Брутални далавери с 33-те милиона за Хитрино

14.12.2017;

Докато инвалиди мръзнат във фургони, слагат нови дограми на къщите, а след това ги събарят. Не видели навреме, че са пред рухване

Една година след експлозията на цистерни с пропан в шуменското село Хитрино, която уби 7 души и изравни със земята десетки къщи, местните са пред скандал заради далавери с помощта от 33 милиона лева. Парите бяха отпуснати от правителството и Европейския съюз за спешно възстановяване на почерненото село.

"Разделението между хората е такова, че те дори не могат да се разберат за паметната плоча на загиналите, да не говорим за подялбата на парите от помощите", коментира пред "168 часа" човек от Хитрино.

С такъв огромен финансов ресурс пострадалото село не само че трябваше да възкръсне като птицата Феникс от пепелта, но и

да се превърне “във втори Дубай на Балканите”

Премиерът Бойко Борисов, който в първите часове след зловещия инцидент с дерайлиралия товарен влак беше до хората, предрече, че призрачното село още през пролетта на 2016 г. ще се превърне в едно от най-хубавите кътчета в България.

За съжаление прогнозата му не се сбъдна, а причините според жителите са, че милионите се разпределят несправедливо. Някои, чиито домове не са засегнати от взривната вълна, получават много, а най-пострадалите не вземат нищо.

Къщи с нова дограма, но съборени,

защото няма да издържат, неправомерно изразходени средства и хора със здравословни проблеми, оставени на произвола на съдбата. Това са само част от случаите, които в момента разтърсват призрачното село Хитрино.

Почти година след взрива там омбудсманът Мая Манолова посети пострадалите домакинства. Повод за това бяха 15 жалби, които тя получи за неправомерно разпределение на финансовите средства от дарителския фонд, който Българският червен кръст откри след бедствието.

В тях жителите на шуменското село се оплакали, че вместо да попаднат в първа категория за парични обезщетения, която е за пострадали домакинства с напълно разрушени или подлежащи на събаряне къщи, са били определени от местния обществен съвет във втора и трета категория. Все едно са за частичен и основен ремонт или са с по-малки материални щети.

Според Манолова разминаване е открито и при средствата за многофамилните къщи. Пари са били отпуснати само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент

обезщетение трябва да получат семействата,

обитаващи всеки етаж.

"Лично посетих на място над 15 адреса и се уверих, че една сериозна част от сигналите на хората са напълно основателни - разказва омбудсманът. - Преди всичко става въпрос за семейства, чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите трябва да са в първа категория."

След намесата й кметът на Хитрино Нуридин Исмаил свика извънредно заседание в общината на местния обществен съвет. На него бяха представени всички жалби, като молбата на Манолова бе тези случаи да бъдат преразгледани.

"При новия поглед на оплакванията бяха отчетени социалното положение на домакинството, брой на членовете на семейството, има ли деца, здравословното им състояние и др. - сподели пред "168 часа" Василка Каменова, генерален директор на БЧК. - Причините за жалбите са обективни и субективни.

Чисто човешко качество е да гледаме на съседа какво му е предоставено. Някои хора се чувстват онеправдани."

По-интересни обаче са скандалните случаи, в които се поставя нова дограма на няколко къщи, но след това те са съборени, защото нямало да издържат. Което е доказателство, че има прахосване на пари.

"Обясненията, които получих, бяха, че при първоначалния оглед част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт, което е

поставило собствениците им в по-ниска категория за обезщетяване

- разказва Мая Манолова. - След вторичния оглед обаче някои от същите къщи са били определени за събаряне, което е и направено."

Според кмета на селото тези дограми ще бъдат използвани, когато къщите отново се построят. Интересно как, след като те вече са захвърлени в боклука.

Повечето хора от Хитрино са възмутени, тъй като досега трябваше селото да има напълно различен вид. Но все още половината от пострадалите посрещат зимата в потресаващи условия.

Един от критичните случаи е с Николай Цачев. Той е почти неподвижен,

със сменени стави, защото бе един от тежко пострадалите след взрива. До този момент мъжът живееше в един от фургоните, в които временно са настанени хора с изцяло разрушени домове.

При посещението в Хитрино на омбудсмана Мая Манолова по нейно настояване Цачев бе преместен в кризисния център в Шумен, където ще остане до окончателното му приемане в старчески дом, където да се грижат много по-качествено за него.

Още от Скандал

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.