Александър Ненов: Спас-Александър можеше дори да основе партия

18.10.2017;

l Той е виртуоз - познава мисленето на хората и че всеки иска да е в някаква далавера

l Свързвал се е с хора от елита, питал е с какво да помогне, когато са в кампания

Интернет измамникът Спас Василев, по-известен със своето онлайн алтер его Александър Николов, завлякъл с пари десетки в социалните мрежи, е особен тип измамник. В действителност мошеникът от Кочериново е можел да надхвърли драстично сегашните си мащаби. Като отличен психолог той лесно и търпеливо се е сдобил с такова влияние в социалните мрежи, което можел да използва както за много по-печеливша измамна схема, така и за да основе партия.

Това обясни пред "168 часа" интернет предприемачът и консултант Александър Ненов, описал свой експеримент със създаването на фалшив герой в онлайн пространството в три от книгите си: "На 1 клик разстояние", "Как да печелим от интернет?" и "Интернет безопасност".

- Как ще коментираш случая "Спас Василев - Александър Николов"?

- С Александър Николов имаме 22-ма общи приятели във фейсбук. Преди да избухне скандалът, те са били поне 50 души. Това са успешни лица, бизнесмени, предприемачи, пиари, журналисти, лидери на мнение, известни в своята сфера. Много е любопитно, че се е насочил към елита, към най-активната част от обществото, а не е избрал неграмотни и необразовани хора. Трябва да знаеш

начина на мислене на потребителите.

Важно е обаче и да бъдеш търпелив. Ако бързаш и добавиш прекалено много хора много скоро - фейсбук може да се усъмни и да те спре. Василев е действал изключително умно, защото е създавал истински познанства и е правил контакт с хората. Как вербува видни личности? Влиза в техния профил и вижда, че са били на някакъв тип маркетингови събития. Популярните лица обикновено посещават такива два-три пъти в месеца. Тогава им пише: "Спомняш ли си, че ние се видяхме преди две седмици на еди-кое си мероприятие?" Отсреща човекът казва: "Да", защото

не смее да си признае, че не се досеща.

Това е един от триковете. Използва се неудобството на хората и техният срам. Те не могат да си признаят, че не са запомнили някакъв човек, който изглежда много успешен, харизматичен, активен и всъщност могат да имат някаква изгода от него. Освен всичко те се подвеждат и по общите приятели, които виждат, че имат с него. Той е градил своето влияние на базата на авторитета на всички свои познати в профила си. Тези, които вече са във френдлистата му, гарантират за него пред другите. В известен смисъл те могат да бъдат определени като негови неволни "съучастници". Затова е много важно човек да осъзнава какви хора приема като приятели, тъй като винаги има опцията те просто да последват неговия профил.

- Отделял е доста време, за да проучва хората.

- Да. За да спечели доверието им. Той набира мощ по време на протестите, когато всеки се запознава с всички и после при повечето връзката остава онлайн. Действията му също така следват основния принцип на телефонните измамници. На някого му се обаждат и му казват, че трябва да даде 5000 лв. рушвет, за да покрие сина или внука си, който е предизвикал катастрофа. Човекът си казва: "Ето това е корупционна схема, за да покрием детето. Трябва да се даде. Спас - Александър пък им казва, че самолетният билет от днес до утре за дестинацията Х струва $13 000, но той е с връзки и ще го намери за 600. Предлага дребна далаверка. И хваща. Защото разликата между един ученик, който купува парфюм менте за 8 лв. от OLX, и големия предприемач, който купува самолетен билет по-евтино, е никаква. Всеки иска да се възползва от някоя дребна схемичка и да заобиколи системата - та дори да е директор на банка и часовникът му да струва 5000 лв. Тайната е, че хората са еднакви, а Спас - Александър го е прозрял.

- Според теб как е избрал и човека, чиято самоличност е откраднал - французина Александър Мартинез?

- Проучил е и е намерил човек, за когото е видял, че ще го захранва със свежи снимки, защото пътува по целия свят, изглежда успешен. Кражбата на самоличност е престъпление от много време.

Разликата обаче остава само в снимките - Александър Мартинез си е живеел живота, а Спас Василев си е стоял пред компютъра в Кочериново. Една голяма част от хората живеят неговия живот - демонстрират стандарт, който нямат.

В същото време като Александър Николов

Спас е извършвал

активности, несвързани с измама.

Публикувал е материали в различни медии. Свързвал е журналисти с политически лица. Бил е близък с хора, които са писали статии за него, давали са му контакти и връзки. Както и той е вършел същото за тях. Много от жертвите му признават, че се е свързвал с тях в момент, когато са организирали някаква кампания или събитие, и им е предлагал услугите си. Питал ги е: "С какво мога да помогна, да съдействам?" И действително го е правел. Свързвал е този с онзи, помагал е да се осъществят различни начинания.

Има хора, които заявяваха в туитър, че не могат да повярват. И се чувстват персонално засегнати.

Не съм сигурен дали някой би се наел да сравни измеренията на позитивните му действия със сумата, която е заграбил. Може да се окаже, че ако не беше измамата, той имаше шансове да е един успешен интернет предприемач. В действителност дори не е спечелил толкова много, колкото е могъл.

- Докъде е можел да стигне?

- Можел е още малко да разшири мащаба, да бъде човек в сянка за много мащабни проекти. Можеше да увлече хората да вкарат парите си в някаква пирамидална структура, без изобщо да осъзнават. Да основе неправителствена организация и дори партия. Ако не беше изгорял сега, можеше да покрие тази схема със самолетните билети, и да излезе като печеливш. Не му е стигнало времето. И все пак Спас е превъртял играта - виртуоз.

- Според теб имал ли е съучастници? Може ли да са били такива съдружниците му в неговата фирма "Еспас медия", през която е получавал пари за билети?

- Заграбеното е много малко, за да бъде поделено между повече хора и да си заслужава. Никой не би си сложил главата в торбата за смешна сума. Най-вероятно е действал абсолютно сам и е печелил колкото за себе си.

В случая със Спас Василев жертвите му се разшумяват и не оставят нещата така. Вземат нещата в свои ръце и така подтикват полицията да се задейства. Това е поредното доказателство, че нямаме работеща държава, а трябва да се оправяме сами. И да носим отговорност за познанствата си офлайн и онлайн.

Още от Репортаж

Крокодила подал 33 жалби срещу магистрати от януари досега

След задържането му на 11 януари 2018 г. Емил Милев е подал 33 жалби срещу съдии, прокурори, следователи, съдебни охранители (повечето от които работят в специализираните съдилища и прокуратури).

Съдят тримата русенци, опитали да оберат банкомат с горелка през март

Районната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже, които опитали да откраднат 54 200 лева от банкомат. Това съобщиха от прокуратурата. Случаят е от 21 март тази година.

Откриха уникален жертвеник на прабългари

В опит да се направи карта на неизвестните некрополи в района на Югозападните Родопи с цел тяхното категоризиране и по-добро опазване, изследователят Тодор Узунов откри преди време артефакт с неясно

За седмица в Сливенско са отнети 27 шофьорски книжки

За една седмица в Сливенско са отнети 27 шофьорски книжки, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Причините за санкциите са употреба на алкохол и наркотични вещества,

Откриха монети с културно-историческа стойност от дома на 25-годишен в София

Множество предмети с културно-историческа стойност са иззели криминалисти на ОДМВР-София от частен адрес в Сливница. Операцията е проведена съвместно със служители на СДВР и ГДНП.

Учител ще бъде съден в Русе за блудство с две деца

Учител по физическо възпитание ще бъде съден в Русе за блудство с две малолетни ученички от училището, в което той работи. С едно от момичетата мъжът е имал и сексуален контакт, предава БТА.

Задържаха мъж за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси в тетевенско село

38-годишен жител на тетевенското село Градежница бе задържан за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси във вторник. До ареста се стигнало, след като управляваният от него автомобил БМВ бил спрян

Утре дъждовете спират, максимални температури до 10 градуса

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

Младеж изместил знаци на затворен път в ремонт в село край Полски Тръмбеш

Бързо производство за престъпление по чл.344, ал.2 от НК е започнато в полицейското управление в Полски Тръмбеш срещу 19-годишен, "отворил" път в ремонт и създал опасност за живота на преминаващи

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.