Експерти: Водородната бомба на Ким може да изпепели Ню Йорк

04.11.2017;

В

ъпреки че е далеч от най-мощните ядрени оръжия изпробвани в света, водородната бомба на Ким може да изпепели Ню Йорк, смятат експерти.

Досега Пхенян е съобщил официално общо за шест ядрени експеримента. Първите три изпитания на Северна Корея от 2006 до 2013 г. са били атомни бомби, приблизително същите като тези, използвани в Хирошима и Нагасаки, които заедно убиха повече от 200 000 души.

Впоследствие обаче смъртоносната мощ на тестовете нараства главоломно, като последният от тях се оценява на 100 килотона. Той е

10 пъти по-силен от миналогодишния експеримент,

който причини земетресение с магнитуд 5,3.

"Това устройство може да изпари напълно целия Ню Йорк. Никой няма да остане жив - казва Андрей Ланков, професор по корейски изследвания в университета "Кукумин" в Сеул, пред “Ал Джазира”. - С атомна бомба можеш най-много да убиеш половината население на Манхатън. Докато водородните бомби са много по-мощни, а също и много по-скъпи. За севернокорейците да имат толкова мощно и скъпо оръжие е малко прекалено - просто няма смисъл".

"Това е като да си купите “Порше” само за да пазарувате в близкия магазин... Програмата е много скъпа и наистина няма да допринесе значително за сигурността им, но правителствата понякога правят луди неща" допълва Ланков.

Водородната бомба е глобален стандарт за петте държави с най-големи ядрени възможности: САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. За съжаление вече и други страни също могат или да я имат, или да работят върху нея, въпреки усилията в световен мащаб за ограничаване на разпространението на тези свръхмощни оръжия.

Стратегията на режима в Пхенян е лесно предвидима. Още преди няколко десетилетия вождовете на Северна Корея решиха

да заложат на ядрената програма за оцеляването си

Последвалите събития в света само увеличиха решимостта им да се сдобият с атомно оръжие.Неслучайно те открито заявяват, че Саддам Хюсеин все още щеше да бъде жив, ако се беше сдобил с оръжия за масово унищожение.

Друг назидателен пример за ръководството на затворената комунистическа страна е съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи.

Той се съгласи през 2004 г. да прекрати своята ядрена програма в замяна на икономически постижения, но в крайна сметка бе убит от бунтовници, които бяха подкрепени от западните сили. През 1994 г. Украйна се съгласява да премахне ядрените оръжия, които бе придобила след разпадането на Съветския съюз, в замяна на гаранции за сигурност от Русия, Съединените щати и Обединеното кралство, но впоследствие Крим беше присъединен от Русия. Севернокорейските лидери виждат тези примери като оправдание за своето убеждение, че ядрените оръжия са жизненоважни за оцеляването на режима им.

Какво може да направи външният свят в тази ситуация? Ако целта е възспирането на Северна Корея, тогава честният отговор - макар и обезкуражаващ - е "нищо, което не е военна операция".

Преговорите са се проваляли многократно. Севернокорейскито ръководство, разбира се, няма ентусиазъм да обсъжда нещо, на което гледа като на подписване на собствената си смъртна присъда

През 2006 г. режимът задейства първото си ядрено съоръжение, последвано от тестове през 2009 г. и 2013 г.

През 2016 г. последваха четвърти и пети ядрен опит, като севернокорейците заявиха, че четвъртият е бил с водородна бомба, въпреки че експертите поставят под въпрос този факт.

Петият тест през септември 2016 г. беше измерен като най-голямата детонация в Северна Корея, но земетресението, което предизвика, все още не се смяташе за достатъчно голямо, за да покаже пълен термоядрен взрив.

Часове преди съобщенията за следващия експеримент с атомно оръжие, режимът заяви, че е

разработил по-модерно

ядрено оръжие,

което има "голяма разрушителна сила", и че на 3 септември 2017 г. Ким Чен Ун лично е проверил водородната бомба.

Официалната информационна агенция на КНДР я показа и на снимки, като съобщи, че тя има експлозивна мощност от няколкостотин килотона и може да бъде взривена на голяма височина. В допълнение от Пхенян съобщиха, че вече могат да произведат подобни съоръжения, колкото си поискат.

"Любимият ни вожд Ким Чен Ун посети Института за ядрени оръжия на страната и "наблюдава как всяка една водородна бомба ще бъде заредена в нова ракета",предаде агенцията на КНДР. "Всички компоненти на бомбата са родно производство и всички процеси са били задействани на базата на Чучхе (официалната идеология на режима, смесица от комунизъм и национализъм), която дава възможност на страната да произвежда мощни ядрени оръжия, колкото желае".

Още от Досие

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Откраднат ли е проектът за паметника на Бузлуджа: "Летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София

Първоначално "летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София, твърдят роднини на арх. Ерослав Станков Проектът за паметника на Бузлуджа, символ на поколения комунисти и социалисти,

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е на народа

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София? - Не. - Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини

С баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия: Забранено е на ученици да се скитат

Първи учебен ден с баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия На откритата картичка с триъгълно пощенско клеймо “В. С.”- студийно фото на три малки дечица в цъфнала градина с конче,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.