Жалка, смешна, тъжна картинка...

20.09.2017;

„Морално ли е да си крия възможностите?” е безпардонният въпрос на БСП парвенюто с Ролс Ройса - Бенчо Бенчев. Този въпрос всъщност обобщава нивото на българската новорич класа. А именно, че тя няма грам класа, никога не е знаела какво е това и никога не се е опитвала да копира финеса на хората, които имат пари, но държат да бъдат дискретни относно своите възможности.

Първо, защото намират за ужасно лош вкус да навират в очите на обществото собственото си богатство и второ, защото за тях богатството се изразява повече във филантропия и инвестиране в благотворителни каузи, отколкото да се фръцкат със скъпи предмети по селските мегдани.

Познавам не един американски милионер –земеделец. Всички те карат обикновени пикапи. Облечени са не като сводници-мафиоти, (както въпросният бесепар) а с най-обикновени карирани ризи и дочени панталони. Ходят да пият кафе и бира в най-народните кръчми и когато даряват пари държат да останат анонимни.

Веднъж бях наета от една голяма фирма, в която собственикът беше много богат, но караше кола по-евтина от моята. Това много ме впечатли навремето. За истинските аристократи по душа – показността е примитивен нагон на примитивни хора.

Разбира се, новоричите от бившия соц няма как да знаят за това, защото аристократичното у тях е генетично изкоренено, затова и „финесът” на Бенчо Бенчов и подобните му опира до това, да покаже, "колко много пари има" и да бъде ВИНАГИ афилииран с политическа власт – защото за българското парвеню властта е израз на легитимация на богатството им. Жалка, смешна, тъжна картинка...

*Татяна Кристи във фейсбук

Още от Коментари

"Пещерен антикомунизъм" е същото като да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления"

Не знам Радев какво има предвид под "пещерен антикомунизъм" (не че и той знае, така са му написали там да учи наизуст), но това е все едно да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления

Румъния блокирана в аварийната лента на ЕС, България върви уверено към ядрото

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе,

Измерения на политическата неграмотност

"Не разбирам от политика, но всички да се махат". "Пряка демокрация - народът да решава!" "Искаме мажоритарна система да избираме личности!" "Не щем партии!" "Президентска република ще ни оправи".

3 вида протести, 2 са тъпи

Ще спаси ли генерал Радев демокрацията? Ако протестирате за по-евтин бензин, значи или сте глупак, или мислите с акъла на някоя политическа мутра. Бензинът може да поевтинее само ако държавата махне

Борисов: При партията държава контрабандата на цигари беше 34%, сега е под 5%

Истински се надявам съдебната система да доведе започнатите процеси докрай – и срещу оригарси, и срещу изпълнителната власт и срещу кметовете. Съдебната система е независима.

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Моника Люински за аферата с Клинтън: Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина

Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г. Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала,

Думи на несъгласие: Рано е за летище "Д-р Ж. Желев"

Прочетох с недоумение новината, че съм направил предложение и съм подписал петиция Летище "София" да носи името на д-р Желю Желев – президент на Р България в периода 1990-1997 г.

Плевнелиев: Румен Радев е пасивен, не му прилича да играе популистки

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.