Жени на годината: Елисавета и Красимира от "Майко Мила!" превзеха интернет

16.12.2017;

l Не сме сресани и озарени от обич. Ние сме жени с амбиции, неврози и дупки на чорапите, казва Белобрадова

l Успехът не идва на едро и внезапно като тир с картофи, анализира Хаджииванова

Най-неподражаемите и любими майки в България Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова вече официално са признати за завоевателки на онлайн пространството с отличието "Жена на годината" в категорията "Интернет". Двете стоят зад суперуспешния сайт за родители Maikomila.bg. Общо имат 4 деца, а цели 3 от тях растат под грижите на Елисавета, която някак намира време и да екзалтира фейсбук ширините под псевдонима Letiashtata Kozzila Erato.

- Лесно ли се впечатлява онлайн пространството, докато едновременно се отглеждат деца и се организират цял куп полезни каузи?

Красимира Хаджииванова: Народът е казал: "Всяко чудо за три дни", а при нас вече почти две години. Явно сме наистина огромно чудо. Както ми заяви една приятелка, тая година Жена на годината, догодина - Мъж на годината.

Елисавета Белобрадова: Народът е доказано мъдър и също е отсякъл: "Лесно нЕма!" Всичко е трудно, но за сметка на това суперинтересно! И ако не беше толкова изморително, щях всяка сутрин да ставам със скок и да се провиквам през прозореца: "Днес ще пиша статии, днес ще гледам деца, днес ще измислям как да съм забавна и ще простирам". Уви, едва си отлепвам едното око и се старая да бъда максимално ентусиазирана.

- Какво струва на една жена да е успешна днес, когато ежедневието я притиска до стената с хиляди отговорности и проблеми?

Красимира: Много бачкане, търчане, нерви, свирене с клаксон на идиоти, които те засичат, отговаряне на хиляди съобщения и имейли със закъснение, последващи извинения колко съм заблеяна, постоянна липса на сън. Понякога, когато (рядко) имам уикенди, в които не работя, се случва буквално да стоя и да блея в стената от умора. Ако някой си мисли, че успехът идва на едро и внезапно като тир с картофи и ти се стоварва върху главата, а ти само плуваш в благоденствие и радост, да знае, че е в грешка. Отнема много време и усилия да ги отгледаш тия картофи, да ги натовариш на тоя ми ти тир и да го засилиш по пътя, а след това да го управляваш правилно, без да излезе от пътя и да се обърне в някоя нива. Ще прощавате за натуралистичното обяснение.

Елисавета: Коства здравето, съня, часовете при козметика, прическата и нервите. Но си заслужава. Заклевам се. Особено ако имаш разбран мъж, който ти купува по някое цвете, зарежда миялнята и всеки ден ти казва, че си супер.

- Как се роди "Майко Мила!"?

Красимира: За разлика от нас, които раждахме секцио, "Майко Мила!" се роди естествено и спонтанно. Просто се събрахме две жени, които имат чувство за хумор и искат да говорят по теми, които досега никой не беше повдигал.

Елисавета: От необходимостта да кажем на света, че това с майчинството не е, което ни разправят по рекламите. Ние не сме сресани и озарени от обич. Не сме слаби и щастливи до пералнята. Не сме състезателки по биопюре. Ние сме жени с амбиции, неврози и дупки на чорапите. И да - О! Скандал,- забравяме да си измием зъбите от притеснение и умора. Искахме с Краси да разбием тези митове и измислици, да се посмеем, да се оплачем, да си поплачем и да създадем общност от яки жени, които да са честни към себе си.

- В началото смятахте ли, че сайтът ще се сдобие с армия от читатели и ще даде необходимото (полезно и приятно смешно) на жените, които се опитват да оцеляват сред памперси, играчки, гладни деца и мъже и т.н.?

Красимира: В първия ден, в който пуснахме сайта - 13 април 2016 година, три пъти трябваше да сменяме хостинг плана с по-висок, тъй като възможностите му се изчерпваха през час. Помня, че Елисавета търчеше да плаща нов и нов план само за да може да се отваря сайтът. Толкова много бяха посещенията. Тогава си казахме, че това май ще е нещо по-голямо, отколкото си го представяхме.

Елисавета: Аз смятах от началото. Краси - не чак толкова. И не защото сме гениални или няма други като нас - този модел е работещ в САЩ от години, а защото такова нещо просто нямаше в България и всички звезди се бяха подредили, така че да работим и да ни се получи.

- Кой е най-големият ви успех с платформата "Оле Мале!", чрез която помагате на майки на деца с увреждания за тяхната финансова и професионална независимост?

Красимира: Това, че превърнахме хобито на тези майки в бизнес и че все повече хора научават, че социалният бизнес и социалното предприемачество са нещо естествено и нормално. Променяме нагласи, а това, както всички знаем, е тегава работа.

Елисавета: О, там успехите са много. Създадохме общност от майки, които си помагат. Направихме професионален рекламен клип заедно с агенция “Ноубъл Графикс”, който беше номиниран за наградите Effie. Участвахме на десетки базари и продължаваме с пълна пара. Страшно е вълнуващо. Но 2018 г. ще е още по-вълнуваща, когато започнем да обикаляме България.

- В момента коя кауза сте взели най-присърце?

Красимира: "Оле Мале!" винаги ще е на първо място и най-близо до сърцето ни.

Елисавета: Това е нашата кауза. "Жена на годината" се мени всяка година, но нашата кауза е нашето сърце и няма да я изменим.

- Откога се познавате двете?

Красимира: Реално, откакто решихме да направим "Майко Мила!". Преди това сме се засичали из интернета. Първото ми впечатление от нея беше, че е тотално ненормална и че в нея има имплантирано нещо, което я кара да говори супербързо и да забравя всичко навсякъде. То и до ден днешен така си мисля. (Смее се.)

Елисавета е като тасманийски дявол с огромно чувство за хумор. Търчи непрекъснато в кръг и търси нещо, ровчи, прави, блика от идеи и през цялото време прави всичко това по много забавен начин. При нея няма "не може". Ще намери начин да стане!

Елисавета: Никой не ни вярва, но се познаваме от тогава. Преди това сме си разменяли общо 10 думи. Моето впечатление от Красимира бе, че няма такова прекрасно, вълшебно същество. Малко е изнервена и понякога се караме по телефона, защото аз съм истеричка, но това за нас е нормално. Безкрайно съм щастлива, че срещнах това талантливо, темпераментно същество. Умна, с чувство за хумор, пише великолепно, страшно много работи, яде с удоволствие.

- Карате ли се действително понякога?

Красимира: Случвало се е да започнем да кудкудякаме като кокошки по някой спорен въпрос, но щом не сме се скубали на публично място и не сме се удряли с тиган по главата, всичко е наред.

Елисавета: Много рядко. Аз се разкрещявам, а тя ме изчаква, защото е по-умната и разбраната от двете. И по-младата. На мен са ми ниски нивата на витамин и крещя повече, отколкото е редно. Как ме търпи, не знам. Но и се старая де. Добре, че сме и двете работохолички, та преодоляваме супердребните си недоразумения лесно в името на любимата работа.

- За какво не ви остава време?

Красимира: Да спя, да пътувам за кеф, да чета. Да ходя на кино сама - обожавам това. Понякога не ми стига времето и да се облека така, както съм си мислила предната вечер. Просто ставам с триста зора, нахлузвам си джинсите и поемам по пътя като изтощена мечка.

Елисавета: За мен. Искам да остана сама със себе си, но няма кога. Затова дебна да пътувам до някъде самичка и това са единствените часове, в които се отпускам и затварям щастливо в себе си. На път. Доста клето звучи. Искам да чета, да ходя на кино, да блея. Да спя. Да изпадна в ступор на стол. Но най-хубавите моменти за мен – сама в ресторант с книга.

- Как ви карат да се чувствате хора, лишени от чувство за хумор?

Красимира: На мен лично ми е адски неудобно да общувам с такива хора. Не знам как да се държа с тях и понеже осъзнавам, че са сухари, отвътре ми идва да започна да се държа още по-неподходящо. Не съм най-тактичният човек, нито най-дипломатичният, и имам навика дори и в привидно неподходящи ситуации да се шегувам - просто така съм се родила. И като се сблъскам с някой чукундур, сърцето ми страда от тая сухота и тесногръдие.

Елисавета: Понякога се ядосвам, но повечето време просто подминавам с разбиране. Никой не е длъжен да има чувство за хумор или точно моето чувство за хумор.

- Елисавета, как ще представите Letiashtata Kozzila Erato?

Елисавета: Козилата е агресивно животно, което лети и хвърля огън и жупел и само в много малък отрязък от време гнезди кротко и се захранва с пържоли Това е шега, разбира се, и от тази шега на една маса произлезе и моят псевдоним.

- Тази онлайн популярност носи ли ви някакви негативи?

Елисавета: Не съм забелязвала да има. Всъщност е забавно, мило и срещах жестоки хора, които ми помогнаха за толкова добри дела, че нямам думи. Няма негативи. Само приключения.

- Спомняте ли си какви бяхте, преди да приемете почетната служба на майки?

Красимира: Както казва една позната,"беше една дива коза".

Елисавета: Вече не помня. Това беше много отдавна, боже мой, но май си бях пак същата, просто по-неуверена. Децата вдъхват увереност, че имаш суперсили. 

- Кое е последното нещо, което научихте от децата си?

Красимира: То не е точно нещо, което съм научила от сина си, но той е замесен. Снощи поиска варено яйце и аз, в опит веднага да му го доставя, реших да стопля едно вече сварено яйце в микровълновата. На десетата секунда от нея се чу нещо като взрив на газопровод, а по стените на микровълновата артистично се стелеше мус от жълтъци и черупки. Никога не топлете варени яйца в микровълновата.

Елисавета: Че са адски сладки. Безобразно сладки. Всеки ден ги гледам и го научавам наново, защото докато спя го забравям. Сутрин ги поглеждам и съм: „Господи, какви адски сладки деца“. И после се нахвърлям да ги целувам и мачкам. Тинейджърката е в потрес от мен, но останалите още се радват много на изблиците ми на любов.

- Кога плакахте за последно?

Красимира: Снощи, като слушах някаква песен.

Елисавета: Когато разбрах, че сме се класирали на финала на „Промяната“ с "Оле Мале!". Поревах си бая от щастие и вълнение. Конкуренцията беше изключителна, само силни проекти и направо не знам как се добрахме, много съм щастлива, още го преживявам.

- Как реагираха съпрузите ви на новината, че сте жени на годината?

Красимира: Прилично.

Елисавета: Моят мъж ми каза, че най-сетне съм станала Жена на гАдината не само по домашному, но и официално.

- А децата?

Красимира: Моето дете е малко и за него съм си просто "мама".

Елисавета: Е, как да реагират? Едното започва да крещи: "Мама е жена на годинатааа", другото започва да крещи след него, третото започва да крещи, макар и нищо да не разбира. После всички започват да тичат, събарят, аз започвам да крещя да млъкнат и да отиват да си измият ръцете и вълшебният миг приключва.

Още от Шоу

Певицата Никол Шерцингер се насочи към друго изкуство

Никол Шерцингер се насочи към друго изкуство, различно от музикалното. Певицата е направила скулптура, с която се похвали в социалните мрежи. Произведението на изкуството представлява женско тяло с

Венцислав Янков, малкият близнак от “Под прикритие”, впечатли в Кралството с маса и два стола

Само една маса и два стола са необходими на актьора Венцислав Янков, известен с ролята си на малкия близнак Ники от "Под прикритие", за да впечатли в Обединеното кралство със своя авторска постановка.

ОВЕН: Изненади

РАБОТА От първия ден на седмицата ви очакват изненади, но ви предстои ново делово запознанство. Ще се наложи да вземате важни решения, свързани с бъдещите ви планове. Овладейте емоцията си.

ТЕЛЕЦ: Конфликти

РАБОТА В началото на седмицата са възможни конфликти и недоразумения, които ще ви загубят времето. Необходимостта да получите на всяка цена признание ви създава проблеми.

БЛИЗНАЦИ: Интуиция

РАБОТА През първите дни на седмицата сте в центъра на общественото внимание и с лекота достигате привидно непостижимото. Разумът и интуицията ви подкрепят в сложна ситуация на работното място.

РАК: Съобразителност

РАБОТА В петък и почивните дни бъдете съобразителни, прозорливи и гъвкави, ако искате да творите спокойно и бързо да решавате проблемите си. Работете усилно.

ЛЪВ: Проблеми

РАБОТА Ако в началото на седмицата имате проблеми, те са предизвикани от неволно допуснати грешки от ваша страна и от нежеланието ви да приемете съвети от колегите си.

ДЕВА: Промени

РАБОТА В началото на седмицата сте прибързани и допускате грешки. Пригответе се за проблеми, свързани с промени в работата. Конфликтът с ръководството е неизбежен.

ВЕЗНИ: Внимание

РАБОТА В петък и почивните дни не се разсейвайте, а обърнете внимание на задачите си, ако сте на работното място. Бъдете внимателни. Не вземайте важни решения,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.