Паника сред руските олигарси: Търсят къде да скрият $200 млрд. заради приближаващи нови санкции

06.12.2017;

Руски олигарси, притежаващи крупни активи в чужбина са в паника заради приближаващата дата за влизане в сила на новите санкции на САЩ.

Няколко от тях вече са се обърнали към руското Министерство на финансите с молба да издаде специални валутни държавни ценни книжа, които да бъдат изкупени от тях с активите, които се намират в чужди банки.

Така те ще могат да преведат парите си от офшорни зони в Русия и са готови заради това да платят процент на държавния бюджет на Русия, съобщи „Ройтерс“, като се позова на четири източника.

Милиардерите не искат да правят преводи от чужди в руски банки на активите си, тъй като не ги устройва доходността, а и особено ценят анонимността, която руските банки не могат да им гарантират.

От друга страна, самите руски банки могат да откажат да приемат офшорни пари, заради опасността самите те да попаднат под удара на санкциите. Западните банки вече са започнали да проверяват сметките на хора, за които се смята, че принадлежат към приятелския кръг на президента Путин и които потенциално могат да попаднат под новите санкции на САЩ.

Някои от олигарсите дори са споделили в тесен кръг, че ограничават появата си на събития, на които присъства и Владимир Путин, за да не привличат вниманието на американците към себе си.

Както е известно, след като Доналд Тръмп подписа през август тази година закон за нови санкции, американското Министерство на финансите бе задължено да състави списък на милиардерите от Русия, близки до Кремъл, като провери източниците им на доходи, наличния капитал в западни банки и бизнес-връзките им в Европа и САЩ.

Срокът за изготвяне на този списък изтича през март 2018 година.

„Хората са в паника. Ситуацията е непредсказуема. Ако те признаят за близък до Путин, как ще доказваш, че това не е така. Да водиш дела за парите си срещу американското правителство е много трудно“, заявява високопоставен служител в голяма руска компания.

Според оценката на Калифорнийския университет, през 2014 година руски граждани са имали сметки в офшорни компании на сума от около 200 милиарда долара, което е около 10% от БВП на Русия за същата година.

Още от Скандал

От догодина цената на “Гражданската отговорност” за някои шофьори ще скочи до 2200 лева!

Стандартните тарифи ще се движат около 280-300 лв. Най-високи стартови цени ще има за млади шофьори в голям град Колкото по-голямо е населеното място,

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.