"Дъвка за балончета" - как децата очароваха публиката

12.12.2017;

Четири вече пораснали хлапета и четири смели таланта на новото време са главните "виновници" за очарованието на "Дъвка за балончета" - дебютния игрален филм на режисьора Станислав Тодоров-Роги.

Лентата нямаше да е възможна без отбора на сценаристите Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов - деца на 80-те, които успяха по най-въздействащия начин да върнат своето детство на големия екран през носталгичния поглед на възрастните. Чрез своите собствени спомени те разказват, както никой досега, за своето поколение, за първата любов и за мечтите, които понякога трябва да останат несбъднати.

Сценаристите напълно заслужено бяха отличени за работата си със "Златна роза" на 35-ия Фестивал на българския игрален филм.

Действието на "Дъвка за балончета" е неразрушима симбиоза между настоящето и миналото, които се напасват, за да се получат търсените отговори. Вещият в рекламния бизнес Калин неочаквано среща отново дръзката авантюристка Биляна, с която 25 години по-рано биват разделени от обстоятелствата. В техните образи си припомнят едно романтично обещание актьорите Иван Юруков и Теодора Духовникова. Двамата герои започват да извикват от спомените си някогашното щуро ежедневие и най-скъпите моменти със своята приятелска банда. И така четири хлапета се пускат отново в игри и бели в атмосферата на недалечната 1988 г., а пред камерата със своята неподправена харизма завладяват публиката с изпълненията си Андрея Захариев (Калин), Аглея Гумнерова (Биляна), Калоян Лалов (Мони Шпека) и Валентин Александър (Божидар).

Малките звезди съумяват да влязат в детските обувки на връстниците на своите родители и по най-искрен и чист начин да пресъздадат най-култовите лафове, игри, трепети и пулс на онези невинни за мнозина години.

В обширен материал "168 часа" вече подробно разкри тайни от кухнята на "Дъвка за балончета", в който Маркова, Иванов, Кертова и Чепилов разкриха колко време са работили по сценария и какви трепети са ги владеели. Стана ясно, също така, че екипът дълго време търси детска площадка със стари катерушки, блок без нова дограма и класна стая с черна дъска. Както и че целият реквизит е напълно автентичен и събиран от истински хора. Лексиконът на Биляна е този на сценаристката Теодора, а тръбите за фунийки са безценни притежания на оператора Владо Михайлов и осветителя на филма.

Няма как сега да не се отбележи и че в една от сцените участва незабравимата леля Таня в емблематичното стрелбище, с което повече от 25 години радваше поколения деца пред театър "София" в парка "Заимов", заедно и с култовата въртележка там.

В столицата стрелбището на леля Таня и това на Синьото кафе са най-известните и култови места за среща на децата през 80-те. Освен стрелбата със сачми по мишени като бирени капачки и кибритени клечки, на стрелбище можеш да се сдобиеш с модерни дъвки с картинки и картички с лицата на филмови герои като Роки, Рамбо и Хан Соло и певици като СиСи Кеч, Сандра и Саманта Фокс.

Не е тайна, че Андрея, Аглея, Калоян и Валентин също така е трябвало по указания на режисьора да бъдат посветени от своите родители в тайнството на игрите от онова време. Четиримата най-добре биха описали какво е било за тях приключението "Дъвка за балончета" и затова "168 часа" ги попита...

- Как се чувствате като кинозвезди?

Андрея Захариев: Не ме питайте такива неща, за да не ме скъсат от бъзик в училище. Иначе покрай филма сме ужасно заети, но е приятно. На премиерата дойде един мъж при мен и ми разтресе ръката. Поздрави ме за играта ми и каза, че филмът е страхотен. Питах мама кой е пък този и защо толкова компетентно говори за филма, а тя каза, че е един от най-известните кинорежисьори. И Ники Кънчев дойде и поиска да се снима с нас... Странно е. Иначе очаквах хората да харесат филма, бях сигурен!

Аглея Гумнерова: Харесва ми, че по-големите от училище знаят името ми. Но не мисля, че съм звезда.

Калоян Лалов: Не мисля, че съм кинозвезда. Бих искал някой ден да стана, но това е само мечта в момента.

Валентин Александров: Преживяването по време на снимките е най-вълнуващо.

- За коя сцена от филма се забавлявахте най-много?

Андрея: Боят с храна. За съжаление бързо се получи сцената, а на нас, децата, ни се искаше още малко да поснимаме това. Кога иначе вкъщи ще ни се случи?! Помня и сцената, в която живеем под Канала, както и, разбира се, игрите с фунийки, стрелбището. Всъщност работата ни беше да си играем - каква по-хубава работа?!

Аглея: "Убийството" на Бобев и сцената на канала.

Калоян: Когато бяхме в къщата на Бети. Сцената с размазването на доматите беше страшно забавна и много се смяхме.

Вальо: Сцената при стрелбището. Страхотно беше.

- На коя от игрите бихте научили приятелите си?

Андрея: Едно е във филма, друго е в живота. Част от моите приятели едва ли ще приемат да играем на тези игри, твърде много са свикнали със своите си неща. Имам една друга група от приятели обаче, с които мога да пробвам стрелба с фунийки - мисля, че те ще се изкефят. Но защо казват, че нямаме като тогавашните игри?! "Нърф" е същото като стрелба с фунийки, само че по-безопасно. Стрелбища нямаме, но има "Пейнтбол". Имаме и нашите си колекции, макар и виртуални.

Аглея: На фунийки, дори баща ми ми направи тръба още докато снимахме.

Калоян: На стрелба с фунийки и стражари и апаши. Започнахме да играем на стрелба с фунийки в нашия квартал с няколко приятели, а с отбора ми по футбол играем на стражари и апаши.

Вальо: Стрелбата с фунийки.

- Какви други герои бихте искали да изиграете в бъдеще?

Андрея: Аз вече се снимах във втори филм - на режисьора Драго Шолев е и там играя новият ученик, но какво става във филма ще разберете, когато му дойде времето... Бих искал отново Роги да ме режисира и ми се играе в комедии. И в "Дъвка за балончета" има комедия, особено в нашата част. Много е яко да си в салона и да слушаш хората как се смеят.

Аглея: Искам да изиграя тинейджърка балерина.

Калоян: Бих искал да изиграя Леголас от "Властелинът на Пръстените" и "Хобит".

Вальо: Някой герой във фентъзи или приключенски филм. Много вълнуващо е да играеш в история от различна епоха.

"Дъвка за балончета" вече се прожектира в 55 киносалона в 27 града и е разпространяван от “Лента”. Още през първия си уикенд на големия екран филмът привлече 11 200 зрители и оглави родния боксофис.

Още от Шоу

Венцислав Янков, малкият близнак от “Под прикритие”, впечатли в Кралството с маса и два стола

Само една маса и два стола са необходими на актьора Венцислав Янков, известен с ролята си на малкия близнак Ники от "Под прикритие", за да впечатли в Обединеното кралство със своя авторска постановка.

ОВЕН: Изненади

РАБОТА От първия ден на седмицата ви очакват изненади, но ви предстои ново делово запознанство. Ще се наложи да вземате важни решения, свързани с бъдещите ви планове. Овладейте емоцията си.

ТЕЛЕЦ: Конфликти

РАБОТА В началото на седмицата са възможни конфликти и недоразумения, които ще ви загубят времето. Необходимостта да получите на всяка цена признание ви създава проблеми.

БЛИЗНАЦИ: Интуиция

РАБОТА През първите дни на седмицата сте в центъра на общественото внимание и с лекота достигате привидно непостижимото. Разумът и интуицията ви подкрепят в сложна ситуация на работното място.

РАК: Съобразителност

РАБОТА В петък и почивните дни бъдете съобразителни, прозорливи и гъвкави, ако искате да творите спокойно и бързо да решавате проблемите си. Работете усилно.

ЛЪВ: Проблеми

РАБОТА Ако в началото на седмицата имате проблеми, те са предизвикани от неволно допуснати грешки от ваша страна и от нежеланието ви да приемете съвети от колегите си.

ДЕВА: Промени

РАБОТА В началото на седмицата сте прибързани и допускате грешки. Пригответе се за проблеми, свързани с промени в работата. Конфликтът с ръководството е неизбежен.

ВЕЗНИ: Внимание

РАБОТА В петък и почивните дни не се разсейвайте, а обърнете внимание на задачите си, ако сте на работното място. Бъдете внимателни. Не вземайте важни решения,

СКОРПИОН: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата не позволявайте на емоцията да властва над вас, над мислите, над думите ви! Съхранете постигнатото до момента. Откажете се от начинанията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.