Журналистката Весела Тотева с мисия да спасява децата от наркотиците

10.12.2017;

l Днес дилърът е приятелят в училище, който поръчва от интернет праха Х и сам забърква 1000 дози

l Разпространението сега става незабелязано, това не е онази организирана престъпност от 90-те

l Младите не смятат себе си за наркомани, докато масово употребяват синтетика. Пушат “билка”, която ги вкарва в кома, а лекарите не разбират какво е

През 90-те години журналистката Весела Тотева губи свободата си от един демон. Става негов роб в деня, в който посещава за пореден път актуално за времето заведение и неин приятел й дава да пуши. След 10 дни Весела се събужда с абстиненция, а този човек отново й поднася от същото с думите: "Пуши, това е хероин и от днес си го плащаш".

През следващите осем години тя минава през ада, но повежда тежка битка. Своята борба описва в книгата си "Падение и спасение" и повече от 15 години по-късно вече живее друг живот - на победител. И като “Майка на годината” както за своите деца, така и заради тревогата си за много други. Нейното падение и нейният триумф й дават далеч повече, отколкото й вземат.

"Открих своята мисия" - категорична е журналистката пред "168 часа".

Тотева стартира пилотния проект на фондацията си "От другата страна", който от средата на януари ще срещне нея и още 11 нейни съмишленици с деца от 11 различни училища. В час на класния те ще говорят с учениците за наркотиците, за агресията, за щастието, за хобитата, за мечтите.

"Вече имам опит в срещите с деца - признава Весела. - След като публикувах книгата си, започнаха да ме канят от редица общински структури да говоря пред подрастващи. Така обиколих 10-15 града и видях, че има голям проблем - много употребяващи и пълна липса на информираност. Престъпление е, че децата в XXI век

не знаят какво

ги чака,

ако вземат наркотици, и затова го правят. Досега основната превенция срещу тази заплаха се е състояла в това кампанийно няколко избрани места да бъдат посещавани от хора от министерствата, които да говорят по темата, като предават скучно някаква статистическа информация. Разбрах, че това е напълно неефективно и че децата трябва да се информират, но не по този начин. Трябва да се срещат с хора като мен, които са минали през това или не са, но са готини, вдъхновени и мотивирани да помагат.

И може би интуитивно, без да съм специалист, напипах правилната формула. Поне така ми казаха различни експерти и хора от Националния център по наркомании, които ми обясниха, че така трябва. Проблемът е, че няма финансиране, и затова много неправителствени организации и хора, които са опитвали, са се отказвали в даден момент. И аз реших да опитам. И засега нямам намерение да се отказвам."

През септември журналистката основава "От другата страна" заедно със своите две приятелки Ирина Тенчева и Марта Евтимова.

Пилотния проект замислят и изчистват заедно с Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - София, която специално се свързва с Тотева.

"Идеята е да влизаме при учениците от VII клас нагоре в 11 различни училища - елитни, смесени, едно спортно, едно, в което има близо 20% бежанци- разяснява Весела. - В момента превенцията се прилага от X клас нагоре, което според мен е много късно. Хората, които ще говорят пред децата заедно с мен в тази кампания, са мои приятели. Трима от 11-те сме бивши зависими, но другите са просто желаещи да помагат, участват дори моят фитнес инструктор и учителят по таекуондо на дете на моя приятелка. Нито един от тях не иска нищо в замяна, а го прави

напълно безвъзмездно.

Те ще говорят не само за наркотиците и агресията, които са неизменно свързани, но и за това как да търсим удовлетворение в различни посоки - несвързани с купони и дрога. Клише е, но тези срещи могат да бъдат определени и като мотивационни. Ще пускаме на децата и анонимна анкета, изготвена от Антоний Гълъбов, социолога, който също доброволно предостави своите услуги. Нищо не се плаща, всичко около кампанията се прави заради каузата.

След 5-6 месеца да видим какъв ще бъде резултатът. Смятам и вярвам, че ще постигнем положителна промяна, и се надявам в бъдеще това да стане възможно в цялата страна."

Журналистката смята да запази и принципа на досегашните си срещи - в рамките на 7-8 минути

разказва своята история,

после обяснява важността на откровеното говорене, поуката, че наркотиците те подчиняват и отнемат свободата, към която всеки трябва да се стреми. След това е на разположение за техните въпроси и за нейните изводи, че заплахата днес е още по-голяма.

"Питали са ме имало ли е моменти, в които съм щяла да умра. Как съм казала на нашите. Това, което аз от своя страна забелязвам, е, че днес проблемът е още по-огромен - като зараза - сигурна е Тотева. - Всичко е по-страшно заради навлизането на синтетичните наркотици. Така наречените стимуланти, които ги вдигат да учат, да са енергични и т.н. Те са много евтини и всеки може да си ги "сготви" вкъщи. Помежду си те ги наричат с различни улични названия, а в основата им са метамфетамините и амфетамините, към които се добавят най-различни вещества. В София се наблюдава и използването на упойващи неща, но не и хероин, защото децата знаят, че е много страшен. Продължава да бъде любимото оръжие на дявола. Имах среща с американци от тяхната служба за борба с наркотиците ДЕА, които работят в митниците в цял свят. От техен експерт разбрах, че в последните години се наблюдава плашещо завръщане на хероина в САЩ. Според него тенденцията е, че винаги щом нещо тръгне от Америка, несъмнено стига и до Европа. Така че трябва да сме нащрек."

Един от основните проблеми според нея е, че младите не смятат себе си за зависими.

"Те казват на майките си: "Абе, мани я тая наркоманка, тя е била на хероин, а аз пуша трева и вземам събота и неделя амфетамин на купон - обяснява журналистката. - Истината е, че дори тревата вече не е каквато беше. Тази синтетика отключва страшно много проблеми, свързани с мозъчната дейност, и цялата им агресия, на която ставаме свидетели, идва от това.

Провокират се различни психически заболявания -

депресии, паранои, паникатаки и какво ли още не. В същото време техните родители, учители и самите те ги отдават на проблеми в училище и пубертет, но не е така. Говорила съм и с лекари по този въпрос и те са ми казвали, че много често при тях отива дете, което е вземало нещо, но те няма как да разберат какво.

И често тези тийнейджъри умират, а в смъртните им актове пише “На 13 г. умря от инфаркт”, а не от инфаркт вследствие на употреба на... В момента пушат много и нещо, на което казват "билка" - синтетична трева. И от една цигара могат да изпаднат в кома."

Според Тотева и лицето на разпространението много се е променило. И ако преди 15 години трябваше да се обадиш на дилъра или да отидеш там, където знаеш, че ще чака, днес той е твоят приятел в училище. Не е враг.

"Той ти казва, че знае нещо, което да вземеш за купона - разказва Весела. - Ще можеш да правиш секс един час или пък ще можеш да учиш за контролно цяла нощ. А твоят приятел

се е сдобил лесно

с него. Как?

От интернет. В това ме посвети полицай от сектор "Наркотици" в СДВР, който също е част от проекта - Петьо Петков, страхотен човек. Той ми обясни, че не могат да ги хващат вече. Например Пешо от XI клас е по-отворен. Родителите му са му дали кредитна карта, за да може да си поръчва пица, като ги няма, а той срещу 30 евро си поръчва X грама някакъв прах. След това прочита отново в интернет определена рецепта, обогатява го с лекарства от аптеката, които струват от 2 до 5 лева, и прави в едни спейс бегчета 1000 дози. Така той вече е дилър. Всичко се случва незабелязано. Това не е онази организирана престъпност, която познаваме от 90-те. Нито учителите, нито родителите, никой не е подготвен. Затова трябва да се търси изцяло нов подход.

Едно от момчетата доброволци също е било зарибено от свой приятел, който една година не му е казвал какво му дава. А в следващите 10 той е бил на амфетамини. Истината е, че и днес 90% от подрастващите не знаят какво вземат. Затова фондацията се казва "От другата страна" - това, което ни дели, е информираността. Въпросът е на живот и смърт. Темата е ъндърграунд, но децата са в беда."

На 13 декември Весела Тотева ще обяви публично дейността на фондацията си и пилотната кауза, като на събитието ще присъстват и 25 деца - представители на училищните парламенти в най-елитните гимназии.

"Те са най-будните и най-умните, избрани от своите, които ще бъдат посланици на нашата идея сред приятелите си. Искам повече хора да ни чуят,

да посея в сърцата им тази кауза

и те да предадат нататък.

За да може след време да има финансиране, за да идват хора, които да обучаваме, за да достигаме до повече деца, и т.н. Надявам се, че институциите в България ще подкрепят идеята, за да имам време и сили само за нея и всичко това да прерасне в национална кампания приоритет. Вярвам и смятам, че дори едно дете да не вземе наркотик заради някоя дума, чута от мен, ще си е струвало усилията."

Още от Репортаж

Лагерфелд - божество сред простосмъртните в модата (Снимки)

Починалият днес Карл Лагерфелд беше нещо като божество сред простосмъртните в света на модата, където диктуваше тенденциите над половин век до самата си кончина, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

100 години от рождението на Петко Бочаров. Виж последното му интервю пред "168 часа": Жена ми я е страх да не ме грабне Стоянка Мутафова

- Господин Бочаров, на 19 февруари навършвате 96 години, очаквали ли сте такова дълголетие? - Не. Никога не съм очаквал. - Някои казват, че журналистическата професия е изпълнена със стрес и в нея

1,4 млн. лв. в банкова касета на лекар от схема за фалшиви ТЕЛК-ове

6 са арестувани. Не работели с цигани, а само с турскоговорящи български граждани. Подкупите - от 1500 до 2500 лв. на човек  5 лекари и 1 посредник са арестувани от ГДБОП и специализираната

Иззеха контрабанден фреон и препарати за растителна защита за близо 400 000 лв.

Опит за контрабанден внос от Турция на фреон в бутилки и препарати за растителна защита на стойност близо 400 000 лв. предотврати екип на митническа мобилна група. Това съобщиха от Агенция "Митници".

16 000 лв. струва на жител на тутраканско село „залавянето” на телефонни измамници

66-годишен от село Нова Черна е ощетен с 16 000 от телефонни измамници, съобщават от Пресцентъра на полицията в Силистра. Преди дни той се доверил на телефонно обаждане от мъж,

16 000 лв. струва на жител на тутраканско село „залавянето” на телефонни измамници

66-годишен от село Нова Черна е ощетен с 16 000 от телефонни измамници, съобщават от Пресцентъра на полицията в Силистра. Преди дни той се доверил на телефонно обаждане от мъж,

Разследват бракониерски лов от Дунав на 200-килограмова моруна (Снимки)

Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за бракониерски улов на 100-килограмова моруна – престъпление по член 238, ал. 1, буква „г“ от НК,

Мъж, задържан с амфетамини за над 7 000 лева, остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста 46-годишен мъж от пловдивското село Брани поле, задържан с голямо количество наркотици. Той е арестуван на 8 февруари на бул.

Оставиха в ареста мъж, обвинен в контрабанда на 4 кг хероин от Турция

Втора съдебна инстанция - Пловдивският апелативен съд, определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинен в трафик на почти 4 кг хероин от Турция през ГКПП Капитан Андреево

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.