Русков и Карабашлиев по-четени от Вазов и Димитър Димов

23.12.2017;

Това определено може да се нарече годината на Милен Русков. По кината в България излезе "Възвишение", писателят получи наградата на Столичната община, а "Чамкория" се превърна в една от най-продаваните книги в страната и дори получи своя преработена версия.

За Русков идва още едно признание - той е най-търсеният и четен автор според Столичната библиотека, като със своите два тома на "Чамкория" и "Възвишение" изпреварва дори класиците Иван Вазов с "Под игото", Димитър Димов с "Тютюн" и Димитър Талев с "Железният светилник", който дори остава на 11-о място и не успява да влезе в челната десетка.

Веднага след Русков се нарежда Захари Карабашлиев също с два романа - излезлия преди девет години роман "18% сиво" и най-новото си произведение, което грабна вниманието на читателите - "Хавра". Това е и годината, в която снимките по екранната версия на "18% сиво" вече вървят, а предстои да бъде изготвен сценарий и по "Хавра".

Най-продаваната авторка, а и най-четената според Столичната библиотека остава Ивинела Самуилова с нейната "Бабо, разкажи ми спомен: Истории от махала Небесна". Познаваме Самуилова от "Къде отиваш, пътнико?", а последната й книга е стопляща сърцето история: във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки като между баба и внучка. Баба ива не е много учена, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

След нея се нарежда авторът Ангел Игов и "Кротките" - книга за едно от най-тежките времена в българската история - романът излезе навреме за седемдесет и първата годишнина от деветосептемврийския преврат.

На пето място в класацията на Столичната библиотека откриваме "Стопанката на Господ: Сказание и требник на българската народна вяра" от Розмари де Мео. Макар че се разпространява само онлайн, според някои източници това е също така една от най-продаваните книги в страната, от която са изчерпани близо 1 милион копия. Творбата разкрива на своите читатели различни поверия и тайнства на българската култура, които авторката е събирала през годините.

Изненадващо, но след нея пък се нарежда най-награждаваният български автор Георги Господинов с култовия си роман "Физика на тъгата". Това е и най-превежданата българска книга в света, която тази година бе преиздадена за шести път.

След него се нареждат Стефан Цанев с титаничната "Мравки и богове: Хроника на ХХ в." от 2012 г. и Изабела Шопова с творбите си "На изток - в рая", "На запад от рая", издадени през 2009 г.

Едва на девето, десето и единадесето място са Вазов, Димов и Талев с най-значимите си произведения. И макар голяма част от книжарниците да не са изкарали своите годишни класации, то "Хеликон" вече го е направила и по нея може да се направи извод как ще изглеждат подредбите от останалите магазини за книги.

Според данните на верига книжарници "Хеликон" за цялата 2017 г. (до 10.12.) най-продаваният български автор отново е Милен Русков. На трето място е изпреварен единствено от Дан Браун с "Произход" и Нарине Абгарян с "Три ябълки паднаха от небето". Русков влиза в класацията с двата тома на "Чамкория" и новото издание на "Възвишение". Прости сметки показват, че ако се съберат продажбите на трите му книги, ще изпревари дори световния Дан Браун.

Кои са следващите в класацията и кои продължават вече по-дълги години да се продават добре, четете в хартиеното издание.

Още от Шоу

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

РАК: Трудности

РАБОТА Ако в началото на седмицата сте натоварени с работа, не настоявайте да се заемете сами със задачите, които трябва да бъдат разпределени между колегите ви.

ЛЪВ: Трудности

РАБОТА В петък и почивните дни ще се наложи да обсъждате нови задачи във връзка с краткосрочно делово планиране. Ако срещнете трудности и по-бавно се справите със задачите си, бъдете доволни,

ДЕВА: Добронамереност

РАБОТА В началото на седмицата бъдете добронамерени и не спорете с колегите си. Ако някой ви е засегнал, не се ядосвайте, а си помислете дали причината не е във ваши действия.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.