО", лаконична бе първата дама на въпрос имало ли е инцидент в центъра на София, на който тя е присъствала. От президентския екип допускат провокация КАТ и НСО са влезли в пререкание край

Осъдиха на една година условно джигита за дрифта пред парламента (Видео)

Владислав Антонов получи една година условно с 3 години изпитателен срок за дрифта в близост до протестиращите, съобщи Би Ти Ви. Той беше задържан, след като направи няколко опасни маневри с колата

Откриха голям източник на радиация под Антарктида

Британски геолози и специалисти по изучаването на океаните установиха, че под Антарктида е разположен голям радиоактивен източник на топлина, който досега не беше известен на науката,

Крокодила подал 33 жалби срещу магистрати от януари досега

След задържането му на 11 януари 2018 г. Емил Милев е подал 33 жалби срещу съдии, прокурори, следователи, съдебни охранители (повечето от които работят в специализираните съдилища и прокуратури).

Пиян шофьор се хвърли в 10-метров изкоп с колата си (Обновена + Снимка)

25-годишен младеж с БМВ се оказа в изкопа на един от пробивите на бул. "Левски" с бул. "Владислав" в морската столица, в района на автогарата. Няма данни шофьорът да е пострадал сериозно,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.