Петата съпруга на Андрей Кончаловски - звезда в неговия “Рай”

28.09.2017;

l Юлия Висоцкая играе обаятелната Олга във филм за универсалността на злото и неговата задължителност

l В момента режисьорът снима биографична лента за Микеланджело в Италия

Франция. Втората световна война. Обаятелната емигрантка Олга е заменила битието на руска аристократка с активно участие във френската Съпротива. В опит да спаси две еврейски деца, които укрива, тя попада в ръцете на нацистите. Бързо е изпратена в затвор, където полицаят колаборационист Жул попада в плен на нейното очарование. Той предлага на Олга да облекчи нейното положение, ако получи съответно "внимание" в замяна. Тя е готова да направи необходимото, за да се спаси от немислима присъда и да си осигури свободата. Съдбата има друго предвид. Обстоятелствата се нареждат така, че рускинята е изпратена в концентрационен лагер.

Там, въоръжена единствено с красотата си, Олга отново попада на своя жертва - немския офицер от СС Хелмут. Отдавна влюбен в нея, при срещата им се оказва, че чувствата му ни най-малко не са изстинали. Поклонник на творчеството на Чехов и Толстой, той е постъпил в СС, за да създаде рая на земята.

По заповед на Химлер Хелмут трябва да разкрие корупцията в ръководството на концлагера, но в същото време се впуска в бурна връзка с Олга. Той започва да планира бягство за себе си и за нея. С наближаването на разпада на Третия райх обаче

и представата за

рай търпи трансформация.

Ролята на пленителната Олга в последния си филм "Рай" (Paradise) режисьорът Андрей Кончаловски поверява на своята пета съпруга Юлия Висоцкая. Пред камерата в главния мъжки персонаж е Кристиан Клаус, а редом с тях се изявяват Виктор Сухоруков, Филип Дюкен, Петер Курт и др. Сценарият е дело на тандема Кончаловски и Елена Киселева.

Премиерата на драматичната лента бе аплодирана на крака във Венеция през 2016-а и донесе на руския кинотворец "Сребърен лъв" за режисура. Същата година продукцията се окичи с още редица награди от различни фестивали и особено в Русия, където стана фаворит на националните награди "Ника", а Гилдията на филмовите критици я отличи с "Бял слон" за най-добрия руски филм на 2016 г. Творението на брата на Никита Михалков се нареди и сред номинираните в шортлистата за чуждоезичен "Оскар".

"В тъмното може да се натъкнеш на темата - обяснява Кончаловски пред журналистката Катерина Гордеева. - А каква е темата? Това не е холокостът, не е съдбата на французина, на германеца или на руската жена. Темата на "Рай" е универсалността на злото и неговата задължителност. Замисълът, разбира се, започва от някакви

по-прости, материални неща; от детайли и следи

от различен род. Всичко това израства в определен конгломерат от идеи, истории и проблеми. Едното се напластява над другото. Или не се напластява... и тогава художникът може само да признае своята грешка.

За мен "Рай" е много важен опит в разсъжденията за амбивалентността на злодеянието - тази тема е малко по-различна от темата за холокоста. Не е задължително злото да бъде въплътено в образа на чудовище. Това може да бъде умен, образован, талантлив човек."

Игралните сцени от лентата се редуват с интервюта с главните герои, в които те споделят моменти от своя живот - от детството, младостта, работата си; тълкуват изборите, които са правили, и защо воюват за определена страна.

"Най-интересното във филма е изповедта на тези три човешки същества. Понякога ми е минавала безумната идея да оставя в лентата само монолозите. И толкоз", признава 80-годишният режисьор.

Самата Юлия Висоцкая не крие, че много от сцените са изисквали нервно напрежение, което било доста опасно за нея.

"Ако се бях превъплътила напълно в своя персонаж, то сега вероятно бих се намирала в дом за душевноболни - споделя актрисата. - Не, бях самата себе си, но тази история позволи да изтръгна от дълбините на душата си нещо много лично, дълбоко скрито у мен, и вероятно бих предпочела то да си остане там, но от друга страна, ако бях постъпила така, не би трябвало да правим този филм."

Трудът на артистите определено заслужава уважение, затова и Кончаловски забранява на неговите прожекции в салоните зрителите да хапват пуканки. И те го правят.

"Обичам своите герои. Обичам и Хелмут. В крайна сметка ти обичаш човек не защото той е добър. Ти го обичаш и не знаеш защо. Но ти страдаш, когато той върши лоши неща. Правя филми за тези хора, които днес вече не ходят на кино, искам да ги върна в залите. Това са филми за родители, не за деца. Затова написах едно обяснение, че

никой не трябва да идва на моите филми с пуканки",

обяснява руският режисьор.

В момента Кончаловски снима в Италия биографичната драма за Микеланджело "Грехът" (Il Peccato). Неговият продуцентски център е осигурил бюджет от 780 милиона рубли, около $13 млн., а копродуцент е италианската компания Jean Vigo Italia. За ролята на ренесансовия скулптор и художник се търси актьор по улиците и сред абсолютни непрофесионалисти с помощта на своеобразен фоторобот. Режисьорът се настройва отначало за работа с аматьор, стига да прилича максимално на Микеланджело. Очаква се лентата да излезе на големия екран през 2018 г.

Редовната премиера на "Рай" у нас пък е на 6 октомври.

Още от Шоу

Никол Шерцингер във френска дантела като Деси Радева

Музикалната звезда Никол Шерцингер определено има афинитет към българските таланти. Певицата избра да обогати гардероба си с модните творения на дизайнерката Невена Николова,

Заточен на остров бежанец спечели най-голямата награда за литература в Австралия

Бехруз Бучани пише книгата си на мобилен телефон, получи за нея 100 хил. долара От шест години той живее в затвор, макар да е свободен човек. Заедно с няколкостотин души Бехруз Бучани обитава един от

ОВЕН: Разговори

РАБОТА В началото на тази седмица се въздържайте от делови срещи и разговори, защото сте склонни да водите ненужни спорове, провалящи планираните сделки за следващата седмица.

ТЕЛЕЦ: Среща

РАБОТА В началото на седмицата ви предстоят изпълнени с положителни емоции дни. Среща с влиятелна личност ще ви издигне неочаквано в очите на околните. Ще се нагърбите с нови отговорности.

БЛИЗНАЦИ: Важна цел

РАБОТА Постарайте се да намерите най-бързия начин през първите дни на седмицата да постигнете целта си на работното място дори и с известно забавяне. Не се доверявайте на чужда преценка,

РАК: Трудности

РАБОТА Трудностите, свързани с уговорени делови разговори, ви преследват от първия ден на седмицата. По-добре отложете планираните срещи. Вашите колеги са склонни да проявят безотговорност към своите

ЛЪВ: Начинания

РАБОТА В началото на седмицата не пропилявайте възможностите си за начинания заради прекалено дълъг размисъл и колебливост. Работа в съдружие ви носи добри пари въпреки колебанията и притесненията,

ДЕВА: Емоции

РАБОТА Не позволявайте на емоциите да съсипят хармоничните отношения на работното ви място от първия ден на седмицата. Не сте доволни от работата на своите колеги.

ВЕЗНИ: Прибързаност

РАБОТА Вашата прибързаност през първите дни на седмицата ви нанася сериозни щети, ако не се владеете. Начинанията са успешни. Гарантират ви добри финансови постъпления.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.