Честита ви демокрация! Съборихме мавзолея на бащицата Димитров, но продължихме да се кланяме на различни бащици

10.11.2017;

На този ден през 1989 година валеше нещо между дъжд и сняг.

Беше мрачно и студено.

Най - големият хит по радиото (то беше само едно - БНР с програмите си “Хоризонт”, “Христо Битев” и “Орфей”) беше “Ламбада”.

Аз бях ученик в 11 клас на Музикалното училище.

Чупих се от часове и отидох на гости на моя съученик Енчо Клатев, който живееше в центъра, на “Славянска”, съвсем близо до легендарното кръчме на театър “Сълза и смях”.

По телевизията имаше новини. В 17 часа не казаха нищо, въпреки, че Свободна Европа и BBC и Гласът на Америка вече съобщаваха новината (и Дойче Веле, което тогава не беше тоя майтап, който е днес).

Честно казано не можах да повярвам дори когато съобщиха новината по БНТ.

Живков изглеждаше като на транквиланти, а останалите от Политбюро съобщиха, че му благодарят и че социализЪма и перестройката продължават.

Тръгнах си късно и хванах такси към “Разсадника”, където живеех на квартира (точно до “Тина Киркова”).

Таксиметровият шофьор беше въодушевен и каза, че тази нощ ще вози без пари.

Днес моя съученик Енчо Клатев не живее в България, музикалното училище се премести в друга сграда, мнозина все още не са се отказали от социализЪма а таксиметровите шофьори не возят без пари дори ако от това зависи нечий живот.

А аз вече не съм в 11 клас, където съвсем скоро ще бъде синът ми.

Дали и той ще чака нов 10 ноември?

Не знам.

Знам, че съборихме берлинската стена, но не можахме да бутнем стената в себе си.

И знам, че съборихме мавзолея на бащицата Димитров, но продължихме да се кланяме на различни бащици и да им издигаме мавзолеи в съзнанията си.

Честита ви демокрация!!!

Която още не сме извоювали сами от себе си...

*Венци Мицов във фейсбук

Още от Коментари

Проф. Сашка Ганева - наша национална гордост

Професор Сашка Ганева е наша национална гордост и съм възмутен, че Гала не реагира преди няколко години, когато имаше фалшива новина, че проф. Ганева е убита от украинците в Донбас.

Магическият триъгълник на щастието

В София демокрацията заварва един лекар на 28 г. с много добър потенциал. Иначе родом от малък град в провинцията, преборил се да влезе медицина, изучил се добре и след специализация в провинциата за

Менда Стоянова: Трябва чрез данъка за колите българинът да живее много по-екологично

"Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента. Опозицията не иска да се афишира в пространството,

Защо умря партизанската литература

В т.нар."партизански повести и романи" постоянен отрицателен герой бяха жандармеристите. Ясно защо. Защото се борят с престъпниците, въоръжените мутри и други подобни смутители на обществения ред и

Носталгия по робство*

Българинът няма неизживяно детство. Българинът има неизживяно робство. И заради това непрекъснато се обръща назад и напомня не само на себе си, а и на околните свой основен недостатък.

Бойко Борисов: Рокади в правителството ще има, просто сега не е моментът да ги правя (Обзор)

Преди 2 години им казах - заповядайте, направете правителство. Сега протестите не са същите. Надявам се да спрат, нали цените на горивата падат Акция “Олигарх” няма,

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова,

"Пещерен антикомунизъм" е същото като да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления"

Не знам Радев какво има предвид под "пещерен антикомунизъм" (не че и той знае, така са му написали там да учи наизуст), но това е все едно да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления

Измерения на политическата неграмотност

"Не разбирам от политика, но всички да се махат". "Пряка демокрация - народът да решава!" "Искаме мажоритарна система да избираме личности!" "Не щем партии!" "Президентска република ще ни оправи".

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.