Тройно клане в дома на софийски адвокат

19.11.2017;

През есента на 1905 г. кървава драма разтърсва софийското общество.

В дома на виден адвокат е извършено тройно убийство. Жестокото и зловещо престъпление е непознато явление за спокойния живот на младата българска столица.

Три седмици преди злодеянието адвокатът Светозар Димитров наема за слуга и файтонджия Владимир Стоянович, известен с прякора Сръбчето. Сърбинът прави впечатление на опитен коняр, грижлив и изпълнителен помощник. Той бързо разучава навиците на господаря си и започва да крои планове за обир. Търси съучастници и за целта се свързва със словенеца Андрей Шкомбла и унгареца Янош Балог. Двамата са дезертьори от австро-унгарската армия и се укриват в София. Шкомбла

се подвизава в гастролиращия

цирк "България"

а Балог работи в железарска работилница на ул. "Веслец". Адвокатът Димитров изтегля от банката 30 000 лв. и това ускорява осъществяването на престъпния замисъл. Интернационалната бригада цял ден умува как да отмъкне парите на баровеца. Надделява мнението да играе ножа. Със задигнатата сума възнамеряват да офейкат в Сърбия или Австро-Унгария.

На 17 ноември 1905 г. гъста мъгла пада на столицата. На 3 - 4 крачки не се вижда нищо. Привечер три сенки се приближават към ъгъла на улиците "П. Евтимий" и "А. Кънчев". Те тихомълком се шмугват в двора на къщата на адвоката Димитров. Спотайват се в яхъра при коня и се подготвят да приведат в действие своето пъклено дело. Докато чакат, пият вино за кураж. Адвокатът обикновено се прибира рано у дома. Тази вечер се отбива с приятели в пивница "Червения рак" и към 20,30 ч. сяда със сестра си Даринка и слугинята Кирияки да вечеря. Час по-късно се приготвят за лягане. Даринка отива в стаята си, а слугинята слиза в кухнята на долния етаж. По халат и чехли, с фенер в ръка, Светозар тръгва до тоалетната, която се намира на двора зад къщата.

Тук го пресреща файтонджията

Стоянович и обезпокоен му казва, че конят е болен, да отиде да го види. Адвокатът влиза в конюшнята и в този момент нападателите се нахвърлят върху него. Шкомбла забива нож в корема му. Димитров тежко се строполява на пода и изохква: "Олеле, загинах." Унгарецът Балог го хваща за гушата и започва да го души. Влиза Сръбчето и с предварително приготвена секира го довършва с няколко удара. Кирияки чува шумотевицата и излиза на двора да види какво става. Приближава се до яхъра и ужасена се опитва да избяга. Словенецът Шкомбла я настига, замахва с балтията и разсича главата колко конвулсии тялото на Даринка притихва. Извършили зверското покушение, убийците трескаво ровят из цялата къща. Не намират никакви пари, а от убития задигат само 30 лв., златен часовник, златен пръстен и ключовете от касата в кантората му. Словенецът прибира чифт обувки и горна риза. Двамата излизат необезпокоявани на улицата и

се изгубват в гъстата мъгла.

По пътя намират уплашения Янош и се отправят към Белопоповския хан да пиянстват.

Рано сутринта на следващия ден Стоянович и Шкомбла посещават кантората на Димитров на ул. "Мария Луиза". Представят се за работници от Захарната фабрика и клиенти на адвоката. Поръчват на секретарката да им донесе кафе. В нейно отсъствие се опитват да отворят касата, но скорошното Тялото му е обезформено

от жестоките удари

Сестрата Даринка е открита сред изцапани с кръв чаршафи със зееща рана в областта на сляпото око. Отстрани на кревата е подпрян окървавеният търнокоп, с който е нанесен смъртоносният удар. Къщата е огледана детайлно от ченгетата. Върху писалището на адвоката намират разхвърляни книжа. Всички долапи и шкафове са разтворени и претършувани.

Докато лекарят изяснява причините за смъртта на жертвите, следователите градят версии за убийството. Полицията действа енергично за разкриване на престъплението. Взети са спешни мерки за откриването и залавянето на престъпниците.

Първоначалните разследвания хвърлят подозренията върху файтонджията. Допуска се и възможността той да е имал съучастници. Припомня се фактът, че Сръбчето е работил известно време в цирк "България" и полицейските власти се насочват натам. Шкомбла е заловен в момента, когато продава златния часовник на адвоката за три наполеона на един от цирковите артисти. Свидетели си спомнят , че в деня на убийството са видели заедно Стоянович и Балог. Последният е арестуван в квартирата му, без да окаже съпротива. Владимир се издирва из цяла София, но от него няма следа. Граждани съобщават, че се крие в Орландовските гробища, но информацията се оказва невярна. Конни стражари блокират столицата и околните села. Следствените органи се обръщат към колегите си в Сърбия и Румъния

с молба за залавяне на убиеца

ако премине на тяхна територия.

Заловените Шкомбла и Балог правят пълни самопризнания. Показанията им, дадени поотделно и при очна ставка, се схождат. Те остават в Пети полицейски участък до насрочване на процеса. Оттук Янош организира бягство и в началото на април 1906 г. заедно с още петима затворници драсва от ареста. Още на следващия ден е заловен от пограничната стража и местни селяни в с. Главановци, Трънско. Докаран е обратно в София и за наказание е окован и затворен в окръжния затвор Черната джамия.

На 15 септември същата година Първо углавно отделение на Софийския окръжен съд дава ход на делото срещу убийците на адвокат Димитров, сестра му и слугинята. Залата е претъпкана, любопитни надничат и през прозорците. Процесът приключва само за три дни. Призори на 29 декември 1907 г. пръв Шкомбла увисва на въжето в двора на затвора "Черната джамия".

Сръбчето се измъква

Въпреки тези действия Сръбчето успява да се изплъзне.

От кантората на адвоката той се упътва незабавно към Централна гара. С малкото налични пари си купува билет до Цариброд (дн. Димитровград в Сърбия) и в 8,20 ч. се мята на влака. Преминава пеша западната ни граница и пристига в Пирот. Престоява в града няколко дни и научава, че убийството е разкрито. За да прикрие следите си, заминава за Скопие (тогава в пределите на Османската империя), а подир това се прехвърля в Ниш и Враня.

Тези резки придвижвания не му помагат и сръбската полиция го арестува. Отведен е в Белград, а софийското градоначалство е уведомено за залавянето му. При разпита Стоянович признава за участието си в извършеното престъпление, но отрича че е един от преките убийци. Тъй като е сръбски поданик, неговото деяние, макар и извършено на територията на друга държава, е съдимо пред сръбските съдилища. Ето защо българското правителство не прави постъпки за екстрадация.

Още от Афера

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Гард гледа на камера как бият негов колега, друг е в тоалетната при въоръжен обир на 400 000 лв.

l Само в деня на грабежа камерите не записвали l Обръщението “Ей, старче” насочва полицаите към Ади l Майка му е пред ампутация на крака и мъжът имал нужда от пари l Викнал двама силоваци.

Приятели на Викторио: "Тих и благ". Близки на жертвата: "Груб и ревнив"

Тих, скромен и благ. Така определят двойния убиец от "Надежда" Викторио Александров негови приятели. Въпреки че на 29 октомври 26-годишният мъж застреля жена си Дарина,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.