Как Спас източи $13 000 от Ваня Крамер и тя си ги върна

20.10.2017;

l Изгаря заради парите, които е принуден да възстанови на българката от Чикаго

Ваня Крамер е част от групата, разобличила измамника Спас Василев - Александър Николов. Българката живее в Чикаго със своето семейство, а в последните седмици изтърпя подигравките на мнозина заради това, че е проявила наивност и е станала една от жертвите на онлайн мошеника. В същото време обаче тя демонстрира и самоотверженост като един от малцината, които разкриват истинското му лице.

“Ужасно се уморих да слушам и чета упражненията по реторика и гаргарата с тази наша малка група на излъганите от Спас - Александър - обяснява пред "168 часа" Ваня. - Какво ли не се каза - че сме се опарили, защото сме търсили келепира, и т.н. Моля хората първо да се запознаят с фактите. Типично по български, жертвата е виновна, а истината е, че измамените са много, но ги е срам да си признаят. Да, проявих лековерие, но нямам комплекс от това. Ситуацията ми излезе скъпа, защото похабих много нерви. Едва няколко човека проговорихме и се постарахме този мошеник да е в ареста.

За първи път ми се случва да съм уязвима и да имам нужда от защитата на служители на реда, но да остана

дълбоко възмутена

и огорчена.

Нарекоха ме балък, а министърът на вътрешните работи каза публично, че няма ресурси да се занимава с хора, проявили неблагоразумие във фейсбук.”

Въпреки всичко Ваня и останалите от групата събират за службите папка с цялата кореспонденция, доказателства за директна връзка между лицето Спас Василев и профила Александър Николов и дори неговите адреси - дома на родителите му в Кочериново и този в Дупница.

Как Крамер губи и си връща близо 13 000 долара?

“Най-смешното в

моя случай бе,

че той не се свърза директно с мен - разказва българката. - Заради мои лични тревоги и притеснения около семейството ми трябваше в края на май - началото на юни да пътувам към България. Малко по-късно се оказа, че отново трябва да се върнем, но този път заедно със съпруга и сина ми. И тъй като пътуването през океана е доста скъпо, започнах да се оглеждам за по-изгодни билети. Мой добър познат от Виена, когото дълбоко уважавам, ми каза, че е във връзка с човек, който предлага чрез своя фирма самолетни билети. И те биха били по-евтини. Искам да уточня, че стойността на билетите, които платих, бе абсолютно същата, срещу която пътувах само 25 дни по-рано за България.

Дори бях намерила билети на същата цена онлайн, но с много по-лоши връзки - с 36 часа пътуване или с два дни престой в Берлин и т.н. Предложението на Спас не ми обещаваше подобни неудобства.

Така, след като двамата влязохме в директен контакт, видях, че той вече фигурира сред приятелите ми във фейсбук. Не си спомням как се е озовал във френдлистата ми. Тогава работех като отговорен редактор на българската телевизия Би Ай Ти в Чикаго и заради професионалните си ангажименти и днес не познавам лично поне 85% от хората, с които съм приятел. Те ми бяха необходими, за да следя тенденциите в мрежата, връзките, хората и т.н.

След като Василев ми изпрати резервацията за полета, аз, естествено, платих така, както съм го правила стотици пъти в Америка - дадох данните на кредитната си карта. Това е най-сигурният разплащателен начин и продължава да бъде, заради което в крайна сметка успях да възстановя парите си по-късно.

Получих си билетите и забравих за този човек, макар във фейсбук да виждах често негови публикации в различни издания и сайтове. В България заради заетостта ни със съпруга ми нямахме време да прегледаме банковите си сметки до момента, в който не ни бе съобщено, че от нашата кредитна карта са източени близо 13 000 долара. На траншове от по 300 до 800 долара към въпросната фирма на Спас Василев - Александър Николов. Така започнахме разговори относно начина, по който трябва да си възстановим парите. По съвет на мои приятели продължих да поддържам връзка със Спас - по телефон, имейл и фейсбук, за да го провокирам да остави следи.

Поддържах версията му, че е станала грешка и очаквам да ми възстанови сумата. Той ми каза, че билетите са осчетоводени, но аз настоявах да ми ги преведе по банков път. Така започнахме една игра, в която аз се правех, че му имам доверие, а той, че ще ми преведе парите.

Чувахме се по десетина пъти на ден, като понякога бях изнервена и ядосана. Разбрах, че е интелигентен човек и

по-точно изключителен

хитрец.

В същото време с малка група хора се разровихме и от дума на дума разбрахме, че сме измамени, и предприехме действия.

Впоследствие установих, че именно моят натиск да ми върне немалката сума е довел в голяма степен до неговия срив. Научих, че в този момент е започнал панически да се обажда на страшно много хора и да им иска пари назаем. В мига, в който се е докопал до моята кредитна карта, е успял да плати за много еднопосочни билети, които е бил обещал на други хора. Изглежда обаче, се е оплел и не си е направил добре сметките. Накрая сумата ми бе възстановена благодарение на законите и затова, че той е действал извън тях.”

Ваня е категорична, че Спас

е пришка на гърба

на нашата правораздавателна система.

“Не вярвам, че не е харесвал името си, защото е вършел същото и с истинското си - коментира българката. - Изглежда, е човек с отклонения, но не мога да кажа дали са психически, на характера, или е нещо друго. Той е обигран и много добре знае пробойните в нашето право. Доскоро някои хора все още говореха и поддържаха връзка нарочно с него, а той се подиграваше, коментирайки: “Ха, щели да ме съдят, че съм Спас от Кочериново. Да го докажат!”

Отначало мълчахме нарочно, за да може полицията да си свърши работата, която трябваше да е четири стъпки пред измамниците в киберпространството, а не е.

Спас е един човек с много свободно време, който се възползва от лековерието на другите.

Поемам вината си, проявила съм непредпазливост и наивност, но си научих урока. Вече ще бъда много по-мнителна.”

Още от Репортаж

Бум на хепатит А в София

153 души с хепатит А в София. 144 от тях деца и подрастващи. Данните са предоставени от Министерството на здравеопазването и обхващат периода от 5 юли до 5 ноември.

Корнелия Нинова: Оставката е закъсняла и неискрена

Искаме да поздравим майките на деца с увреждания за това, че 26 дни не отстъпиха от най-милото си - детето си. Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха.

Трагичен инцидент беляза началото на протестите срещу цените на горивата във Франция

Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер.

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Софийски градски съд: Присъдата по “Алабин” е постановена единодушно

Давността за престъплението, в което са обвинени бизнесменът Георги Кирчев и още трима, изтича на 19 септември 2021 г. “Присъдата по делото “Алабин” е постановена при пълно единодушие на тричленния

Пионерски круиз по р. Дунав

Точно в три следобед всеки божи ден над задрямала България прозвучаваше ясен мъжки или женски глас: “Говори Радио София. Говори Радио София. Предаваме сведения за нивото на река Дунав в сантиметри”...

Млад мъж е намерен обесен на вратата на дома си в Смолян

38-годишен мъж беше намерен от близките си обесен на входната врата на дома си в смолянския квартал "Каптажа". Румен Чавдаров е сложил край на живота си заради лични заради лични проблеми,

Обрат! Красимир убил Ангел във влака, а топеше сестра си

Красимир Мутафчийски е убил вчера във влака Пловдив-София 50 годишния Ангел Цветков, а не сестра му Запринка, както той се опитваше да я натопи пред разследващите.

Откриха останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж. Подводен миниробот я локализира на 800 м дълбочина в Атлантическия океан

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити в Атлантическия океан, предадоха световните агенции,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.