Шефът, водил корумпирани колеги в затвора, да стане началник на ДАИ

20.12.2017;

Китайците имат древна традиция от време на време да ходят на гробищата, без да са в траур или пък заради годишнина от смъртта на близък човек.

Не го правят и защото цените на гробовете в Китай се увеличават с по 30 процента всяка година и там реално е много по-скъпо да умреш, отколкото да живееш.

Китайците ходят на гробищата, за да докоснат смъртта и да си припомнят колко земни са всъщност. Това ги приземява в случай че са си повярвали твърде много, коригира самочувствието, поведението им, напомня им да не са прекалено амбициозни в плановете за бъдещето.

От тази гледна точка този по-стар от хартията и барута обичай би бил много полезен за адски много хора и в нашата страна. Бих пратил на тур в Малашевския гробищен парк цялото Народно събрание и цвета на комсомолската олигархия, например.

За да ти въздействат по този начин домовете на мъртвите обаче, трябва да имаш все пак специална нагласа и отношение. Необходимо е поне да се съмняваш, ако не осъзнаваш директно, че си загубил усещане за гравитация. Това обаче се оказва прекалено трудно за мнозина. Така че китайската практика няма да е от особена полза като стрес тест в българската действителност.

Шефът на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ, днес преименувано на агенция) в Пазарджик Владимир Добрев обаче е измислил нещо много по-новаторско, оригинално, съобразено с нашите особености, и с максимален превантивен ефект. Той е завел подчинените си на инструктаж в местния затвор.

В България всички държавни служители, ангажирани с контрол на гражданите и бизнеса, пък особено тези от ДАИ, са си постоянно с единия крак в затвора, а не в гроба. А този за лишаване от свобода в Пазарджик в момента е с най-отвратителните условия в цялата страна.

Така че, когато началникът води там подчинените си, той все едно ги пренася с машина на времето в бъдещето. Една от служителките обаче се травмирала толкова жестоко от екскурзията зад решетките, че подала оплакване, а шефът Владимир Добрев е наказан дисциплинарно.

Най-вероятно наказанието идва от изпълнителния директор на Агенцията. Поредният, който не може да реши проблемите с коруцията в ДАИ. Там от години се вземат много повече подкупи, отколкото в КАТ и в Гранична полиция, взети заедно. Бият ги само митничарите.

Началниците на Агенцията се сменят един след друг, но без никакъв резултат. Явно и поредният шеф няма да промени нищо в системата, след като наказва единствения си началник с оригинална визия и идеи за въздействие върху корупционните нагласи на служителите. Нещо повече, на национални съвещания на ДАИ Владимир Добрев, който има и кариера в МВР, е дал още много идеи за контрол за лоялността, включитело и психологическо изследване на инспекторите, каквото има и в полицията.

Разбира се, нищо от това не е възприето и въведено, защото явно идеята не е да се пресече корупцията в Агенцията, а подкупите да продължават да се взимат и да се рекетират граждани и транспортни фирми.

Аз, ако съм на мястото на премиера, началника от Пазарджик бих го назначил още в 2-та работни дни между Коледа и Нова година направо за изпълнителен директор на ДАИ.

А в екскурзионните турове по затворите бих включил цялата рискова администрация в държавата.

И понеже стана дума за Китай, там не разхождат чиновниците в затвора, а на гробищата, както отбелязах по-рано, защото за корупция се издават и смъртни присъди, а наказаните за взимане на подкупи в последните 4 години са 1 милион и 340 хиляди души.

Ние китайците никога не можем да ги стигнем, както и американците, но поне да заложим на собствения добър опит.

Още от Коментари

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

За Иванчева ще плащаме всички

Нали разбирате, уважаеми хора, че някой ден г-жа Иванчева ще осъди българската държава в ЕСПЧ и ще получи обезщетените за тормоза, но никой няма да ѝ върне загубеното време?

Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100

Като напишеш в гугъл “телефонни измамници”, настръхваш През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100.

Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход

„Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход, както и ниската социална защита. Ако нещо свързва протестите с БСП, то това не е организацията,

Цветанов: След оставката правителството излиза по-работоспособно

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Крайно време да се прекрати оценяването на Орбан като европейски политик

Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет към Русия на Путин и желанието на Орбан като руски лобист да

"Книга за българския народ" на Стоян Михайловски е от края на 19-ти век, но хич не е овехтяла

"...На другий ден в Шех-кмьислям-капия избухна пожар...Няма веч архива!" Тази сатирична книга е написана от Стоян Михайловски в края на 19-ти век. Казва се "Книга за българския народ" Предполагам че

Тръмп: Отговорих на въпросите на Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отговорил на писмените въпроси на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Валери Симеонов след оставката: Да видим ще продължат ли протестите и на какво основание

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.